26/09/2021

Cum a schimbat ONJN-ul industria jocurilor de noroc

Infiintarea ONJN a reprezentat un moment foarte important in ceea ce priveste industria jocurilor de noroc online din Romania. Acest lucru a condus catre dezvoltarea gambling-ului pe internet la noi in tara si in plus jucatorii se pot bucura acum de o piata legala si reglementata si se pot distra in deplina siguranta.

In randurile de mai jos iti voi prezenta toate informatiile pe care trebuie sa le stii despre ONJN – ce este acesta, cu ce se ocupa, dar si care au fost schimbarile produse de infiintarea institutiei.

ONJN

Ce este ONJN?

ONJN (Oficiul National pentru Jocuri de Noroc) este o institutie aflata in subordinea Guvernului Romaniei. Avand sediul in Bucuresti, pe Calea Victoriei nr. 9, aceasta a fost infiintata in anul 2013, insa si-a intrat practic in rol 2 ani mai tarziu, in 2015 (in a doua jumatate a anului).

ONJN se ocupa cu autorizarea si monitorizarea organizatorilor de jocuri de noroc la noi in tara, atat cele offline, cat si cele din casinouri si case de pariuri online.

Astfel, in momentul de fata piata jocurilor de noroc online in Romania este reglementata si functioneaza pe baza unor reguli clare impuse de aceasta institutie.

In aceste conditii, in Romania se poate vorbi despre doua perioade distincte in ceea ce priveste jocurile de noroc pe internet: pana in 2015 si dupa acest an.

Jocurile de noroc online in Romania inainte de 2015

Pana in anul 2015 jucatorii romani se puteau distra pe orice site de pe internet. In plus, nu trebuiau sa plateasca niciun fel de taxe si impozite, tinand cont ca nu existau reguli in ceea ce priveste gambling-ul pe internet la noi in tara. Practic fiecare juca unde si cum dorea.

Acest lucru bineinteles ca prezenta atat avantaje, dar mai ales dezavantaje. Avantajele erau reprezentate de lipsa taxelor si de faptul ca puteai alege orice platforma de jocuri doresti.

In schimb, dezavantajele erau mult mai importante, insa multi nu le luau in considerare si se expuneau astfel unor riscuri destul de mari. Existau o multime de site-uri de pariuri si jocuri de noroc fara licente de functionare, in “plasa” carora au cazut multi clienti.

De exemplu daca ramaneai fara banii din contul de joc nu puteai face nimic, nu aveai cui sa te adresezi. In plus, chiar si datele personale si ale cardurilor folosite erau in pericol, asadar nu exista niciun fel de siguranta pe aceste site-uri asa-numite “fantoma”.

Ce schimbari a produs infiintarea ONJN?

Incepand cu a doua parte a anului 2015 lucrurile s-au schimbat radical in privinta jocurilor de noroc online la noi in tara, deoarece ONJN si-a intrat pe deplin in rol. Iata in lista urmatoare principalele modificari aduse in industria de gambling online:

  • Organizatorii de jocuri trebuie sa aplice pentru licenta de functionare la noi in tara. Initial se acorda o licenta temporara (valabila 1 an), iar ulterior una definitiva (pe 10 ani).
  • Operatorii trebuie sa puna la dispozitia clientilor romani un site complet in limba romana.
  • Site-urile licentiate trebuie sa ofere posibilitatea de pariere, depunere si retragere in moneda nationala (RON).
  • Organizatorii trebuie sa opreasca la sursa impozit 2% la depuneri si 1% la retragerile efectuate de jucatori, pe care ulterior sa il vireze catre bugetul de stat.
  • Jucatorii au obligatia de a-si verifica contul de joc online in termen de 30 de zile din momentul efectuarii primei depuneri.
  • Clientii care joaca pe un site fara licenta ONJN risca o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 RON.

Bineinteles ca la inceput au existat multi jucatori nemultumiti de schimbarile produse. Ulterior insa majoritatea au inteles faptul ca infiintarea ONJN reprezinta un avantaj chiar si pentru ei.

Principala nemultumire a fost evident legata de taxele impuse, insa acestea nu sunt deloc mari. In schimb, romanii se pot distra acum online in siguranta si 100% legal, ceea ce la urma urmei este cel mai important lucru. Exista zeci de operatori licentiati din care pasionatii de jocuri de noroc pot alege.

Mai mult decat atat, infiintarea ONJN si reglementarea jocurilor online din Romania a atras interesul celor mai mari operatori de jocuri, care si-au indreptat astfel atentia si catre clientii romani. Astfel acum te poti distra legal pe unele dintre cele mai cunoscute platforme de gambling. Daca vrei sa vezi cele mai populare si legale case de pariuri din Romania, iti recomand site-ul Pariu.Online.

Pe langa toate cele mentionate mai sus, infiintarea ONJN a insemnat si o contributie importanta la bugetul de stat. Prin taxele impuse jucatorilor, dar mai ales operatorilor, statul roman aduna anual sume consistente de bani.

Datele arata ca, de exemplu in anul 2018 s-au colectat peste 600 de milioane de euro de la operatorii de jocuri de noroc. Specialistii considera ca piata jocurilor de noroc din Romania are in continuare potential de dezvoltare si ca aceste cifre vor fi in crestere in urmatorii ani.

In aceste conditii, in ziua de astazi e clar ca industria jocurilor de noroc reprezinta o ramura importanta si in economia Romaniei. In concluzie, infiintarea ONJN a reprezentat un mare pas inainte pentru tot ceea ce inseamna gambling-ul online la noi in tara.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share