Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

„Cu mare bucurie am venit şi de data aceasta aici în pelerinaj, în Valea Jiului”

De la punerea în libertate a Bisericii Române Unite, clerul şi credincioşii din Valea Jiului şi din protopopiatele învecinate, participă în fiecare an la pelerinajul marian de la Brădet-Câmpul lui Neag. Acest pelerinaj ajuns la a XXX-a ediţie, se ţine anual în luna august în duminica de după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Anul acesta pelerinajul a avut loc în ziua de 22 august.

Primul punct al pelerinajului a fost în parohia „Naşterea Maicii Domnului” Uricani care, la 21 august, a aniversat 10 ani de când noua biserică parohială a fost sfinţită. La sosirea în parohie, Preasfinția Sa Alexandru Mesian Episcop eparhial de Lugoj și Preasfinția Sa Ioan Călin Bot Episcop auxiliar de Lugoj, au fost întâmpinaţi în fața bisericii cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de către părintele Adrian Nagy, Protopop de Lupeni şi parohul locului. Credincioşii i-au întâmpinat pe cei doi ierarhi, conform tradiţiei, cu pâine şi sare şi le-au oferit buchete cu flori.

Programul a început la ora 10.00 cu rugăciunea Sfântul Rozar. După Sfântul Rozar, cei doi episcopi au sfinţit noile icoane de pe iconostas. A urmat apoi celebrarea Sfintei Liturghii arhiereşti. Alături de Preasfințiile Lor Alexandru Mesian și Ioan Călin Bot au concelebrat: mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj, pr. Adrian Nagy protopop de Lupeni şi paroh de Uricani, pr. Ioan Sabo Sorin, paroh la Deva, pr. Vasile Solomon paroh la Petroşani, pr. Daniel Solomon paroh la Tuştea, pr. Dorin Szilvester paroh la Bărbăteni, pr. Leonard Bulzan paroh la Vulcan, pr. Nicuşor Poroabă, paroh la Pui şi pr. Frăţilă Paul, paroh la Toteşti. Cuvântul de învățătură, pe marginea Evangheliei Duminicii, a fost ţinut de Preasfinţitul Ioan Călin. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Alexandru a amintit pelerinilor rolul vizitei pastorale cu ocazia pelerinajului şi anume, acela de a se ruga împreună cu clerul şi credincioşii din teritoriu cel puţin o dată pe an.„Cu mare bucurie am venit şi de data aceasta aici în pelerinaj, în Valea Jiului”, a spus PS Alexandru Mesian. Preasfinţia Sa a subliniat faptul că în decursul a 25 de ani, în Protopopiatul de Lupeni, s-au ridicat patru biserici şi au fost hirotoniţi opt preoţi, care slujesc atât în acest protopopiat,  cât şi în alte protopopiate ale Eparhiei de Lugoj, iar doi dintre ei activează în străinătate (diaspora).

Preasfinţitul a încheiat cuvântul cu tradiţionala frază: „la revedere pentru pelerinajul de anul viitor, 2022!”

Părintele paroh Adrian a mulţumit Preasfinţitului Alexandru şi Preasfinţitului Ioan pentru vizită. A mulţumit confraţilor preoţi care au participat la eveniment, credincioşilor din parohie şi pelerinilor veniţi din: Valea Jiului, Deva şi Hunedoara. Părintele Adrian Nagy le-a oferit celor doi episcopi câte o amintire din partea comunităţii,  câte o icoană cu Maica Domnului. Credincioşilor li s-a distribuit Medalia Miraculoasă a Sfintei Fecioare Maria şi iconiţe. După Sfânta Liturghie, pelerinii s-au deplasat cu diferite mijloace de transport spre locul de pelerinaj.

Prima oprire la Câmpul lui Neag a fost la Statuia Preasfintei Inimi a lui Isus unde s-au rostit devoţiuni către Preasfânta Inimă a lui Isus. Cu toţii au pornit în procesiune spre statuia Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, unde s-a continuat cu rugăciunea de Consfinţire la Inima Neprihănită a Mariei. La pelerinaj au luat parte şi preoţii romano-catolici din teritoriu. În încheiere Preasfinţitul Alexandru, de sus,  din faţa Statuii Maicii Domnului, a dat binecuvântarea mulţimii pelerinilor.

La întoarcere,  cei doi episcopi au vizitat şantierul din Vulcan unde se află în fază avansată de construcție o nouă biserică.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share