Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

CSAT A DECIS SĂ NU SE ÎNCHIDĂ TERMOCENTRALELE PE CĂRBUNE!!!!!

 Întruniți chiar de Ziua Armatei, în cadrul  ședinței  Consiliul Suprem de Apărare al Țării, membrii acestuia au analizat şi aprobat propunerile ministerului Energiei privind îmbunătățirea rezilienței energetice a României, astfel încât,  populația să fie protejată și să fie asigurată continuitatea în aprovizionare cu energie electrică și cu gaze naturale, în condițiile unor prețuri care să nu-i împovăreze pe cetățeni.

Totodată s-a pus accent pe  stimularea investițiilor pe termen scurt și mediu în dezvoltarea producției de gaze naturale, atât onshore, cât și offshore, utilizarea, pe termen scurt, a tuturor resurselor energetice pe bază de cărbune,  pentru a traversa această criză energetică.

Printre obiectivele și reformele stabilite în PNRR sunt vizate eliminarea treptată  a centralelor electrice pe  huilă și lignit până în anul 2030 și creșterea capacității de producere a  energiei din surse regenerabile. ”Închiderea termocentralelor pe cărbune și a minelor ar cauza un dezastru” a avertizat  senatorul PSD Daniel Zamfir, după vizitele efectuate în VALEA JIULUI  și în BAZINUL OLTENIEI.  Premierul Nicolae Ciucă a declarat după întâlnirile cu oficialii europeni că: ” ne respectăm angajamentul pentru implementarea coerentă și cuprinzătoare a țintelor și jaloanelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru a realiza toate proiectele esențiale pentru modernizarea țării noastre. În PNRR sunt cuprinse mai multe grupuri energetice care sunt programate să fie scoase din funcțiune, conform angajamentului de decarbonare. Doar că putem să vedem la nivelul întregii Uniuni Europene, generat de criza energetică, se folosește în continuare cărbunele, în măsura asigurării securității. România se găsește într-o regiune în care este nevoie să arătăm că,  această solidaritate despre care vorbim la nivelul întregii Uniuni Europene și la nivelul comunității statelor democratice, că acest specific necesită de la sine și înțelegerea condițiilor de securitate energetică. Astfel, am explicat că aceste grupuri energetice, care, așa cum au fost asumate. Este vorba de două grupuri de 600 de megawați, fiecare dintre ele de 300, în total 600 de megawaţi – urmează să fie scoase din funcțiune. Ele fiind în continuare funcționale și putând fi folosite, am cerut acordul să poată să fie trecute în rezerva tehnică pentru ca, în momentul în care avem nevoie de asigurarea securității energetice și echilibrarea energetică, pe baza unor proceduri foarte bine convenite la nivelul comisiilor de specialitate, să poată fi repuse în funcțiune. S-au obținut bani europeni, astfel încât ele să poată să fie introduse în procesul de decarbonare.”

Senatorul Cristian RESMERIȚĂ a tras un semnal de alarmă, încă de acum câțiva ani, despre intenția celor de la vîrful guvernului de a închide tot ceea ce  ține de mineritul din  VALEA JIULUI,  fără a pune nimic în loc. În cadrul discuțiilor pe care Comisia Economică a Senatului le-a purtat, luna trecută  la sediul Termocentralei Paroșeni cu sindicatele și cu cei din  conducerea Complexului Energetic Hunedoara, toată lumea a fost de acord propunerea  senatorului Cristian RESMERIȚĂ și anume,  de a se face 140  angajări de urgență.   Nevoia de personal în cadrul Complexului Energetic Hunedoara este foarte mare. Întâlnirea a fost cerută, de senatorul Cristian Resmeriță,  pentru că, termocentrala Paroșeni funcționează mai puțin de două zile pe săptămână și riscă să fie închisă.

 Din 2018 Termocentrala Paroșeni funcționează respectând valorile de mediu impuse de legislația europeană, după o investiție de 65,3 milioane de euro. Prin această investiție, termocentrala Paroșeni a fost dotată cu o instalație de desulfurare care elimină 94% dintre emisiile de SO2. Investiția a fost finanțată printr-un credit de la BEI, BCR și BERD, iar lucrările au fost executate de consorțiul CNIM – LAB. Termocentrala Paroșeni are o capacitate instalată de 150 MW.

Senatorul Cristian Resmeriță a intervenit în cadrul discuțiilor și a subliniat ”că situația actuală, după recentele plecări din CEH a 350 de angajați, se impun de urgență noi angajări, pentru a nu mai periclita funcționare termocentralei Paroșeni, care poate funcționa 24/24, eficient, ce poate conduce la scăderea prețului energiei cu peste 200 lei  MW. Cred că doar dacă ne punem la aceeași masă toate forțele, inclusiv politice, putem să găsim niște soluții împreună cu conducerea ministerului, pentru ca activitatea complexului să devină una normală”.

Discuțiile au fost unele libere, de față cu presa,  iar locuitori Văii Jiului au putut afla și unele adevăruri ”ascunse”  de mult timp, coroborate cu managementul  defectuos , care au condus și  la insolvența CEH, după ce înaintea acesteia au mai funcționat și alte structuri precum SNH, CNH. Statul  român a pompat în mineritul hunedorean ajutoare de aproape 6,5 miliarde de dolari. La aceste “performanţe” se mai adaugă şi  procesul de închidere a minelor, disponibilizările de personal,  fenomene cu un impact negativ pentru unele oraşe.  Acum, cei de la ministerul  Energiei recunosc că și închiderea și vinderea  Termocentralei Mintia s-a făcut fără avizul CSAT.  ”Nu a solicitat avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării în legătură cu închiderea Termocentralei Mintia, luând în considerare faptul că la data sistării activității sucursalei Mintia  și anume  data de   05.03. 2021, CEH se afla în procedura  INSOLVENȚEI” 

Și  la CURTEA DE JUSTIȚIE  a Uniunii Europene există un dosar pe rol sub nr. C- 455/ 2002,  prin care, C.E reproșează statului român  neluarea măsurilor necesare pentru a  se asigura  că instalațiile mari de ardere Deva 2 și 3  funcționau  pe baza unei autorizații. În prezent,  autoritățile române prin M.Externe și al Energiei, încearcă să  stabilească un plan de conformare pentru a fi comunicat C.E, în scopul evitării unei hotărâri de condamnare  a  statului român.

Dincolo de rapiditatea cu care scoatem din sistemul energetic național capacități importante pe cărbune marea întrebare este ”ce punem în locul acelor capacități care au fost eliminate” ???  Este foarte important ca pentru siguranța și echilibrul sistemului energetic național ca NICI O CAPACITATE DE PRODUCȚIE DE ENERGIE PE BAZA DE CĂRBUNE SĂ NU MAI FIE OPRITĂ,  înainte de a pune în funcțiune o altă capacitate de producție a energiei,  care să înlocuiască capacitățile de producție a energiei pe baza de cărbune,  ce se doresc a fi scoase din uz. 

”Acum, după criza din Ucraina, lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură. Ați văzut și poziția Comisiei Europene, care a pus între paranteze celebrul  Green Deal, adică trecerea energiei electrice de pe cărbune și de pe combustibili fosili, în general, către energie verde, și au creat un nou mecanism, care înseamnă, practic, să-ți reduci dependența de Rusia, REPowerEU.  Să produci la tine în țară energie electrică suficientă,  astfel încât,  să-ți acoperi consumul propriu și, dacă este posibil, să și exporți în zonă” a  spus  Daniel Zamfir, președintele comisiei economice din Senat. Acum, avem nevoie, cât mai repede posibil, de aprovizionare alternativă cu gaz, petrol și cărbune, iar în viitor vom avea nevoie și de hidrogen produs din surse regenerabile de energie. Cu toate semnalele trase de parlamentari mineritul din Valea Jiului este pe cale de dispariție, s-au închis și se vor inchide mine, complexurile  mecanizate zac acum, îngropate în abataje. Guvernul României a aprobat  în primăvară și  o alocare financiară de 43,2 milioane de lei pentru închiderea minelor Lonea și Lupeni, ajutorul de stat fiind deja avizat de Comisia Europeană.

”Și, totuși, ce punem în locul minelor care se închid?  Viitorul mineritului depinde de strategia energetică a României. 

În mod normal ar fi trebuit să existe măsuri de retehnologizare a minelor,  pentru menținerea cel puțin până în 2030 mineritul sau chiar 2050, așa cum a facut Polonia. Dar, noi nu am făcut decât să le închidem,  pe cele din Valea Jiului ”, se întreabă  și europarlamentarul Maria Grapini.

Decizia, cel puțin surprinzătoare, era luată chiar dacă în ultima perioadă s-au vehiculat mai multe informații privind redeschiderea minelor în contextul conflictului din Ucraina și crizei din energie. Mai mult, UE a anunțat că permite revenirea la producerea energiei pe bază de cărbune și chiar  minele  Lonea și Lupeni,  sunt  funcționale și  produc cărbune, pentru Termocentrala de la Paroșeni. ”Cum este posibil să închizi termocentrale și alte instalații producătoare de energie în plină criză energetică, fără să pui nimic în loc??? Într-un pasaj realmente grav, sindicaliștii afirmă că „lipsa de dialog real şi insistenţa cu care se merge înainte cu acest proiect sinucigaş, dau impresia că la nivelul guvernului avem de-a face cu un grup infracţional organizat, mână în mână cu anumiți furnizori de energie şi anumiti producători de energie, care doresc existența crizei în energie şi creşterea prețurilor pentru propriile interese”, se întrebă și sindicaliștii.   

Ministerul Energiei și-a asumat o lege a decarbonizării, care urmărește să închidă definitiv și ireversibil toate capacitățile energetice ale României pe bază de cărbune, pentru a ne conforma  Green Deal. Urmare a restrângerii activităților de producere a energiei electrice pe bază de cărbune și de extracție a lignitului și a huilei necesare, reducerea numărului de personal prin ieșirea la pensie și/sau a concedierilor colective. O parte a personalului disponibilizat va putea fi absorbit de activitățile de punere în siguranță a exploatărilor miniere și ecologizare a terenurilor.  Disponibilizările de personal ca urmare a închiderii definitive și ireversibile a grupurilor energetice cu funcționare pe lignit și huilă și a carierelor și minelor aferente au impact asupra ratei de ocupare a forței de muncă și asupra ratei șomajului.  Alocarea ajutorului de stat pentru închiderea minelor Lonea şi Lupeni confirmă că  implementarea planului european „Green Deal” va  continua în România, fapt demonstrat  însuși de premier, după revenirea de la Bruxelles ( vezi declarația de mai sus). Peste 30.000 de locuitori au părăsit Valea Jiului, după 1990, adică peste 20% din populație. Pensionarii sunt, astăzi, majoritari, iar tinerii au părăsit și continuă să plece din zonă, iar din cei 50.000 de mineri câți lucrau înainte de 1989, astăzi, mai sunt angajați puțin peste 2.500.  Șomajul a crescut continuu pentru că, din cele 15 mine și cariere care erau deschise odinioară, acum se mai extrage huilă din doar patru  exploatații. Două dintre ele, Lonea și Lupeni, sunt într-un program de închidere, iar în data de 18 martie, guvernul a alocat banii necesari, ca ajutor de stat. Între timp, România a ajuns să importe energie.  Cum rămâne totuși cu decizia CSAT?. Vom vedea!.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share