Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cum a schimbat Magna Carta lumea

În anul 1215, un rege britanic cu o poreclă cel puţin îngrijorătoare semnează Magna Carta, documentul care va sta la baza Dreptului Englez. Pe fondul eşecurilor militare şi majorării taxelor, un grup de nobili britanici redactează un document de libertăţi cetăţeneşti – „Articolele Baronilor”. Alarmat de posibilitatea declanşării unei revolte a nobililor, regele Ioan Fără de Ţară aprobă documentul, numit ulterior Magna Charta Libertatum – Marea Cartă a Libertăţilor. Deşi a avut un parcurs iniţial nesigur, Magna Carta reprezintă un punct de cotitură în istoria democraţiei. Dar cum a inovat ea Anglia secolului al XIII-lea astfel încât să fie amintită şi în zilele noastre?

 

Primele variante ale Magna Carta

Pe 15 iunie 1215, regele Ioan Fără de Ţară s-a întâlnit cu o bandă de 25 de baroni rebeli în Runnymede, Surrey, și a semnat Magna Carta, care îl plasa pe el și pe toți viitorii suverani ai Angliei într-un stat de drept. Decretul enumera legile de bază pe care toți oamenii, inclusiv regele, erau obligați să le respecte. Printre articole erau incluse: Niciun om nu este mai presus de lege – nici chiar monarhul. Nu poți fi acuzat fără dovezi că ai săvârșit o infracțiune. Toată lumea are dreptul la un proces echitabil prin juriu și la o justiție rapidă. O văduvă nu poate fi forțată să se căsătorească și să renunțe la proprietatea ei (primul pas către drepturile femeii).

La scurt timp după ce au semnat decretul, ambele părți au renunțat la promisiunile lor. Carta a fost anulată de Papa Inocențiu al III-lea. Acest lucru a dus la Primul Război al Baronilor – un război civil sângeros care a mistuit țara. În timp ce se lupta, Ioan Fără de Ţară a contractat dizenterie (probabil din cauza condițiilor proaste de viață din tabăra lui) și a murit în octombrie 1216. Urmaşul lui Ioan, Henric, a publicat o versiune revizuită a Magna Carta. După ce a eliminat unele dintre legile mai extreme, noua versiune a fost folosită pentru a forma Tratatul de Pace din 1217. Pe măsură ce noi monarhi au urcat pe tron, au fost făcute revizuiri și republicări. Până la sfârșitul secolului, Magna Carta a fost decretată lege de stat în Anglia.

magna carta

 

Cum a schimbat Magna Carta lumea

Unele dintre principiile enunțate în Magna Carta pot fi încă reflectate în mod clar în sistemul juridic britanic modern. Asigurându-se că toți oamenii sunt considerați egali în ochii legii, că toți oamenii au dreptul la o justiție rapidă și că toți oamenii au dreptul la un proces echitabil înainte de închisoare, Magna Carta a pus bazele pentru ceea ce mai târziu va fi acceptat ca rădăcina sistemului juridic britanic.

Când au colonizat lumea, britanicii au luat cu ei copii ale Magna Carta prin care puteau stabili legi și libertăți în noile lor așezări. În cele 13 state ale Americii, Magna Carta a fost folosită pentru a stabili o nouă înțelegere juridică, dar și pentru a se asigura că cei născuți în colonii aveau aceleași drepturi ca indivizii născuți în Anglia. Magna Carta a fost inspirația unuia dintre cele mai importante documente din toată istoria Americii: Declarația de Independență.

La 4 iulie 1776 cele 13 state s-au separat de colonii, citând: „Considerăm că aceste adevăruri sunt de la sine înțelese, că toți oamenii sunt creați egali, că ei sunt înzestrați de Creatorul lor cu anumite drepturi inalienabile, că printre acestea se numără Viața, Libertatea și căutarea Fericirii. ”Coloniștii au fost supărați că drepturile lor, așa cum erau stabilite de Magna Carta, nu erau recunoscute. A fost folosită și pentru crearea atât a Constituției Statelor Unite ale Americii (1787) cât și a Legii Drepturilor (1791).

Declaraţia Universală a Drepturilor Omului

În 1948, în urma atrocităților din cel de-al Doilea Război Mondial și ale regimului nazist, Declarația Universală a Drepturilor Omului a fost introdusă de Națiunile Unite. Până în prezent, rămân în vigoare drepturile fundamentale ale omului pentru toate popoarele de pe glob. Când ONU a creat declarația, au luat principii atât din Magna Carta, cât și din Carta Drepturilor. Până astăzi, Declarația Universală a Drepturilor Omului este în vigoare în sistemele juridice de pe tot globul, asigurând că fiecare om este tras la răspundere în fața legii.

Există patru copii originale ale Magna Carta: una în Catedrala Lincoln, una în Catedrala Salisbury și două în Muzeul Britanic. Decretul din 1215 este considerat prima constituţie din Europa. A lăsat moştenire mai multor state din zilele noastre noţiunea de respectare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

 

sursa: history.com

Distribuie acest articol Oficial Media
Share