Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

CONSUMUL DE DROGURI ÎN RÂNDUL LICEENILOR DIN JUDEȚUL HUNEDOARA, ÎN CREȘTERE

Cele mai recente date statistice arată că 8,2 % din elevii înscriși în învățământul liceal și profesional din județul Hunedoara au consumat droguri cel puțin o dată în ultimul an.

Pentru a discnă uta despre creșterea accelerată și îngrijorătoare a numărului de consumatori de droguri, la solicitarea prefectului Călin Petru Marian a avut loc,  o întâlnire pentru dezbaterea unui „Plan de acțiune în domeniul drogurilor la nivelul județului Hunedoara”.

Conform ultimului raport anual al ANA, cel mai consumat drog în rândul populației școlare este cana­bisul. Vin la rând noile substanțe psihoactive, cunoscute sub acronimul de NSP (amestecuri de ierburi de fumat cu efecte asemănătoare drogurilor, pulberi, cristale sau tablete asemănătoare drogurilor). Nu lipsesc, însă, din obișnuințele de con­sum ale tinerilor nici substan­ţele inhalante, cocaina, LSD sau al­te halucinogene, pastilele ecstasy, heroina, ketamina și metamfetaminele. Studiul ESPAD 2020 (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) arată că România înregistrează procente peste media europeană la debutul precoce (13 ani) în consumul de substanţe (alcool, droguri, tutun). În rândul populației generale (15-64 ani), spun datele din raportul ANA, consumul noilor substanţe psihoactive (NSP) e pe primul loc, ur­mat de canabis, cocaină/crack, me­dicamente fără prescripţie me­­di­cală, ecstasy, heroină și amfetamine. „Calea injectabilă rămâne regula pentru cazuistica deceselor asociate consumului de droguri, cu riscurile inerente ale patologiei «de seringă», iar opiaceele continuă să domine tabloul drogurilor ilegale în România, cu incidenţă foarte mare a metadonei”, se menționează în raport. La nivelul anului 2019, spre exemplu, numărul estimat de persoane din București care își injectau droguri era de 10.680. Însă cifrele de mai sus sunt doar parte din tabloul îngrijorător al acestui fenomen, deloc concludente pentru momentul actual, din cauza decalajului cu care sunt culese, inter­pre­tate și centralizate. Nu există statistici relevante la nivel național – câți dependenți există, câți consumatori ocazionali . Toate informațiile publicate în rapoartele anuale repre­zintă date centralizate la nivelul anului anterior. Cum ultimul raport a fost publicat în 2021, statisticile se referă, evident, la si­tua­ția din anul 2020. Birocrația ro­mânească face ca nici măcar monitorizarea să nu poată fi făcută la zi.

Totuși, chiar și aceste rapoarte arată clar o tendință de accelerare a fenomenului. De pildă, statisticile ANA pe anul 2019 surprind o creştere vizibilă a numărului captu­rilor de droguri, precum şi a can­ti­tăţilor confiscate, ceea ce „contu­rea­ză o piaţă ilicită în continuă dinamică, caracterizată printr-o disponibilitate ridicată pentru aproape toate tipurile de droguri, în special pentru rezină de canabis, cocaină și amfetamină”. De asemenea, cazurile tot mai frecvente semnalate de presă, în ultima perioadă, de consumatori de droguri prinși de poliție la petreceri, în cluburi sau festivaluri, dar mai ales conducând mașini în trafic, arată că fenomenul e pe o curbă ascendentă în România și că ar trebui să preocupe mult mai mult autoritățile, înainte ca situația să devină dificil de controlat.

La  întâlnire au participat reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog, ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Hunedoara și reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice implicate în combaterea acestui fenomen. Potrivit celui mai recent studiu efectuat în județul  Hunedoara, cei mai mulți tineri consumă canabis, etnobotanice și cocaină. Este destul de însemnat și numărul celor care sunt consumatori de ecstasy sau medicamente fără prescripție, pe care le combină cu alcool. Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a solicitat măsuri ferme și acțiuni mai bine organizate pentru combaterea consumului de droguri. „Trebuie să lucrăm împreună, să ne sprijinim pentru a „tăia răul de la rădăcină”. În spatele cifrelor sunt copiii și tinerii din jurul nostru, și avem datoria de a face tot ce este posibil pentru a-i feri de la autodistrugere.”  le-a spus celor prezenți Călin Petru Marian. Situația este cu atât mai complicată cu cât, pe piața din județul Hunedoara, au apărut noi substanțe psihotrope care sunt vândute tinerilor. Alte caracteristici ale consumului de droguri în județ sunt: scăderea vârstei de consum până la  12 ani;  cei mai mulți consumatori sunt în zona Văii Jiului, Hunedoara și Deva; creșterea continuă a traficului și consumului de droguri;  unul din 25 de liceeni hunedoreni a consumat droguri cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.

urgente-medicale-rn2021-datagov

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share