Cum sa folosesti lentilele de contact in conditii de maxima siguranta? - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cum sa folosesti lentilele de contact in conditii de maxima siguranta?

Lentilele de contact sunt deja cunoscute drept o maniera confortabila si sigura de corectie optica, alaturi de ochelarii de vedere. Corectarea afectiunilor oculare recurente cu ajutorul unui set de accesorii medicale oftalmologice prezinta o sumedenie de avantaje in ceea ce priveste asigurarea securitatii sanatatii ochilor si a functiei vizuale, in ansamblul sau.

lentilele de contact

Lentilele de contact sunt deja cunoscute drept o maniera confortabila si sigura de corectie optica, alaturi de ochelarii de vedere. Corectarea afectiunilor oculare recurente cu ajutorul unui set de accesorii medicale oftalmologice prezinta o sumedenie de avantaje in ceea ce priveste asigurarea securitatii sanatatii ochilor si a functiei vizuale, in ansamblul sau.

Cat priveste lentilele de contact, acestea sunt supuse unor reguli extrem de stricte, dar in acelasi timp, foarte precise, care vizeaza aplicarea si indepartarea lor corespunzatoare, fara a crea iritatii sau leziuni ale ochilor. In plus, aceste reguli se refera si la modul lor de ingrijire, care implica, atat clatirea, curatarea, dar si depozitarea in recipiente speciale.

Despre lentilele de contact

Pentru foarte multi dintre pacientii tineri, lentilele de contact devin pe termen lung o alternativa viabila si confortabila la traditionala pereche de ochelari de vedere. In conditiile in care medicul recomanda, avand in vedere natura afectiunii oculare cu care se confrunta pacientul, in lipsa purtarii permanenta a unor corectii optice, ochii pot avea de suferit.

Zgarieturile, iritatiile, uscaciunea sunt printre cele mai frecvente simptome reclamate de catre utilizatorii ochelarilor de vedere! Noua generatie de lentile de contact aduce cu sine un nivel mult mai ridicat de hidratare la nivelul ochilor, ceea ce insemna evitarea riscurilor de uscare prematura a ochilor. In al doilea rand, respectand regulile specificate de catre producătorii de accesorii medicale in cuprinsul unui ghid de lentile de utilizare lentile de contact, pacientii sunt feriti de riscul aparitiei infectiilor sau alergiilor oculare.

Reguli elementare de intretinere

Aplicarea si scoaterea lentilelor de contact este mai simpla decat poate parea. Dupa cateva exercitii, vei deveni un profesionist. Iata cateva sfaturi utile:

  • Intotdeauna spala-te pe maini cu apa si sapun si usuca-le cu un prosop care nu lasa scame, de fiecare data inainte de a manevra lentilele de contact.
  • Spala, clateste si dezinfecteaza lentilele dupa fiecare utilizare.
  • Incepe de fiecare data, la aplicare sau scoatere, cu aceeasi lentila pentru a evita confuzia lentilei de pe ochiul drept cu cea de pe stangul.

Aplicarea si indepartarea lentilelor de contact

Aplicarea si indepartarea letilelor de contact sunt operatiuni minore, de rutina, care aparent pot parea extrem de greoaie pentru pacientii lipsiti de experienta sau dexteritate. De aceea, un set de reguli a fost lansat astfel incat sa previna eventualele accidente neplacute din timpul manevrelor.

Specialistul prescriptor (medicul oftalmolog sau optometristul) trebuie sa va pună la dispozitie instructiuni detaliate referitoare la aplicarea si indepartarea lentilelor de contact. Intotdeauna, inainte de a atinge lentilele (inclusiv inainte de aplicare sau de indepartare), spalati-va bine mainile cu sapun, clatiti-le si apoi uscatile, folosind un prosop curat, care nu lasa scame. Scuturati usor blisterul inainte de a-l deschide. Desprindeti si trageti inapoi folia blisterului. Scoateti lentila in palma sau, daca este necesar, impingeti usor lentila afara din recipient cu buricul degetului aratator. Asigurati-va ca lentila se afla in pozitia corecta (forma de bol) si ca aveti lentila potrivita pentru ochiul respectiv.

Atunci cand indepartati lentila, asigurați-va ca aveti mainile complet uscate. Clipiti complet de cateva ori iar, ulterior, in timp ce priviti in sus, impingeti usor lentila spre partea alba a ochiului. Scoateti usor lentila, prinzand-o usor intre degetul mare si cel aratator. Daca lentila se descentreaza, inchideti ochiul si masati usor pleoapa pentru a aduce lentila in pozitie centrala. Daca aceasta problema persista, adresati-va specialistului.

Precautii

Feriti ochii si lentilele de produsele cosmetice, lotiuni, sapunuri, creme, deodorante sau sprayuri. Este indicat sa aplicati lentile de contact inainte sa va machiati.

Cosmeticele pe baza de apa afecteaza mai putin lentilele decat produsele pe baza de ulei. Nu atingeti lentilele de contact cu degetele daca mainile nu sunt curatate de materiale straine, deoarece lentilele pot suferi zgarieturi microscopice, care determina o vedere distorsionata si/sau leziuni la nivelul ochiului. Aplicati lentilele pe ochi inainte de a aplica machiajul si scoateti-le inainte de a va demachia.

Nu utilizati niciodata pensete sau alte instrumente pentru a scoate lentilele din recipientul pentru lentile, decat daca sunt special destinate acestui scop. In cazul in care nu aveti un instrument special dedicat, rasturnati lentila si solutia de ambalare in palma.

Nu atingeti lentilele cu unghiile pentru ca se pot rupe foarte usor. A nu se purta lentilele mai mult de 14 ore/zi!

Cand nu purtati lentilele de contact

Lentilele de contact nu trebuie sa fie purtate in cazul anumitor afectiuni sau conditii de mediu. Printre afectiunile/conditiile care pot impiedica, preveni sau afecta utilizarea in siguranta a lentilelor de contact se numara urmatoarele:

  • Alergii, inflamatii, infectii sau iritatii la nivelul ochilor sau in jurul ochilor sau pleoapelor.
  • Starea de sanatate slabită, cum ar fi raceala sau gripa severa.
  • Utilizarea anumitor medicamente, inclusiv cele destinate ingrijirii ochilor.
  • Film lacrimal deficitar (ochi uscat)
  • Medii extrem de uscate sau cu impuritati care fac portul lentilelor de contact inconfortabil.
  • Sporturi de apa fara utilizarea de ochelari speciali de protectie.

In cazul aparitiei unor simptome neplacute, nu uitati sa indepartati, de urgenta, lentilele de contact.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share