Festivalul Internațional George Enescu 2025, unul dintre cele mai prestigioase evenimente internaționale dedicate muzicii clasice, va debuta pe 24 august 2025 la Sala Palatului din București. În concertul de deschidere vor evolua, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru, Orchestra și Corul Filarmonicii „George Enescu” și reputatul violonist Nemanja Radulović.
Programul cuprinde Concertul pentru orchestră semnat de Dan Dediu, în primă audiție absolută, Concertul pentru vioară și orchestră în re minor de Aram Haciaturian și Poema română op. 1 de George Enescu.
Compozitorul român Dan Dediu a scris peste 180 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale, de la simfonii și concerte până la muzică de cameră și opere, surprinzând de fiecare dată prin complexitatea și rafinamentul creațiilor sale – adevărate puncte de referință în muzica contemporană românească.
Concertul pentru vioară și orchestră în re minor de Aram Haciaturian este una dintre cele mai iubite lucrări din repertoriul violonistic de secol XX. Concertul împletește aluzii la ritmurile tradiționale armene cu pasaje lirice, punând astfel în valoare nu doar tehnica interpretativă, ci și expresivitatea și profunzimea gândirii muzicale a solistului.
Seara se va încheia cu Poema română op. 1 de George Enescu, scrisă de marele compozitor român la vârsta de 16 ani și interzisă în perioada comunistă. Poema română e o expresie desăvârșită a măiestriei enesciene de a valorifica tradiția și motivele folclorice într-o viziune muzicală modernă și universală.
Concertul de deschidere a Festivalului Internațional George Enescu va beneficia de suportul vizual creat de regizorii multimedia Nona Ciobanu și Peter Košir.
Trailer festival: https://youtu.be/RxU0utgPuZg
Numele dirijorului român de talie internațională Cristian Măcelaru este sinonim cu excelența, fiind apreciat pentru muzicalitatea sa profundă, pentru leadership-ul dinamic și pentru devotamentul său neclintit față de expresia artistică. Cel mai tânăr director artistic din istoria Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, Cristian Măcelaru este nu numai un promotor al schimbării și al inovației în lumea muzicală, dar și un puternic ambasador al spiritului și creației lui George Enescu, integrala lucrărilor simfonice enesciene fiind lansată în aprilie 2024 sub egida casei de discuri Deutsche Grammophon.
Albumul a câștigat trei prestigioase distincții – Premiul Internațional Classical Music Awards (ICMA) la categoria Muzică simfonică, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate din industria discografică, Classica Choc de l’année 2024 și Diapason d’Or, iar în ianuarie 2025 Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali a decernat aceluiași album Premiul Discul anului.
Câștigător al unui premiu GRAMMY, în 2020, Cristian Măcelaru este directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței, director muzical și dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, dirijor șef al WDR Sinfonieorchester și, din 2025, director muzical desemnat al Orchestrei Simfonice din Cincinnati.
Violonistul sârbo-francez de renume mondial, Nemanja Radulović, este recunoscut pentru virtuozitatea și abordările inovatoare în interpretarea muzicii clasice, remarcându-se prin stilul expresiv și energia pe care o transmite pe scenă. Deși a debutat cu un repertoriu clasic, el s-a impus și în interpretarea unor lucrări contemporane sau mai puțin convenționale.
De-a lungul carierei, Nemanja Radulović a câștigat premii importante, printre care – în 2001 – Premiul I la Concursul Internațional George Enescu, secțiunea vioară, și a susținut numeroase concerte pe mari scene ale lumii, colaborând cu orchestre prestigioase și dirijori renumiți, iar performanțele sale sunt apreciate pentru tehnica impecabilă și carisma sa unică.
Orchestra Filarmonicii „George Enescu” este cea mai reprezentativă instituție muzicală din România, cu o istorie de peste un secol și jumătate. Orchestra Filarmonicii a realizat o discografie complexă, printre care se regăsesc integralele lucrărilor simfonice de George Enescu și Johannes Brahms. Pe lângă concertele simfonice și camerale curente (aproximativ 300 anual), Filarmonica a înregistrat zeci de discuri (LP și CD) și a întreprins turnee de succes în Europa, Asia și Extremul Orient, câştigându-şi astfel o reputație la nivel internațional.
Corul Filarmonicii „George Enescu” aniversează în acest an 75 de ani de la fondare. Intrat de mulți ani în circuitul european, Corul Filarmonicii realizează turnee internaționale, remarcându-se în săli de concert din Spania, Franța, Italia, Bulgaria și Grecia. Printre succesele notabile înregistrate în ultima perioadă se numără și colaborările cu orchestre și dirijori de calibru internațional în cadrul Festivalului Enescu: Daniel Barenboim și Staatskapelle Berlin (în 2013, cu Patru piese sacre de Verdi) și Vladimir Jurowski și Orchestra Filarmonicii din Londra (în 2017, cu Oedip de Enescu, spectacol susținut ulterior și în deschiderea stagiunii curente a aceleiași instituții muzicale britanice).
Biletele pentru concertul de deschidere al Festivalului Internațional George Enescu se pot achiziționa atât online, din platforma Eventim.ro, https://www.cts.eventim.ro/artist/festivalul-george-enescu, cât și în format fizic, din rețeaua de hypermarketuri Carrefour și din lanțurile de librării Cărturești și Humanitas.
Biletele se împart în șase categorii: VIP – 280 lei, Categoria 1 – 250 lei, Categoria 2 – 200 lei, Categoria 3 – 150 lei, Categoria 4 – 120 lei, biletele reduse pentru elevi/studenți/pensionari – 90 lei.
Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica programele. Vă rugăm să vizitați site-ul Festivalului Internațional George Enescu, http://www.festivalenescu.ro/, pentru a fi la curent cu cele mai recente informații.
Despre Festivalul Internațional George Enescu
Festivalul Internațional George Enescu este unul dintre cele mai prestigioase evenimente de muzică clasică la nivel mondial, organizat începând cu anul 1958. Cea de-a XXVII-a ediție are loc între 24 august și 21 septembrie 2025 și va marca 70 de ani de la moartea marelui compozitor și muzician român, George Enescu. Tema din acest an este „Aniversări / Celebrations”, iar în program se vor regăsi peste 95 de concerte susținute de peste 4.000 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, ce vor aduce în prim-plan atât moștenirea artistică a lui Enescu, cât și impactul său profund asupra muzicii clasice universale.
Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.
Organizator: ARTEXIM
Co-organizator: Fundația ArtProduction
Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București
Parteneri principali: Rompetrol – KMG International, BRD – Groupe Société Générale,
JTI – Immersive Experience (partener de inovație), Lexus (partener de mobilitate)
Parteneri: Purcari, One United Properties, Mobexpert, Nazzuro Aqua, L’OR, Althaus, Fundația Liliana și Peter Ilica, Senia Music
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Detalii pentru presă:
Pentru informații suplimentare, interviuri sau imagini de la eveniment, vă rugăm să contactați departamentul de comunicare al festivalului.
CONTACT:
Bianca Boitan-Rusu
Media Relations Coordinator
ARTEXIM – George Enescu International Festival & Competition
www.festivalenescu.ro | www.artexim.ro |
Tel +4021 317 80 81/83 | Mob +40 732 642 164
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Cauți un curs de Mașinist la Mașini pentru Terasamente (Buldoexcavatorist) în Târgoviște?
Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026
Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026”