Convingerile proprii între prejudecată și mândrie - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Convingerile proprii între prejudecată și mândrie

“Credem în convingerile noastre, dar tocmai ele ne pregătesc pentru suferință. Este ca și cum am trăi în mijlocul unei ceți atât de dese încât nu ne lasă să vedem dincolo de vârful nasului.” Miguel Ruiz

Prejudecățile și relațiile sociale

Prejudecățile ne influențează viața de zi cu zi, iar în anumite împrejurări ne folosim de ele, în ciuda faptului că ne credem lipsiți de prejudecăți. Nu de puține ori ele pot deveni bariere în comunicarea, cunoașterea și acceptarea celor din jurul nostru.
Deci pentru a-i cunoaște și accepta pe cei din jurul nostru trebuie să avem deschiderea și curajul de a lupta cu propriile noastre prejudecăți. Astfel nu vom ajunge în situația de a discrimina, marginaliza, respinge sau exclude oameni pe motive influențate de stereotipuri și reprezentări eronate. Să nu uităm că adesea observăm că atitudinea și conduita noastră față de un străin este influențată de felul cum arată sau cum este îmbrăcată persoana respectivă.

De ce ne grăbim să judecăm și să catalogăm acțiunile și comportamentul celor din jur ca fiind bune sau rele și niciodată nu admitem că deciziile umane sunt relative și țin de mai mulți factori?

Oare prima impresie despre ceva sau cineva nu este influențată adesea de prejudecățile noastre?

Ce simțim atunci când cei din jur ne analizează pe baza unor stereotipuri și prejudecăți?

Ce-ar putea să ne determine să luptăm cu propriile stereotipuri și prejudecăți?

Cred că numai curajul de a privi în interiorul nostru, curajul de a ne analiza și judeca după propriile noastre prejudecăți și stereotipuri. Doar atunci vom realiza cât sunt de dăunătoare și cât de mult ne limitează relațiile.
Prejudecățile ne pot împiedica să încercăm lucruri noi, să spunem ce gândim de frică să nu-l supărăm pe celălalt sau sa nu fin judecați greșit, să mergem în locuri necunoscute, să ne împlinim dorințe doar pentru că ne e teamă că nu le ducem la capăt.


Prejudecățile sunt cele care ne țin pe loc, nu ne permit să privim dincolo de aparențe și să luăm decizii curajoase .
Încercând lucruri noi și renunțând la prejudecăți ne putem cunoaște mai bine pe noi. E ca și cum ne-am construi noi pe noi. Construirea propriei noastre persoane este un proces prin care ne afirmăm propria voce. Este important ca cei din jurul nostru să vadă că ne luptăm cu propriile noastre prejudecăți și că vrem să le învingem.
Nu îi putem înțelege și respecta pe cei de lângă noi până când nu acceptăm că avem prejudecăți și până nu vom lupta cu ele. Un om care are prea multe prejudecăți nu se va putea bucura de propria sa libertate și va găsi mult mai greu calea spre adevăr.

Mândria între rău și bine

Mândria este la fel de periculoasă ca și prejudecățile. Este acel ceva care ne face să ne considerăm perfecți.

Este scris în Biblie: Proverbe 16:18. Mândria merge înaintea pieirii și trufia merge înaintea căderii.

Mândria nesănătoasă este fundamentată pe lipsa unor motive reale de satisfacție. Aceasta ia de multe ori forma unui comportament demonstrativ, vizând obținerea unor aprecieri exterioare.

Atunci ne concentrăm pe clădirea unei imagini imbatabile, justificată de afișarea unei false mândrii, pentru ca în acest fel se pot hrăni din laudele celorlalți.

Se întâmplă ca oameni din jurul nostru să ne dea „otra­va înălțării de sine”. Și din înălțimea mândriei noastre avem tendința de a judeca pe cei din jur.  Nu este însă benefic nici pentru noi nici pentru cei din jurul nostru și în timp duce la izolare socială.

Există însă și mândria sănătoasă atunci când aceasta apare într-un context legat de reușită și realizări.

În acest caz, mândria este trăită ca o puternică stare de bine, asociată cu sentimente de satisfacție și o stimă de sine crescută. În acest caz suntem sprijin pentru cei din jur, pentru că realizările noastre, de care nu facem caz, sunt încurajatoare pentru ei.

Atât prejudecățile cât și mândria își au rădăcinile în convingerile noastre născute din valori morale și sociale moștenite din familie sau dobândite prin educație.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share