Cu 32 de națiuni NATO va fi și mai puternică

”Acesta este cu adevărat un moment istoric. Pentru Finlanda, pentru Suedia, pentru NATO și pentru securitatea noastră comună„  a transmis liderul NATO  Jens Stoltenberg, după semnarea documentelor.  Aliații au semnat Protocoalele de aderare pentru Finlanda și Suedia la sediul NATO, în prezența ministrului finlandez de externe Pekka Haavisto și a ministrului suedez de externe Ann Linde.

Săptămâna trecută, la NATO Summit de la Madrid,  liderii aliați au convenit să invite Finlanda și Suedia să se alăture NATO în urma acordului unui memorandum trilateral între Turcia, Finlanda și Suedia. Astăzi au fost semnate Protocoalele de Aderare, marcând începutul procesului de ratificare.

Secretarul general a spus că ușa NATO rămâne deschisă pentru democrațiile europene,  care sunt pregătite și dispuse să contribuie la securitatea noastră comună: ”Cu 32 de națiuni în jurul mesei, vom fi și mai puternici, iar oamenii noștri vor fi și mai în siguranță, deoarece ne confruntăm cu cei mai mare criză de securitate din ultimele  decenii”, a conchis liderul alianței, Jens Stoltenberg.

”Cei 30 de aliați au semnat Protocoalele de Aderare ale Finlandei și Suediei la cea mai puternică Alianță a planetei. Și vom fi și mai puternici, primind în familia noastră două națiuni democratice și performante, contribuind din prima zi la securitatea spațiului euroatlantic. În prezent, nu intenționăm să avem baze NATO în aceste două țări, ele având o foarte mare maturitate militară și strategică. A fost decizia celor două state să se alăture Alianței. Decizie care ne bucură. Noi, în cadrul NATO, sperăm să avem procesul de aderare finalizat rapid. Văzându-i de cei doi miniștri de Externe ai noilor noștri aliați, mi-am adus aminte cu emoție de momentul în care România, alături de alte șase națiuni, adera la NATO, în 2004. Bun venit! Ușile NATO rămân deschise!” a subliniat și secretarul general adjunct, Mircea Geoană .

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share