Cum a asigurat Comisia Europeană protecția intereselor financiare ale UE,  atunci când a contractat vaccinuri împotriva Covid-19?

Europarlamentarul Partidului Umanist Social Liberal, Maria Grapini, a cerut explicații, în cadrul unei intervenții tranșante în PE, comisarului pentru sănătate, Stella Kyriakides, pe tema situației vaccinării anti-Covid și a efectelor adverse ale acestora.
 Răspunsul Stellei Kyriakides l-a nemulțumit pe eurodeputatul umanist!
Concret, eurodeputatul Grapini i-a adresat mai multe întrebări comisarului pentru Sănătate și, mai mult, i-a solicitat acestuia să detalieze răspunsurile la două întrebări adresate anul trecut pe marginea vaccinurilor anti-Covid.
Potrivit Mariei Grapini, în 2021, Astra Zeneca a întârziat lucrarea vaccinului său și nu a respectat contractul cu Comisia Europeană. În acest  context, a întrebat europarlamentarul umanist: ” A identificat Comisia Europeană deficiențe în ceea ce privește încheierea contractelor cu companiile farmaceutice, în special cu Astra Zeneca? Au existat consecințe pentru companiile care nu și-au respectat obligațiile contractuale și acest aspect ar trebui să se soldeze și cu o analiză a Curții de Conturi? Cum a asigurat Comisia Europeană protecția intereselor financiare ale UE,  atunci când a contractat vaccinuri împotriva Covid-19?” 
Maria Grapini a întrebat, de asemenea, tranșant, dacă ”în cazul noilor vaccinuri există date științifice suficiente, care să îi asigure pe cetățeni că acestea nu creează efecte adverse”. “Mi se pare că formularea “reușită răsunătoare în ceea ce privește vacccinarea” sună laudativ, dar avem și o situație îngrijorătoare a efectelor adverse,  pentru că eu am discutat cu cetățeni din țara mea, dar și din alte țări, și se constată că există efecte adverse certificate de medici, nu de cetățeni. Cred că ar trebui să fim mult mai prudenți, măcar în privința viitoarelor vaccinuri create, și să avem un răspuns științific aprofundat vizavi de efectele secundare”, a spus eurodeputatul Maria Grapini.
În răspunsul său, comisarul Stella Kyriakides i-a precizat Mariei Grapini că,  în ultimii trei ani, în niciun moment, în cazul creeării vaccinurilor anti-Covid, chestiunea vitezei nu a fost considerată mai importantă,  decât dimensiunea siguranței acestora.
„De fiecare dată când noi, Comisia Europeană, am venit cu o comunicare clară, împreună cu ECDC, cu autoritatea medicală europeană, și cu alte autorități de reglementare, principala preocupare a fost să ne asigurăm că vom proteja siguranța cetățenilor. Dacă nu te poți baza pe știință,  nu ai cum să-i convingi pe cetățeni să se vaccineze. Nu este vorba doar despre faptul că vaccinurile au salvat vieți și despre faptul că pe durata întregului proces de vaccinare ne-am bazat pe date științifice concrete, primite din partea autorităților sanitare europene și mondiale”, a punctat comisarul pentru Sănătate, care a adăugat că ”este de datoria Comisiei Europene să se asigure că sunt la mijloc date științifice certe”
Potrivit comisarului  Stella Kyriakides, există un sistem central, de farcovigilență, pe baza căruia toate statele membre raportează, la nivel central, orice efect secundar al vaccinurilor, datele urmând a fi colectate și analizate pentru a identifica eventualele probleme.
Răspunsul comisarului pentru Sănătate l-a nemulțumit pe eurodeputatul umanist care a reacționat imediat.
Doamnă comisar, ați spus că suntem în pandemie. Noi am primit un răspuns de la OMS că nu mai suntem în pandemie. De asemenea, tot OMS a spus, și ministrul Sănătății din țara mea a spus, de asemenea, foarte clar, într-o conferință de presă, că vaccinul nu a oprit transmiterea virusului, ceea ce arată că am asistat la o îngrădire a libertății de circulație fără vreun efect pozitiv în ceea ce privește transmiterea. Concret, opinia specialiștilor, este că vaccinul nu a oprit transmiterea”, a punctat Maria Grapini, care a taxat răspunsul ambiguu al Stellei Kyriakides.
“Care este, până la urmă, adevărul? Nu ați răspus concret la întrebările mele,  nici la cele scrise și nici acum. Suntem sau nu în pandemie? Vă rog clarificați!”, a conchis eurodeputatul umanist.
În fața pozițiilor tranșante ale Mariei Grapini, comisarul pentru Sănătate a făcut un pas înapoi și a recunoscut că ”vaccinurile nu pot opri transmiterea virusului, dar pot reduce numărul cazurilor grave și rata mortalității”.
“Atâta timp cât suntem în această situație trebuie să-i convingem pe cetățeni că au nevoie de vaccinare, în special, pe cei vulnerabili, pentru că nu am depășit încă această fază și lucrurile se pot schimba, în rău, chiar mâine. Vaccinurile stopează două lucruri și anume bolile grave și mortalitatea. Și oamenii vaccinați s-au îmbolnăvit, în cazul Omicron, dar formele nu sunt grave. Vaccinurile nu opresc transmisia, dar reduc rata mortalității și a bolilor grave” a mai spus comisarul pentru sănătate.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share