Cum sa negociezi si sa obtii oferta corecta - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cum sa negociezi si sa obtii oferta corecta

Tocmeala asupra prețurilor nu este doar pentru cei care cumpără mașini sau case.

cum sa economisesti bani

Tocmeala asupra prețurilor nu este doar pentru cei care cumpără mașini sau case. Gandeste mai amplu. Puteți negocia pentru aproape orice produs sau serviciu — facturile de cablu și de telefon mobil, ratele dobânzilor cardului de credit, chiar și chiria. Trebuie doar să folosești aceste metode dovedite ale negociatorilor pricepuți pentru a putea ajunge să economisiți bani.

Vorbește mai puțin, ascultă mai mult. Puneți întrebări care să permită un raspuns mai amplu, ci nu cele cele care ar putea da un răspuns brusc cu da sau nu. O greșeală comună este să întrebi: „Pretul este negociabil?” În schimb, întreabă: „Ce flexibilitate ai?” Acest lucru declanșează conversația cu presupunerea că există întotdeauna un spațiu de mișcare. Veți afla cât de mult spațiu este ascultând mai mult și vorbind mai puțin. Acest lucru îi permite celeilalte persoane să dezvăluie mai multe informații pe care le puteți folosi pentru a face o afacere. În felul asta îți poți mări șansele pentru a negocia o ofertă mai bună.

Realizează când să renunți. Înainte de a negocia, cercetați condițiile pieței și prețurile. Vânzătorii de produse cu o marjă mare de profit și o perioadă scurtă de valabilitate au, de obicei, mai multă flexibilitate în ceea ce privește prețurile – gândiți-vă la articolele sezoniere, perisabile și electronice de larg consum care sunt rapid actualizate și depășite.

Luați în considerare cum arată afacerea din cealaltă parte. Care sunt barierele în calea acordului și ce ar putea determina vânzătorul să-și reconsidere opinia? Dacă oferta dvs. este respinsă, întrebați: „Există un preț pe care l-ați accepta?” Cei mai buni negociatori se vor ține tare, așa că exersați prin a nu le face jocul complet.

Cercetați piața. Căutați articole comparabile de vânzare pentru a stabili un preț de referință și pentru a vă evalua opțiunile. Veți avea mai multă pârghie dacă puteți obține o ofertă similară în altă parte și mai puțin dacă afacerea din fața dvs. este unică. Oricum, utilizați aceste cunoștințe pentru a vă perfecționa oferta și, atunci când este posibil, uitați-vă la prețurile de vânzare, mai degrabă decât la listarea prețurilor generală, pentru a obține o idee mai clară a valorii de piață. Pot exista persoane care pot cere prețuri iluzorii, dar asta nu înseamnă neapărat ca le vor și obține.

NU fii un robot. Negocierea prețurilor este un proces dinamic și veți rata oportunități dacă respectați în mod dogmatic un singur curs de acțiune doar pentru că este ceea ce ați decis în prealabil. Planul tău ar trebui să existe pentru a te servi pe tine în principal, nu pentru a te inhiba. De exemplu, poți aduce doar suma exactă de bani pe care ești dispus să o cheltuiești atunci când negociezi. Pare un mod prudent de a evita cheltuirea excesivă, dar este într-adevăr o piedică. Ce se întâmplă dacă un vânzător este blocat la un preț neglijabil peste bugetul pe care il dețineți sau dacă articolul pe care îl doriți se dovedește a fi în stare mai bună decât credeați? Este mai bine să vă păstrați opțiunile deschise și să vă lăsați spațiu de manevră.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share