13/06/2021

Consiliul European a cerut eliberarea jurnalistului arestat și garantarea libertății de mișcare

Șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles la un summit extraordinar, au dat undă verde adoptării de sancțiuni economice împotriva Belarusului și suplimentării listei de interdicții pentru oficiali și entități din cadrul regimului condus de Aleksandr Lukașenko, într-o serie de măsuri menite să răspundă la deturnarea unui avion comercial al companiei Ryanair, care efectua o cursă aeriană de la Atena și Vilnius, pentru arestarea unui jurnalist al opoziției.

Membrii Consiliului European au solicitat “eliberarea imediată” a celor doi și garantarea libertății de mișcare a acestora și  liderii statelor UE au solicitat Organizației Internaționale pentru Aviație Civilă să investigheze urgent acest incident “inacceptabil și fără precedent”.

Cei 27 de șefi de stat sau de guvern mai solicită Consiliului UE să includă pe lista de sancțiuni persoane și entități din Belarus, să adopte “sancțiuni economice țintite” și să adopte măsurile necesare “pentru a interzice survolul spațiului aerian al UE de către companiile aeriene din Belarus și să prevină accesul în aeroporturile din UE ale zborurilor operate de aceste companii”.

Nu în ultimul rând, Consiliul European îndeamnă companiile aeriene din UE “să evite survolarea spațiului aerian” al Belarusului.

Avem un pachet economic și de investiții de 3 miliarde de euro pregătit pentru Belarus, atunci când va deveni  un stat democratic”, a declarat  Ursula von der Leyen.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share