Coşul minim 2024. Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru anul 2023, raportată la luna septembrie, a fost de 9.978 de lei pe lună pentru o familie cu doi copii de școală, conform unui raport al Fundației Friedrich Ebert România.
Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și un copil este de 8.205 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 6.162 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.807 lei pe lună.
Valorile au fost actualizate față de septembrie 2022 și recalcularea valorii coșului s-a realizat în baza indicilor de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2023, raportat la luna septembrie 2022, anunță autorii.
Creșterea de la un an la altul, pe medie, este de 15,2%, arată autorii. Câți bani trebuie să scoată din buzunar un român singur, o familie cu un singur copil și una cu doi copii, pentru a supravețui.
Valoarea necesară pentru un trai decent pentru diverse tipuri de familii a crescut considerabil în septembrie 2023, conform datelor publicate de Fundația Friedrich Ebert România (FER) și Syndex România. Pentru o familie standard formată din doi adulți și doi copii, costul minim lunar este acum de 9.978 lei, reflectând o creștere de 15,2% față de aceeași perioadă din 2022.
În același timp, pentru o familie cu doi adulți și un copil, suma necesară este de 8.205 lei lunar, iar pentru un cuplu fără copii, de 6.162 lei lunar. Pentru o persoană singură, costul minim este de 3.807 lei pe lună.
Recalcularea valorii acestui coș minim s-a bazat pe indicele de prețuri comunicat de Institutul Național de Statistică pentru septembrie 2023, comparativ cu aceeași lună din anul anterior. Creșterea generală a costurilor a fost determinată de majorările semnificative în toate domeniile, cu excepția cheltuielilor cu locuința.
Coşul minim 2024. Cheltuielile pentru locuință au crescut cu 27.4%
Cheltuielile cu alimentația au crescut cu 10,1%, ajungând la 2.090 lei lunar pentru familia de referință. Îmbrăcămintea și încălțămintea au înregistrat o creștere de 11,2%, până la 949 lei, iar cheltuielile pentru locuință au crescut cu 27,4%, ajungând la 2.894 lei.
Alte cheltuieli, cum ar fi cele pentru dotarea locuinței, au crescut cu 7%, în timp ce cheltuielile cu locuința au înregistrat o creștere de 3,3%. Cheltuielile pentru produse de uz casnic și igienă personală au crescut cu 15,4%, iar cele pentru servicii cu 7,4%. Educația și cultura au înregistrat o majorare de 12,6%, iar îngrijirea sănătății cu 16,8%. Cheltuielile pentru recreere și vacanțe au crescut cu 24,6%, iar fondul de economii al familiei a înregistrat o majorare de 15,2%.
Conceptul de coș minim pentru un trai decent presupune definirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru a satisface nevoile de bază ale unei familii în funcție de compoziția acesteia. În plus față de nevoile esențiale pentru supraviețuire, cum ar fi adăpostul și alimentația, acest coș acoperă o gamă largă de nevoi curente, inclusiv îmbrăcămintea, igiena personală, educația, îngrijirea sănătății, transportul, comunicările și recreerea, precum și eventualele cheltuieli neprevăzute, cum ar fi evenimentele familiale sau problemele de sănătate, scrie Agerpres.
Am folosit aplicația picodi.com pentru a vedea cât plătește un român pentru un coș alimentar de bază format din opt produse: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume. Îl putem numi „coș de supraviețuire”. Cantitățile luate în calcul sunt cât pentru a asigura consumul timp de o lună.
Costul total al „coșului de supraviețuire” este de 520 lei. Suma reprezintă 26% din salariul minim net de 2.000 de lei, adică un sfert, asta în condițiile în care la începutul anului trecut reprezenta mai puțin, 22,5% din salariul minim net.
Explicația este următoarea: deși salariul minim a crescut cu 9,5%, acest coș alimentar s-a scumpit în total cu 19,8%. Prin urmare, majorarea salarială nu a ținut pasul cu creșterea prețurilor.
O familie cu doi copii a ajuns să dea cu 40% mai mult pentru a avea un trai decent în 2024 față de anul 2020
Potrivit unui studiu recent, pentru mâncare, cheltuiala a ajuns să fie cu 40% mai mare și s-a ajuns la 2.100 de lei. Asta înseamnă 20% din totalul de 10.154 de lei cât e valoarea coșului de consum pentru un trai minim decent.
Dintre toate, întreținerea locuinței și alimentele au adus scumpirile cel mai greu de acoperit, cu majorări de până la 60 de procente. În perioada de inflație puternică, adică între septembrie 2020 și decembrie 2023, cheltuielile cu întreținerea locuinței, în care sunt incluse și cele cu energia, au avut cea mai mare creștere – aproape 58%.
În ciuda măsurilor de reglementare a prețurilor la energie și alimente, coșul de consum pentru un trai minim decent este acum cu 40% mai scump decât în urmă cu trei ani, arată autorul studiului, Ștefan Guga de la Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung România.
Studiul ia în considerare coșul minim pentru un trai decent, dar pentru populația cu venituri peste medie, care cumpără produse de vârf de gamă, inflația resimțită a fost și mai mare, spun economiștii.
Din toamna lui 2020 și până în decembrie 2023, și alte categorii au avut creșteri între 30 și 50%. Vorbim de îmbrăcăminte, încălțăminte ori serviciile de sănătate. Prețurile mari i-au făcut pe mulți să se orienteze spre produsele mai proaste, dar mai ieftine.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Peste 158 de morți în inundațiile devastatoare din Spania. 6 din cei 22 de români dispăruți sunt în siguranță
Rapperul Puff Daddy, acuzat în peste 20 de procese de viol, persoane drogate, agresiuni asupra minorilor, trafic și șantaj sexual
Spania, inundații dezastruoase în Valencia, ploi de un an în opt ore. Peste 70 de victime și zeci de dispăruți – Video
Fiica lui Ioan Crișan ar fi plănuit asasinatul, iar un frizer pasionat de electronică ar fi realizat părți din bombă
Bugetul UE pentru 2025 se va axa pe cercetare, sănătate, educație și climă
Peste 70 de percheziții domiciliare în județul Dâmbovița pentru activități infracționale
LIFE STYLE
„Cum pot să învăț să mă iubesc pe mine însumi?”- întrebarea cea mai căutată pe Google
Nu fi niciodată gelos pe succesul altuia. Dacă nu poți câștiga o cursă, ajută persoana din fața ta să doboare recordul
Luna nouă în Scorpion, 1 noiembrie 2024: Cea mai puternică lună a anului, ne putem transforma umbrele în lumină
Cum să-ți reîmprospătezi parfumul pe parcursul zilei
Fiecare gând negativ sau ostil pe care îl păstrăm față de ceilalți ne alimentează propria noastră frică
DESTINATII
Festivalul Tocanului la Novaci
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Împreună învățăm, ne protejăm și diseminăm informații
”Vocea pacienților trebuie să fie auzită”
Intoxicații acute cu ciuperci! Medicii de la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște trag un semnal de alarmă
Cele mai eficiente legume si plante care pot trata cancerul în mod natural
„Mâncare bună pentru toți, pentru astăzi și pentru mâine”
Alimente de bază pentru o alimentație sănătoasă – ce trebuie să incluzi în lista de cumpărături?
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
ZILELE CULTURII SÂRBE LA TIMIȘOARA
PSD Dâmbovița a pornit oficial campania electorală pentru alegerile parlamentare
Schimbarile juridice si procesele in derulare ale partenerilor de afaceri iti afecteaza activitatea: tot ce trebuie sa faci pentru evitarea riscurilor in afaceri