Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cum sa faceti eficient, reparatia cutiei de viteze?

Reparatia cutiei de viteze ne poate da foarte multe batai de cap mai ales daca nu o facem cum trebuie.

cutii de viteza

Sunt cateva lucruri importante de care trebuie sa tinem cont la orice tip de reparatie. La fel trebuie sa aplicam aceleasi reguli si la reparatiile cutiilor de viteze. Astfel ne asiguram ca lucrarea sa fie facuta la cel mai inalt nivel.

  • alegem un service de reparatii cutii viteze autorizat
  •  utilizam piese noi, de calitate la reparatii
  •  utilizam ulei de calitate dupa reparatie

Aceste trei reguli ne pot scuti de foarte multe probleme ulterioare. Ca sa intelegeti mai bine o sa dezvolt putin ideea de baza.

Alegeti un service de reparatii autorizat!

Sunt multe discutii legate de aceasta regula. Sunt multi amatori de chilipiruri care pun ramasag ca orice mecanic care lucreaza acasa face lucrarea la fel de bine ca orice alt service si la un pret mult mai mic. Probabil ca sunt mecanici care lucreaza foarte bine, poate chiar mai bine decat un alt mecanic de la un service.

Nu putem contesta pregatirea profesionala a unui mecanic doar pentru ca nu are un service autorizat. Vorbim mai degraba de legalitatea serviciului prestat care mai tarziu poate duce la pierderi serioase.

De exemplu, poti pierde garantia pieselor de schimb daca sunt montate la un mecanic neautorizat. Garantia oferita de firma producatoare este valabila atata timp cat acestea sunt montate la un service camioane autorizat.

Nici o firma producatoare de piese cutii viteze nu va schimba o piesa defecta in garantie daca aceasta nu are actele in regula. In momentul in care se depisteaza defectiunea la piesa si trebuie returnata, aceasta trebuie insotita de avizul de la service-ul care a montat-o.

La fel este si garantia primita pe manopera. Firma de reparatii ofera 6 luni garantie pe reparatia facuta, timp in care daca ceva ce s-a reparat nu functioneaza corect, va fi refacut pe cheltuiala lor. Un mecanic fara firma, nu are contract pe baza caruia sa ofere garantie, deci in cazul unei defectiuni, nu este obligat sa refaca reparatiile gratuit.

Utilizeaza piese noi, de calitate la reparatie

Fiecare firma are o strategie de reparare a vehiculelor din dotare. Sunt unele care pun accent pe calitate si cumpara piese de calitate, chiar piese originale, alte firme insa incearca sa reduca cheltuielile cumparand piese la mana a doua sau piese de calitate mai redusa.

Ambele strategii functioneaza. In unele cazuri piesele second hand pot fi o alternativa foarte buna, mai ales daca vorbim despre piese compacte cum sunt pinioanele. Foarte multe firme reutilizeaza piesele vechi sau chiar cumpara piese din dezmembrari pentru reutilizare. Despre acestea, printr-o simpla verificare vizuala, se poate stabili daca sunt sau nu bune pentru montare.

Calitatea acestor piese insa poate diferi, unele pot avea mici probleme probabil invizibile cu ochiul liber care in timp sa genereze uzura exagerata si sa duca la defectiune. Cu alte cuvinte este un risc calculat daca reutilizam piese vechi indiferent de provenienta acestora.

Exista si piese mai pretentioase cum sunt sincroanele care trebuie cumparate noi, de calitate. Acestea se pot strica mult mai usor si nu este de recomandat sa le reutilizam dupa demontare.

Cea mai buna solutie este sa schimbam toate piesele cu probleme cu altele noi, de calitate. Sa nu uitam ca piesele noi sunt cu garantie si vom avea certitudinea ca vor tine o lunga perioada de timp.

Sa utilizam ulei de calitate in cutie

Uleiul are rolul de a proteja piesele in timpul utilizarii si de a reduce temperatura de lucru a acestora. In cazul in care folosim ulei de calitate, piesele sunt protejate de uzura.

La diagnosticare deseori vedem cutii de viteze in care piesele au o culoare albastruie. Acesta este un semn clar de lipsa de ulei in cutie si datorita acestui fapt piesele s-au supraincalzit.

Un simptom de defectiune bine cunoscut este mirosul de ars dinspre cutie ceea ce arata supraincalzirea pinioanelor. In cazul in care observam aceasta problema trebuie neaparat sa ne oprim si sa verificam uleiul din cutie.

Cutia este un sistem inchis din care nu prea poate curge uleiul. Totusi se pot intampla unele defectiuni din cauza carora sa iasa totusi uleiul din cutie pana cand aceasta ramane fara ulei de transmisie.

Chiar daca nu lipseste uleiul din cutie, dar este de slaba calitate, acesta poate afecta functionarea cutiei. In timp, calitatea uleiului din cutie se poate schimba si nu mai ofera suficienta ungere la pinioane. Daca uleiul este de buna calitate, va tine mult mai mult timp si va oferi pieselor o protectie mult mai eficienta

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">