Cristian Neagoe: ”Planul șobolanilor ăstora e cu adevărat diabolic!”

UPDATE: Funky Citizens, în care am încredere mai mare pe analiză constituțională decât în scenariile mele, pretind că mingea e doar la CCR acum, indiferent de ce face Guvernul: https://goo.gl/yk78bt

POSTAREA INIȚIALĂ: Chiar mă întrebam de dimineață de ce au modificat peste noapte textul Ordonanței de Urgență pentru schimbarea Codului Penal în așa fel încât ea să intre în vigoare abia după 10 zile, și nu imediat, cu efecte ireversibile, așa cum explica Liviu Avram. Ce rost are chestia asta?

Mi-am răspuns după ce am citit o postare a lui Edmond Niculușcă și nu m-am putut abține să-mi dau o palmă peste frunte. Planul șobolanilor ăstora e cu adevărat diabolic!

În mod evident, Guvernul se aștepta la mișcări de stradă masive dacă dă ordonanțe pe șest, hoțește, în toiul nopții, mai ales după două duminici în care numărul protestatarilor s-a dublat, ajungând pe la 100.000. E posibil ca în seara asta să iasă și mai multă lume, chiar dacă e mijlocul săptămânii.

Următoarea lor mutare e adevăratul ȘAH MAT: Grindeanu demisionează împreună cu întregul Guvern. O mare parte a lumii din stradă e mulțumită, consideră că are parte de o victorie, doar a strigat “DEMISIA!” și “Jos Guvernul!”, nu?

Problema e că abia asta e marea înfrângere. Constituția face o distincție între acte de dispoziție și acte administrative ale unui Guvern. Printre actele de dispoziție se află și adoptarea sau retragerea Ordonanțelor de Urgență (art. 108). Un Guvern interimar, conform Constituției, are prerogative restrânse și nu poate acționa decât administrativ (art. 110).

Așadar:
1) Guvernul își dă demisia
2) Lumea din stradă e mulțumită și pleacă acasă
3) Guvernul interimar nu poate retrage Ordonanța de Urgență, că ar fi neconstituțional. Deci legea fundamentală nu le permite, că ei ar fi vrut, dar uite, nu se mai poate!
4) Chiar dacă lumea se prinde că a fost păcălită și rămâne în stradă, fanii PSD+ALDE și cei blocați cu telecomanda pe A3 și RTV vor urla: “Ce mai vreți? Ne-ați dat jos Guvernul, ați câștigat, marș acasă! La muncă, nu la proteste!”
5) Avocatul Poporului se face că plouă, Curtea Constituțională e sesizată prea târziu, n-are timp să delibereze, trec cele 10 zile, OUG intră în vigoare și își face efectele instant
6) PSD zice: “Păi, cum, n-am făcut noi dezbatere, consultări publice, ba v-am dat și 10 zile să contestați ordonanța? Totul pe lege, ca la carte! Respectați voința poporului exprimată legal prin vot!”
7) Liviu Dragnea formează noul Guvern, imediat ce nu mai are nicio pată (grațierea, în forma actuală, nu rezolvă deocamdată asta)
8) Președintele Klaus Iohannis este suspendat

CEREM ABROGARE!

Cristian Neagoe

Distribuie acest articol Oficial Media
Share