CRISTI IORDACHE- SUNTEM EXPLOATATI PRIN DEZINFORMARE

cristi-foto

Exista varianta extrema si nociva, aceea a publicitarii proprii, cand se inventeaza  o entitate massmedia la comanda politica. Desi apare ca o televiziune, cotidian,  site, radio, aparent normale, ele de fapt sunt sub comanda politica iar materialele  jurnalistice au ca scop, prin mijloace si tehnici directe ori subliminale,  manipularea maselor.

Insa cea mai raspandita practica massmedia in cazul Romaniei, intr-o tara in care guvernul nu aloca bani grupurilor de presa, este incheierea de contracte de publicitate cu societati comerciale patronate de cele mai multe ori de politicieni. Este lesne de inteles ca nu vor avea o libertate de exprimare, ba mai mult, vor servi acea persoana sau acel grup de interese care le sustine financiar.

Acestea sunt cele doua mari categorii de furnizare a informatiei din ultimii 25 ani si reprezinta factorul cheie al reusitei politicienilor, al dezvoltarii coruptiei, si pe raport de cauzalitate, al tolerarii jafului material si moral la nivel national. De ce? Pentru ca “presa” este a patra putere in stat, doar teoretic. Practic presa este prima si cea mai mare, intrucat ea genereaza tendintele sociale, politice, administrative, educationale si chiar economice. Ea face ca celelalte trei puteri sa functioneze … sau nu.
O societate sanatoasa nu se poate dezvolta avand la baza cele doua categorii de furnizare a informatiei, cele care sunt subordonate unei persoane sau unui grup de interese.

La acest moment se doreste o lege a presei, in care sa I se bage pumnul in gura, o lege care de fapt contine obligatii si interdictii. Viitorul suna sumbru. O lege a presei s-ar impune in masura in care ar fi consultata societatea civila si lumea academica (exclus politicul si administratia), demers aproape imposibil si/sau nedorit. Qui prodest!

In concluzie, un trust de presa util comunitatii, cu informatii nespeculative, un grup massmedia care sa curete mizeria in care s-a adancit tara poate supravietui si poate sa-si exercite atributiile doar cu sprijinul societatii civile.

Oamenii sunt cei care pot sustine presa, micii intreprinzatori pot contribui la supravietuirea celei mai mari puteri in stat. Cetatenii de rand, cei care vor o tara mai buna pentru urmasii lor, toti acestia sunt singurii care au interesul sa pastreze o presa libera.

Restul ramane doar un spectacol ieftin pe scena si foarte scump in culise. Spectacol pe care il platim noi, copiii si nepotii nostri.

Cristi Iordache

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share