Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cu salată, ovăz și soia să aveți un corp de invidiat? Nu se poate. Este nevoie de mult mai mult

Pentru a avea un corp bine proporționat și forme rotunde în același timp, cu siguranță ne veți reuși cu salata și file de peste. Nici cu ovăz, soia și năut. Sau nu doar cu acestea. Corpul, antrenamentul, grupele musculare, necesită atenție mare și timp îndelungat pentru rezultate spectaculoase. 

să aveți un corp de invidiat

Ce mituri sunt răspândite referitoare la proteine

Pe lângă informațiile corecte care circulă despre proteine, puteți întâlni de multe ori mituri. Din păcate, acestea le strică buna reputație. Să le doborâm pe câteva dintre cele mai frecvente și să explicăm de ce ar putea să nu fie complet adevărate.

1. Dacă veți consuma proteine, veți deveni un culturist foarte musculos

Din moment ce proteinele nu sunt un steroid anabolic, nici nu conțin substanțe ce pot produce o astfel de dezvoltare musculară rapidă, este imposibil să deveniți o femeie neobișnuit de musculoasă din cauza proteinelor. O cupă de proteine este practic echivalentă cu a mânca cottage cheese sau o bucată de pui. Pe de altă parte, dacă dezvoltarea masei musculare ar fi fost atât de ușoară, credeți că sălile ar mai fi pline de fete care se antrenează în mod regulat și practică genuflexiuni adânci pentru a obține acei mușchi fesieri? Nu prea cred.

Rolul proteinelor se află în abilitatea lor de a repara fibrele musculare deteriorate după antrenament, ajutând astfel la întărirea și dezvoltarea lor. Dar, având în vedere structura genetică și corporală pe care o au femeile, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la o masă musculară prea dezvoltată. Din păcate, fiecare gram de masă musculară va trebui obținut cu trudă prin sport și antrenament de forță.

Mit: Dacă veți consuma proteine, veți deveni un culturist foarte musculos

2. Proteinele ar trebui folosite doar de o persoană care trage de fiare

Cu siguranță proteinele nu sunt un supliment doar pentru sportivii de forță. Din moment ce sunt o sursă concentrată de proteine, sunt ideale pentru oricine trebuie să le crească aportul. De exemplu, o femeie activă trebuie să consume 130g de proteine, lucru care ar putea să nu fie prea ușor pentru ea. În acest caz, suplimentele proteice pot fi de mare ajutor. Și nu contează dacă le consumă sub formă de pudră proteică cu apă sau le adaugă în diferite preparate. Cu ajutorul lor puteți crea un mic dejun sau un prânz complex cu un raport echilibrat de proteine.

Sportivii de forță și de putere au o nevoie mai mare de proteine datorită greutății mai mari și activității în comparație cu partea populației care nu este activă. Dar, cu siguranță asta nu înseamnă că alte femei și alți bărbați ar trebui să se teamă să le consume.

3. Proteinele vă fac să luați în greutate

Nu este niciodată doar un singur aliment care trebuie învinovățit pentru că ați luat în greutate, deci nu are rost să dați vina pe proteine. De obicei, creșterea în greutate este cauzată de un aport de energie excesiv combinat cu lipsa exercițiilor fizice. Astfel devine ușor să ajungeți la un surplus caloric care provoacă creșterea în greutate.

Pe de altă parte, proteinele pot fi un partener excelent pentru oricine își dorește să piardă în greutate. Poate ajuta la reducerea senzației de foame și a poftelor de dulce ajutând la creșterea sațietății. Drept urmare, veți consuma mai puține calorii și veți ajunge mai ușor la un deficit caloric. De asemenea, proteinele pot ajuta la creșterea consumului de energie prin efectul lor termic, care din nou merge mână în mână cu pierderea în greutate mai rapidă. Deci, dacă folosiți proteine și simțiți că vă îngrășați, căutați vinovatul în altă parte.

Dacă vreți să alegeți proteinele ideale pentru pierderea în greutate, nu ar trebui să ratați articolul nostru Cum să alegeți proteinele potrivite pentru pierderea în greutate?

4. Proteinele din zer vă îngrașă, este mai bine să consumați proteine vegane

O altă afirmație se concentrează din nou pe pierderea în greutate. Dar, de această dată, nu toate proteinele sunt acuzate, ci doar cele din zer. Indiferent de originea acestui mit, este departe de adevăr. Fac referire din nou la punctul anterior, și anume nu doar un singur aliment trebuie învinovățit pentru creșterea în greutate, ci stilul de viață general. Dar, dacă ar fi să intrăm în detalii și să abordăm cu adevărat fiecare calorie, probabil veți obține mai multă energie de la proteinele de origine vegetală pentru aceeași cantitate de proteine. Asta deoarece de regulă se absorb mai lent iar o porție are de obicei mai puține proteine.

  • Dacă aveți nevoie de un aport de 23g de proteine, o porție de 30g de True Whey cu aromă de caramel, care are 113 kcal, va fi suficientă.
  • În cazul în care ați vrea să obțineți 23g de proteine doar din proteinele din floarea soarelui cu aromă de caramel, ar trebui să folosiți aproximativ 58g din aceste proteine și ați avea un aport de 212kcal, care înseamnă aproape de două ori mai mult față de proteinele din zer.

După cum puteți vedea, o cupă de proteine din zer nu este o bombă calorică, deci cu siguranță nu trebuie să vă faceți griji că veți lua în greutate. Din contră, ați putea să aflați că aveți nevoie de o cantitate mai mare de proteine de origine vegetală pentru a ajunge la necesarul de proteine, crescând astfel aportul general de energie.

Mit: Proteinele din zer vă îngrașă, este mai bine să consumați proteine vegane

Prin urmare, când alegeți proteine de origine vegetală, este important să acordați atenție proporției mari de proteine și cantității de alți macronutrienți conținuți. De exemplu, proteinele din soia sau amestecurile care conțin o combinație de proteine din leguminoase și cereale pot fi o alegere excelentă, având la un spectru de aminoacizi mai favorabil. 

Dacă vreți să aflați mai multe despre alegerea nu doar a proteinelor de origine vegetală, nu ar trebui să ratați articolul nostru Cum să alegeți proteinele potrivite pentru pierderea în greutate sau pentru dezvoltarea masei musculare?

5. Proteinele sunt dăunătoare pentru rinichi și ficat

Acest mit se referă la presupusul efect negativ al proteinelor asupra sănătății rinichilor. Totuși, și această afirmație a fost infirmată. Acest lucru a fost efectuat de o echipă de experți condusă de Dr. Antonio, care a cerut respondenților sportivi să consume o cantitate relativ mare de 2.5 – 3.3g de proteine pe kilogram de greutate corporală în fiecare zi timp de un an. După un an, s-a descoperit că nici măcar acest aport de proteine crescut nu a avut un efect negativ asupra acestor organe sau provocat schimbări nedorite în lipidele din sânge. [24]

Din moment ce de regulă se recomandă consumul a aproximativ 1.2 – 2 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală în fiecare zi, nu trebuie să vă îngrijorați cu privire la efectele negative ale unui aport de proteine în exces.

Câte proteine ar trebui să consume femeile?

Nu există o singură valoare optimă pentru aportul de proteine pentru toate femeile. De fapt, depinde de compoziția corpului, vârstă, activitate fizică și alți factori. Dacă două femei cu aceeași vârstă, greutate și stil de viață ar sta una lângă alte, necesarul lor de proteine ar diferi cu câteva zeci de grame. Deci nu vă comparați cu alții și concentrați-vă doar pe voi și pe corpul vostru.

  • Regula empirică universală privind aportul de proteine este: Fiecare persoană ar trebui să consume în jur de 1.2 – 2g de proteine pe kilogram de greutate corporală (BW) zilnic, în funcție de activitatea fizică. Totuși, cei care nu practică deloc sporturi se pot descurca cu 0.8g de proteine pe kilogram de greutate corporală.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share