Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Criza imigrantilor din perspectiva socio-genetica

Masivele miscari/stramutari de populatie din ultimii ani s-au datorat unor cauze care tin de sfera geopolitica a lumii in care traim. In marea lor majoritate, aceste fluxuri migratorii se datoreaza unei stari de insecuritate create de violente si conflicte din interiorul aceluiasi stat. Consiliul pentru Relatii Externe (Council on Foreign Relations), organizatie independenta de cercetare think tank apreciaza ca actuala criza a imigrantilor este cea mai grava criza europeana de la criza economica din 2008 incoace.

(Mai multe pe acest subiect aici: The Eurozone in Crisis)

Europa a fost, cel putin in ultimii 5 ani, centrul lumii din punct de vedere al destinatiei alese de populatiile Nordului Africii, Orientului Mijlociu si al Asiei de Sud pentru un trai mai bun, securitate si protectie impotriva razboiului. Numarul celor care au ales sa-si paraseasca tara se ridica la cateva milioane, insa statisticile prefigureaza cifre care vor depasi cu mult posibilitatea statelor europene de a gestiona acest flux migratoriu. Implicatiile la nivel socio-politic sunt ingrijoratoare. Stirile la care asistam zilnic si care fac trimitere la cele doua tabere – pro si contra migratie (in cazul de fata criza imigrantilor sirieni) – sunt de cele mai multe ori slab redactate. Informatiile pe care le captam se ocupa numai de segmentul politic si uman, lasand la o parte celelate elemente ce tin de solutii reale de rezolvare a crizei, cum ar fi implicarea conducerii statelor, a organizatiilor non-guvernamentale, si chiar a O.N.U. Statele europene se gasesc in prezent total nepregatite in fata acestei situatii.

Fara a ma ralia unei tabere sau alteia, in zilele urmatoare vor fi prezentate alte doua articole care aduc informatii si incearca sa faca lumina in ceea ce priveste modul cum ar trebui sa percem noi, oamenii de rand dintr-o tara libera, aceste realitati.

In articolul de azi, am cerut permisiunea unui prieten, specialist in genetica, absolvent al Facultatii de Biologie, de a prelua o parte din articolul sau referitor la criza imigrantilor din perspectiva genetica. Articolul poate fi consultat aici: Criza imigranților și efectele ei pe termen lung (perspectiva genetică)

Migrația (imigrația și emigrația) este un proces dinamic și are loc permanent. Mai jos (spre exemplificare), se poate observa starea de fapt la nivel planetar în perioada 2005-2010.

2015-09-12_1148
Reprezentarea circulară a fluxurilor migratorii în interiorul și între regiunile lumii în perioada 2005 și 2010. Numerele de pe margine arată numărul imigranților și emigranților (intrărilor și ieșirilor) în milioane. Numai fluxurile care conțin cel puțin 170.000 persoane sunt afișate. Sursa:  Abel et al, Science / AAAS. Citește mai mult la: http://phys.org/news/2014-03-duo-quantify-global-human-migration.html

 

Lăsând la o parte componenta politico-religioasă, primirea refugiaților de către statele dezvoltate din nordul Europei are efecte benefice pe termen lung. Mă refer aici la fluxul de gene care are loc ca rezultat al unui asemenea eveniment.

Nu e pentru nimeni o noutate faptul că dezvoltarea anumitor țări este strâns corelată cu îmbătrânirea și micșorarea populației. Vrem-nu vrem acestea sunt efectele indirecte ale unui “trai bun”. De exemplu, în țările civilizate tinerii amână procrearea până după 30-35 ani, ca între timp să-și câștige independența financiară și implicit să-și urmeze idealurile legate de carieră. Această amânare este strâns legată și de speranța de viață care este mai mare în Europa decât în țările din nordul Africii.

Când o populație se micșorează și implicit gradul de consangvinizare crește, acea populație își pierde diversitatea genetică, ceea ce înseamnă că este mult mai vulnerabilă în fața schimbărilor majore.

Notă (pentru xenofobi):

Mișcările populaționale de pe un teritoriu pe altul ca efect al migrației au existat și vor mai exista mult și bine atâta timp cât planeta asta va fi locuită de oameni. Țin de instinctul de supraviețuire. Oricine vrea să-și mărească șansele de supraviețuire va încerca să ajungă acolo unde se trăiește mai bine. Din acest motiv maimuța s-a dat jos din copac și a început să călătorească distanțe mari până la alți copaci mai roditori. Din același motiv Homo sapiens sapiens a plecat acum ~200.000 de ani din Africa spre Europa, Asia și apoi spre Americi în căutarea de hrană ori de zone cu mai puțini prădători. Din același motiv copii se duc să muncească la oraș ori prin alte țări și nu rămân să muncească pământul alături de părinți (la sat).” (Florin Stanciu)

Cultura, educatia si experienta acumulata in ultimii ani ar trebui sa ne dea posibilitatea sa gandim in asa fel incat sa dam posibilitatea mintii noastre sa accepte si alte “variatiuni pe aceeasi teme”, insemnand ca este usor sa ne alaturam unei tabere pro sau contra imigratie, dintr-o convingere sau alta, fara a intelege adevaratele sensuri ale problemei.

Acest articol este menit sa aduca o  (alta) explicatie referitoare la cauzele crizei imigratiei siriene din ultimele zile, si nu are intentia de a justifica modul in care aceasta criza este gestionata.

Oana Stiff

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share