Cum să abordam cu elevii tematica refugiaților in școlile din Timișoara? Asociația LOGS formează gratuit profesorii si educatorii

Criza generată de războiul din Ucraina a dus numărul persoanelor strămutate forțat în întreaga lume la o sută de milioane, aducând problematica refugiaților în prim-plan. Nefiind o destinație obișnuită pentru migranți și refugiați, România se confruntă cu o situație nemaiîntâlnită:
– Aproape 2.5 mil de cetăţeni ucraineni au intrat pe Romania din Februarie 2022;
– Peste 70.000 de ucrainieni au ramas pe teritoriul tarii;
– Circa 53.000 de refugiați din Ucraina au primit protecție temporară;
– 33% dintre refugiații ucraineni din România sunt copii; 
– Peste 4.000 de copii neînsoțiți au ajuns în România, dintre care 220 sunt în sistemul de protecție al statului roman;

Nevoia de a integra zeci de mii de refugiați pe piața muncii și în sistemul de educație din Romania are nevoie de înțelegerea fenomenului si nevoilor pe care refugiații le au, inclusiv de elevii români.

În acest context, Asociația LOGS-Grup de Inițiative Sociale vine în sprijinul cadrelor didactice și al profesorilor consilieri din județul Timiș cu un ghid și o formare despre abordarea migrației forțate în școli, realizata in baza experienței pe care LOGS o are in asistenta umanitara si integrarea refugiaților in Timișoara.

Anabella Costache, managerul proiect Better Together, Asociația LOGS:

„Școala trebuie să fie unul dintre principalii piloni ai integrării refugiaților și ne-am dorit să susținem eforturile cadrelor didactice și ale Inspectoratului Școlar Județean Timiș cu instrumente inspirate din experiența noastră de lucru cu refugiați și alte tipuri de persoane vulnerabile. Nu avem soluții miraculoase, însă colaborarea dintre diverșii actori implicați în integrarea refugiaților, ucraineni și nu numai, este esențială și, cu siguranță, benefică.
Fie că lucrăm în mod direct cu copii refugiați sau nu, avem nevoie să discutăm cu tinerele generații despre război și refugiați, dintr-o perspectivă contemporană și cu instrumente atent alese. Dezinformarea, stigmatizarea și, într-un final, segregarea socială sunt pericole cu care ne confruntăm în fiecare zi.”

Formarea pentru profesori, care beneficiază de sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Timiș, se desfășoară în două sesiuni: online, joi, 6 octombrie, între orele 16:00-18:30 și în persoană, marți, 11 octombrie, între orele 16:00-18:30 în Timișoara.

Atât formarea, cât și ghidul fac parte din programul de educație pentru comunitate Better together, realizat de LOGS și finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, prin Centrul de Proiecte. Programul are ca obiectiv crearea unui context educațional și cultural pentru promovarea solidarității cu persoanele refugiate și facilitarea incluziunii sociale a acestora, printr-o serie de evenimente în cadrul cărora refugiații, migranții și localnicii să interacționeze direct.

Profesori interesați de formarea gratuita trebuie sa se înscrie până în 3 octombrie, inclusiv, prin acest formular sau la adresa de email: teodora.achim@grupullogs.ro .

Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale este o organizație la firul ierbii stabilită în Timișoara în septembrie 2019. Încă de la începutul crizei din Ucraina, LOGS a fost alături de refugiați, coordonând alături de Direcția de Asistență Socială a Primăriei Timișoara răspunsul orașului pentru refugiați din țara vecină, prin Centrul de Suport Timișoara pentru Ucraina și, ulterior, desfășurând diverse activități pentru integrarea refugiaților ucraineni în comunitatea locală la Casa LOGS.

Asociația LOGS are in prezent o echipă de 20 de profesioniști sociali, mediatori interculturali și traineri care au asistat până acum peste 15.000 de refugiați din țări precum Afganistan, Siria, Irak sau Ucraina.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share