Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

 Cum îți poți ajuta copilul să își dezvolte gândirea creativă

 Fiecare părinte iși dorește tot ce este mai bun pentru copilul său. Încă din primul an de viață, ne preocupăm constant în legătură cu tot ce îi privește și facem sacrificii pentru a le oferi tot ce au nevoie. Însă cele mai importante lucruri de care copii au nevoie pentru a crește frumos sunt atenția, suportul și dragostea necondiționată a părinților. Doar într-un mediu familial sigur și armonios, copii iși pot da frâu liber imaginației, își pot dezvolta creativitatea cu ajutorul diverselor jocuri și activități și pot deprinde noi abilități. Părinții au un rol foarte important în acest proces, de acea în următoarele rânduri vom detalia câteva idei despre cum poți petrece timp de calitate cu copilul tău, ce activități puteți face împreună și ce subiecte puteți discuta, toate pentru a-l ajuta să iși dezvolte gândirea creativă și pentru a-l ajuta să dobândească noi abilități care sa-i sporească independența.

Câteva modalități prin care îi poți dezvolta creativitatea copilului tău

    • Ce crezi că s-ar întâmpla dacă…? – o întrebare simplă pe care i-o poți adresa copilului tău atunci când aveți discuții interesante. Astfel, îi dai ocazia să își pună întrebări despre lumea înconjurătoare și să născocească propriile răspunsuri.
    • Atunci când îți cere ajutorul pentru rezolvarea unei probleme, înainte de a-i oferi o soluție, cere-i  întâi lui opinia și încurajează orice răspuns, mai ales cele mai neconvenționale.
    • Purtați discuții în alte limbi – este de la sine înțeleasă importanța cunoașterii unei limbi străine, iar copiii sunt foarte receptivi atunci când vine vorba de învățare prin joacă. Există, bineînțeles, cursuri de engleză pentru copii pe care cei mici le pot urma, precum și tabere în limba engleză pe care cei de la Englezacopii.ro le oferă, însă nimic nu se compară cu practica pe care o puteți face zilnic acasă.
    • Cereți-i ajutorul într-o activitate casnică – fie că vorbim de schimbarea unui robinet vechi sau montarea unei piese mici de mobilă, această activitate împreună îl va face să se simtă important și de mare ajutor, astfel va prinde mai multă încredere în sine.
    • Oferă-i autonomie – atunci când îi oferi ocazia să ia decizii precum unde să meargă în weekend sau ce film vrea să vadă, îi oferi de fapt ocazia să gândească pentru sine și să își exerseze creativitatea.
  • Petreceți timp în natură – plimbați-vă și explorați tot ce aveți ocazia, adunați pietre, crengi și frunze și studiați-le. Timpul petrecut în natură nu este bun doar pentru sănătatea mintală, însă sporește și curiozitatea și ajută la exersarea gândirii creative.  
  • Citiți cărți împreună – pe lângă faptul că petreceți timp de calitate împreună, cititul îi ajută pe copii să iși dezvolte imaginația, vocabularul și abilitățile de comunicare. 
  • Încurajează greșelile – atunci când copilul este dezamăgit de ceva ce nu a reușit să facă, nu începe tu să îi evidențiezi ce a făcut greșit. În schimb, întreabă-l ce ar putea schimba sau face diferit data viitoare, pentru a avea succes. 
  • Gătiți împreună – pregătiți împreună biscuiții preferați și discutați despre ingrediente, modalitatea de preparare și ce ați putea face pentru a îmbunătăți rețeta. 
  • Jucați jocul său preferat – dar pentru a-i spori imaginația, rugați-l să schimbe complet regulile jocului. 

     Așadar, există multe modalități prin care poți încuraja dezvoltarea creativității copilului tău, însă indiferent de cum alegeți să vă petreceți timpul împreună, cel mai important lucru pe care trebuie să îl ai mereu în minte este să fii prezent și să te bucuri de fiecare moment. 

Sursa foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share