Crizantema de aur – Puntea care unește

criz1

Targoviste este in sarbătoare. Ca în fiecare an orasul nostru găzduieste cel mai longeviv festival de muzica din Romania, Crizantema de aur, ajuns iată la ediția cu numărul 48. Trebuie să recunoaștem că nu-i ușor sa menții de-a lungul timpului un astfel de eveniment care aduce aproape un gen de muzică special, ascultat poate de o anumită categorie de oameni, cei care trăiesc și simt emoțiile prin poezia rostită melodic.

Am constatat insă cu placută uimire să vedem ca majoritatea participanților de la acest festival sunt tineri, tineri care vor să ducă această tradiție mai departe, oameni sensibili care s-au redescoperit prin vibratiile acestei muzici. Sosiți din toată țara, trecuți printr-o preselecție riguroasă, concurenții de anul acesta vor încerca să se autodepășeasă pășind cu mândrie pe scena romanțelor de aur.

Frumosul se așează acolo unde-i este tot frumos, iar gazda de anul acesta, Teatrul Tony Bulandra, a reusit să fie la înalțime ca de fiecare dată atunci când își propune ceva. Tainele regiei artistice si ale scenografiei au fost deslușite de către directorul Teatrului Tony Bulandra, Mihai Constantin Ranin, lasând in urma lor o toamnă vie în acorduri de romanță.

Despre decor vă pot spune că afară am creat un pod inspirat din cultura Chinei, de la ideea că această floare vine din China și ei au de asemenea un festival al crizantemelor, de aceea veti vedea pesti rosii si podul de asemenea rosu. Invitații vor in general să vadă crizanteme la acest festival, prin urmare am creat o atmosferă de toamnă, glamour, iar decorul de pe scenă reprezintă un interior romantic. A fost foarte greu să realizam toate aceste lucruri, a muncit tot teatrul, s-au implicat toti angajații zi si noapte pentru ca această ediție să aibă loc în timpul stabilit.( MC Ranin)

decor nou

Muncipalitatea a susținut și în acest an organizarea festivalului Crizantema de aur și nu putem decât să apreciem si să menționăm că orice lucru făcut pentru comunitate,( acolo unde se doreste acest lucru) pentru dezvoltarea, sprijinul si elvearea ei, iata, acum prin cultură, sunt semnele unei civilizații și a unor conducători responsabili si cu viziune in timp pentru destinele pe care le au în mâini. Știm că este greu să schimbi mentalități, tipare sociale, obiceiuri, insă mai știm că cei care pot, au datoria de a face.

”Am convingerea că și în acest an festivalul de romanțe ”Crizantema de aur” se va ridica la nivelul prestigiului pe care acest festival îl are. Am convingerea că vor fi trei zile memorabile, de romanță, de poezie, de emoție, care vor face din Târgoviște capitala muzicală a României ca și la prima ediție a festivalului. ­­­­Cred că s-au descurcat foarte bine cei implicați în organizare, arată a festival de ținută, mai bine ca în alți ani. Este adevărat că sala este destul de mică, însă cu siguranță peste trei ani vom avea la Cinematograful Independența o sala de cel puțin trei ori mai mare decat sala teatrului. A fost o cerere extraordinar de mare pentru bilete, pentru invitații, ceea ce ne face să tratam acest festival cu cea mai mare implicare și seriozitate. ”( Cristian Stan)

Prezent in peste 25 de editii din cele 48, maestrul Voicu Enăchescu, președintele juriului din acest an, a amintit inceputul acestui festival prin numele initiatorului, jurnalistul Ion Vasiliu, urmat apoi de Tedor Vasiliu, cel care a fost si printre primii prezentatori ai festivalului si care a lansat editia a doua a cartii „Istoria Crizantemei de aur”, o cronică vie, foarte bine documentată, ilustrată excelent, a tuturor întâmplărilor artistice de peste ani din cadrul acestui festival.

De-a lungul anilor am descoperit că romanța are un impact deosebit asupra tinerilor. Am încercat să-mi impun un punct de vedere, acela că romanța trebuie spusă, simțită și obligatoriu să transmită emoție; am văzut mulți tineri talentați la preselectie. Aștept cu mare interes să văd evoluția tuturor concurenților. (Voicu Enachescu)

 

Despre detaliile organizatorice, am primit lamuriri de la directorul teatrului Tony Bulandra, MC RANIN:

”Bugetul festivalului este ca cel de anul trecut. Din 1996, este pentru prima oară cand TVR se implică, am avut vizibilitate pe Radio România, Antena Satelor, cu toții au participat la promovare. S-au vândut 140 de abonamente și 40 de locuri au fost ocupate de participanții in festival. Mare parte au fost oprite și pentru cei care s-au ocupat de filmări. Sala teatrului are 220 de locuri. Costul unui abonament pe cele trei zile a fost de 1oo ron iar bugetul de promovare a fost de 20.000 ron, insa in cazul de față s-a apelat foarte mult la imaginație, pentru că e dificil să te descurci cu orice buget. Orchestrele au dublat costurile legate de logistică. Sunt trei prezentatori…”

Un alt aspect pozitiv care pune la loc de cinste desfasurarea acestui festival si lasa lucrurile in firescul lor, este prezenta activa a familiei Vasiliu, legata ombilical de acest fenomen si despre care o sa vorbim intr-un material viitor. Cultura a avut și va avea nevoie întotdeauna de suținere din partea fiecăruia dintre noi și mai ales a acelora care o iubesc și cred într-o lume în care nu cifrele, sau orgoliile fac regulile, ci devotamentul, loialitatea, implicarea și munca permanentă ca oamenii să înțeleagă cu adevarat importanța ei într-o societate extrem de ”labilă”.

Va multumesc ca sunteti apropiați si de teatru, vă aștept și în același număr la conferințele de presă ale teatrului și la spectacole, și mi-aș dori să ilustrați cu mai multă acuratețe ceea ce facem aici. Tesniunile care se crează și acest orgoliu poate fi foarte ușor demontat, nu atât prin documente și cifre, cât la o ceașcă de ceai; eu nu am o zi de audiențe, ușa mea este deschisă tot timpul și putem găsi modalități de colaborare. Știm cu toții că în Târgoviște nu avem nici o sală de expoziții, nici una de concerte, și atunci munca noastră este una continuuă iar târgoviștenii, copiii care vin de fiecare dată la teatru merită o altă deschidere spre cultură.(Mc Ranin)

pregatire crisantema 2015

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share