Reparatia cutiei de viteze ne poate da foarte multe batai de cap mai ales daca nu o facem cum trebuie.
Sunt cateva lucruri importante de care trebuie sa tinem cont la orice tip de reparatie. La fel trebuie sa aplicam aceleasi reguli si la reparatiile cutiilor de viteze. Astfel ne asiguram ca lucrarea sa fie facuta la cel mai inalt nivel.
- alegem un service de reparatii cutii viteze autorizat
- utilizam piese noi, de calitate la reparatii
- utilizam ulei de calitate dupa reparatie
Aceste trei reguli ne pot scuti de foarte multe probleme ulterioare. Ca sa intelegeti mai bine o sa dezvolt putin ideea de baza.
Alegeti un service de reparatii autorizat!
Sunt multe discutii legate de aceasta regula. Sunt multi amatori de chilipiruri care pun ramasag ca orice mecanic care lucreaza acasa face lucrarea la fel de bine ca orice alt service si la un pret mult mai mic. Probabil ca sunt mecanici care lucreaza foarte bine, poate chiar mai bine decat un alt mecanic de la un service.
Nu putem contesta pregatirea profesionala a unui mecanic doar pentru ca nu are un service autorizat. Vorbim mai degraba de legalitatea serviciului prestat care mai tarziu poate duce la pierderi serioase.
De exemplu, poti pierde garantia pieselor de schimb daca sunt montate la un mecanic neautorizat. Garantia oferita de firma producatoare este valabila atata timp cat acestea sunt montate la un service camioane autorizat.
Nici o firma producatoare de piese cutii viteze nu va schimba o piesa defecta in garantie daca aceasta nu are actele in regula. In momentul in care se depisteaza defectiunea la piesa si trebuie returnata, aceasta trebuie insotita de avizul de la service-ul care a montat-o.
La fel este si garantia primita pe manopera. Firma de reparatii ofera 6 luni garantie pe reparatia facuta, timp in care daca ceva ce s-a reparat nu functioneaza corect, va fi refacut pe cheltuiala lor. Un mecanic fara firma, nu are contract pe baza caruia sa ofere garantie, deci in cazul unei defectiuni, nu este obligat sa refaca reparatiile gratuit.
Utilizeaza piese noi, de calitate la reparatie
Fiecare firma are o strategie de reparare a vehiculelor din dotare. Sunt unele care pun accent pe calitate si cumpara piese de calitate, chiar piese originale, alte firme insa incearca sa reduca cheltuielile cumparand piese la mana a doua sau piese de calitate mai redusa.
Ambele strategii functioneaza. In unele cazuri piesele second hand pot fi o alternativa foarte buna, mai ales daca vorbim despre piese compacte cum sunt pinioanele. Foarte multe firme reutilizeaza piesele vechi sau chiar cumpara piese din dezmembrari pentru reutilizare. Despre acestea, printr-o simpla verificare vizuala, se poate stabili daca sunt sau nu bune pentru montare.
Calitatea acestor piese insa poate diferi, unele pot avea mici probleme probabil invizibile cu ochiul liber care in timp sa genereze uzura exagerata si sa duca la defectiune. Cu alte cuvinte este un risc calculat daca reutilizam piese vechi indiferent de provenienta acestora.
Exista si piese mai pretentioase cum sunt sincroanele care trebuie cumparate noi, de calitate. Acestea se pot strica mult mai usor si nu este de recomandat sa le reutilizam dupa demontare.
Cea mai buna solutie este sa schimbam toate piesele cu probleme cu altele noi, de calitate. Sa nu uitam ca piesele noi sunt cu garantie si vom avea certitudinea ca vor tine o lunga perioada de timp.
Sa utilizam ulei de calitate in cutie
Uleiul are rolul de a proteja piesele in timpul utilizarii si de a reduce temperatura de lucru a acestora. In cazul in care folosim ulei de calitate, piesele sunt protejate de uzura.
La diagnosticare deseori vedem cutii de viteze in care piesele au o culoare albastruie. Acesta este un semn clar de lipsa de ulei in cutie si datorita acestui fapt piesele s-au supraincalzit.
Un simptom de defectiune bine cunoscut este mirosul de ars dinspre cutie ceea ce arata supraincalzirea pinioanelor. In cazul in care observam aceasta problema trebuie neaparat sa ne oprim si sa verificam uleiul din cutie.
Cutia este un sistem inchis din care nu prea poate curge uleiul. Totusi se pot intampla unele defectiuni din cauza carora sa iasa totusi uleiul din cutie pana cand aceasta ramane fara ulei de transmisie.
Chiar daca nu lipseste uleiul din cutie, dar este de slaba calitate, acesta poate afecta functionarea cutiei. In timp, calitatea uleiului din cutie se poate schimba si nu mai ofera suficienta ungere la pinioane. Daca uleiul este de buna calitate, va tine mult mai mult timp si va oferi pieselor o protectie mult mai eficienta
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara
Consiliul Județean Dâmbovița continuă investițiile în localitățile din județ. 23 de UAT-uri, parte din cea mai recentă etapă a PJDL