Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cum influențează vârsta copilului alegerea tipului de cărți pentru copii

O caracteristică inerentă a diferitelor grupe de vârstă a copiilor este o capacitate diferită de concentrare și un nivel diferit de abstractizare a gândirii, important pentru înțelegerea corectă a informațiilor. Prin urmare, povestea aleasă trebuie neapărat să fie adecvată vârstei copilului, de preferință să se suprapună cu interesele și hobby-urile acestuia și să aibă un rezultat pozitiv favorabil.

Cum alegi cărți pentru copii în dependență de vârsta acestora

Indiferent cât de interesați sunt părinții de dezvoltarea timpurie a copilului lor, există caracteristici fiziologice obiective ale vârstei care trebuie luate în considerare. Acum diverse edituri pentru copii oferă cărți pe categorii de vârste. De exemplu, este puțin probabil ca un copil în vârstă de 3 ani să fie capabil să înțeleagă sensul unui basm lung din cauza capacității sale foarte limitate de a-și menține atenția asupra unui singur lucru.

În același timp, este puțin probabil ca un copil de vârstă școlară primară să fie interesat de carti pentru copii cu povești simple și scurte, care nu face decât să le prezinte copiilor literele alfabetului. Gândirea abstractă, pe de altă parte, se caracterizează prin capacitatea de a nu privi caracteristicile particulare ale diferitelor circumstanțe, fenomene sau evenimente pentru a descoperi modelele lor generale. Așadar, cu cât copilul este mai mare, cu atât pot fi alese povești mai lungi și cu un nivel mai mare de abstractizare a poveștilor pentru citire.

Cărți pentru copiii cu vârsta sub 3 ani

Potrivit pentru povești scurte sau povești ritmice în versuri – la această vârstă, acestea vor fi cele mai ușor de înțeles pentru copil. Cel mai mare interes vor provoca carti copii care conțin povești cu animale ca personaje principale.

Cărți pentru copii cu vârste începând de la 4 ani

La această vârstă, copiii încep să accepte povești mai complexe. Poveștile pot deveni ceva mai lungi, conțin mai multe personaje și sunt însoțite de diverse metamorfoze și transformări, iar copiii mici au nevoie de o capacitate de concentrare mai dezvoltată pentru a putea urmări toate acestea. Este posibil să se continue citirea aceleiași povești timp de mai multe seri, implicând copilul în discuții și reamintind părțile care au fost deja citite. 

Cărți pentru copii începând cu vârsta de 6 ani

Copiii preșcolari încep să gândească mai abstract și sunt deja foarte receptivi la poveștile lumii, cu o imersiune într-un cadru diferit și, adesea, cu o aromă culturală complet diferită de cea cu care sunt obișnuiți. Acest lucru trezește, la rândul său, un interes pentru istorie (ca subiect de știință), pentru alte țări și pentru călătorii.

Pe lângă faptul că sunt o sursă de informații noi despre lume, reguli și norme de comportament pentru copii, cărțile pentru copii servesc, de asemenea, ca un instrument de educare și pot fi un mijloc de rezolvare a problemelor psihologice interne.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share