Crizantema de Aur, Concursul de Interpretare, prima seară, 20 octombrie 2022

Astăzi, de la ora 18.00, la Cinematograful Independența din Târgoviște, a debutat ediția cu numărul 55 a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”.

Tema ediției de anul acesta o reprezintă ROMANȚA – TEZAUR CULTURAL NAȚIONAL, cu precizarea că organizatorii sunt preocupați de înscrierea Romanței în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, procedură care se află în atenția Ministerului Culturii.

Prima seară a festivalului este dedicată Concursului de Interpretare la care au participat:

  • Ana Dragu (Târgu Neamț)
  • Darius Divian Iordănescu (Timișoara)
  • Elisa-Elena Gheorghe (Tătărani, Dâmbovița)
  • Florentina Soare ( Brăila)
  • Alexandru Aghenie (Râmnicu-Vâlcea)
  • Georgiana Păduraru (Buguși, Bacău)
  • Florian Popa ( Valul lui Traian, Constanța)
  • Taisia Caraman (Chișinău, Republica Moldova)
  • Ciprian Cucu (Brașov)

Despre Concursul de Interpretare, organizatorii au menționat faptul că participă 18 concurenţi din România, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, selecţionaţi în urma a 7 preselecţii regionale și 1 preselecție internațională online, realizate în perioada 15 mai – 25 iunie 2022.

Juriul Concursului de Interpretare este format din interpreţi de romanţă şi din personalităţi ale vieţii muzicale care promovează romanța românească în țară și în străinătate.

Publicul s-a bucurat astăzi și de Microrecitaluri medalioane omagiale interpretate de Nina Cuciuc – medalion omagial Angela Moldovan, Ion Amititeloaie – medalion omagial Ioana Radu și Cristina Bugnar, câștigătoarea Trofeului Crizantema de aur 2021.

În partea a doua a primei seri, iubitorii de romanțe au îmbrățișat muzica inconfundabilă și unică a maestrului Eugen Doga, în cadrul unui concert omagial dedicat celor 85 de ani de viață.

Concursul de Interpretare va continua și mâine seară, cu prezența celor 9 concurenți, dar va găzdui și Concursul de Creație unde sunt invitați pe scenă 14 artiști dăruiți romanței.

Acompaniază:

Orchestra „Dor românesc” – dirijor Ștefan Cigu
Orchestra „Romanţa” – dirijor Lucian Vlădescu

Orchestra de Cameră a Operei Române Craiova – dirijor Florian George Zamfir

Organizatorii ediţiei a 55-a: Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România și Uniunea Muzicienilor din Moldova.

Prezentatori ai Concursului de Interpretare: Miruna Ionescu și Silviu Biriș

Direcția artistică a festivalului este asigurată de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, Alina Mavrodin Vasiliu.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share