Cristian Mungiu, cel mai bun regizor de la Cannes!

mungiu-2
Cristian Mungiu, la Cannes, alături de Olivier Assays / foto: Arnaud Desplechin & László Nemes © A. Pizzoli / AFP

Trofeul pentru cel mai bun regizor merge anul acesta către cineastul Român Cristian Mungiu, distins cu acest premiu la Cannes pentru filmul «Bacalaureat» – un studiu de cinci stele despre un compromis birocratic josnic”, așa cum îl definea criticul britanic Peter Bradshaw, care compară cea mai recentă producție a cineastului român cu capodopere semnate de Michael Haneke si Michelangelo Antonioni. Cel de-al cincilea lungmetraj semnat de Mungiu este un film complex și măiastru, cu o mare subtilitate psihologică și uriașă profunzime morală, o poveste despre compromis și integritate, un scenariu magistral despre alegerile îndoielnice pe care le fac oamenii în încercarea de a urca pe scara socială. Este o descriere sumbră a unei stări de deprimare dintr-o Românie deziluzionată, unde generația anilor 1990 a sperat că va avea o șansă. Filmul conține prestații actoricești superbe, asigurate de Adrian Titieni și Maria Drăguș. A fost o bijuterie în exceptionala competiție de anul acesta de la Cannes, scrie eranews.ro

”Nu imi fac singur filmele. Am colaborat cu actori excelenti, am avut o echipa formidabila. As vrea sa multumesc si familiei mele care m-a orientat in viata. Am impresia ca cinematografia de autor a devenit un gen de nisa. Vreau sa multumesc Festivalului de la Cannes ca sustine existenta cinematografiei de autor. Rezultatul cel mai bun pentru noi este ca filmul va incepe sa fie distribuit curand in peste 40 de tari”, a declarat Cristian Mungiu la primirea premiului.

Pe lista romanilor rasplatiti se numara si Bogdan Mirica, pentru filmul „Caini”, sau Alexandru Nanau, pentru documentarul „Toto si surorile lui”.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share