Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Cum sa nu mai fim sclavii propriilor emotii

cum-sa-nu-mai-fim-sclavii-propriilor-emotii

„Nu vreau sa fiu la mila emotiilor mele. Vreau sa le folosesc pe acestea, sa ma bucur de ele si sa le domin.” – Oscar Wilde

V-ati descrie ca fiind o persoana emotionala?

Simtiti ca starea voastra se poate schimba intr-o clipita, in functie de ce se intampla pe parcursul zilei?

Atunci se prea poate sa fiti sclavul propriilor emotii.

Sa fii o persoana emotionala, care face totul din inima poate fi o calitate extraordinara. Fiind in contact cu emotiile noastre ne permite sa fim mai constienti de sine si ne ajuta sa ne conectam cu ceilalti. Dar daca permitem emotiilor sa ne dicteze cum ne traim vietile, se poate ajunge la anxietate, depresie si chiar poate avea un impact negativ asupra sanatatii si relatiilor noastre.

Ca persoana empatetica, am invatat acest lucru in cel mai dur mod posibil.

Mi-a luat multi ani sa patrund conceptul conform caruia toate emotiile noastre de nasc din ganduri. Ca tanara femeie cu o scazuta stima de sine, nu realizam ca toata conversatia negativa cu mine insami si sensibilitatea fata de parerile celorlalti aveau un profund efect asupra emotiilor si starilor mele.

Dupa ani intregi de gandire defectuoasa despre cine eram si ce aveam de oferit in viata, m-am trezit in cabinetul medicului, primind o reteta pentru antidepresive. Propriile emotii preluasersa complet controlul asupra vietii mele.

In acel moment nu avea nici cea mai vaga idee ca fiecare gand negativ pe care il emiteam avea un efect compus asupra modului in care ma vedeam pe mine si viata mea. Versiunea mai in varsta si mai inteleapta a mea a invatat sa fie extrem de constienta de propriile emotii si sa verifice cu mine insami la diferite nivele, inainte de a le permite sa aiba ultimul cuvant.

Iata cateva lectii pe care le-am invatat de-a lungul anilor, ce m-au ajutat sa imi gestionez emotiile, mai degraba decat sa le las pe ele sa conduca.

Prima data, validati-va emotiile.

Atunci cand va regasiti luati de un val de emotii, este important sa nu le negati . Emotiile pot fi foarte asemanatoare unui copil care cere atentie. Odata ce le validam, le permitem sa se faca vazute si auzite.

Sa simtim emotii este o importanta parte a vietii noastre; ceea ce facem cu ele este ceea ce s-ar putea transforma intr-o problema. De exemplu, daca ma simt plictisita, trista sau singura, am tendinta de a-mi gasi confortul in mancare. Si pana la urma, acest lucru nu se termina cu bine. Pe masura ce iau in greutate, ma simt si mai rau, deoarece stima de sine are de suferit. Intrarea in contact cu propriile emotii, in loc sa le acopar cu mancare a reprezentat o parte importanta din procesul meu.

Atunci cand ne validam emotiile, devenim mult mai constienti de acestea si le putem accepta cu o mai mare usurinta, incepand sa intelegem de unde vin acestea. Numai in acest loc de constienta putem observa puterea pe care acestea o pot avea asupra noastra.

Fiti constienti de proprii factori declansatori.

Daca stiti ca aveti probeme cu anumite emotii, precum furia, gelozia sau frica, incercati sa deveniti constienti de circumstantele care le declanseaza.

In propria viata, am invata ca adesea ma simteam furioasa atunci cand simteam lipsa de respect sau de apreciere. Astfel, daca le cer copiilor mei sa faca ceva anume, iar ei ma ignora, atunci incep sa simt cum furia se aduna in interior.

Nu cu mult timp in urma as fi cedat in fata acestei emotii si as fi inceput sa tip, insa acum sunt capabila sa ignor gandul precedent (ei nu ma repecta) si sa recunosc ca nu este adevarat, evitand astfel furia.

Constienta inseamna putere; ea ne da controlul de a alege cum raspundem.

Intotdeauna aduceti-va aminte ca emotiile sunt derivate din ganduri. Daca ne regasim experimentand emotii puternice, este de mare ajutor sa analizam gandurile care le preceda. Apoi, sa ne intrebam daca aceste ganduri sunt bazate pe adevar sau reprezinta doar propria perceptie asupra adevarului.

Scrieti.

Una dintre cele mai utile unelte care m-au ajutat sa fac fata emotiilor a fost sa scriu. Am notat intr-un jurnal zilnic, timp de trei ani, intotdeauna punandu-mi intrebari cu privire la emotiile mele si incercand sa sap dincolo de gandurile de suprafata.

Daca ma simt la mana emotiilor, atunci imi pun intrebari simple in jurnalul meu, precum – de ce mai simt atat de coplesita azi? De acolo pot lucra pe firul evenimentelor si gandurilor care m-au dus in acea pozitie.

Apoi voi pune o intrebare pozitiva, pentru a angrena un alt tip de emotie, precum – care ar fi acel lucru pozitiv pe care l-as putea face pentru mine insami acum?

Daca nu aveti timp sa scrieti, atunci incercati macar sa va puneti aceste intrebari.

Asumati-va responsabilitatea.

De cate ori ati spus unei persoane ca actiunile lui/ei v-au facut sa va simtiti intr-un anumit fel? De exemplu, „m-ai enervat atunci cand ai intarziat”.

Este adevarat ca actiunile si comportamentul celorlalte persoane ne poate afecta tot timpul, insa si noi trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru emotiile pe care le simtim ca raspuns la aceste actiuni. Nimeni nu te poate face sa simti nimic; intotdeauna este alegerea ta.

Adeseori emotiile reactive pe care le simtim sunt bazate pe propria perceptie asupra adevarului si pe lucrurile care conteaza cu adevarat pentru noi. Intarziatul poate fi unul dintre factorii declansatori ai maniei, dar pentru altcineva poate reprezenta felul lor de a fi sau nu ar fi o mare scofala.

Tineti cont de faptul ca oamenii se comporta intr-un anumit fel, in functie de variatele influente care difera de ale voastre, precum cultura, crestere, credinte si experiente de viata.

Luati-va timp pentru deconectare.

Atunci cand va conectati cu o puternica emotie reactiva negativa este important sa va detasati de persoana sau situatia fata de care reactionati. Niciodata nu actionati sub imperiul unei emotii puternice. Asteptati pana in momentul in care va simtiti calmi si v-ati acordat suficient timp pentru a rationaliza si gandi. Numai apoi puteti actiona.

Chiar daca emotia este una pozitiva, acesta poate si ea sa duca pe o cale distructiva. De cate ori nu am facut ceva ce mai tarziu am ajuns sa regretam, in numele iubirii?

Creati-va propria mantra. 

Este usor sa spui „detaseaza-te”, dar este greu de facut atunci cand este prins in moment. Daca vad ca incep sa ma infurii si nu pot sa ma retrag din acea situatie suficient de repede, incerc sa ma conectez cu mantra mea. O mantra este doar un cuvant sau o fraza scurta care ne ajuta sa devenim constienti de propria emotie si sa nu ne lasam condusi de aceasta.

Cuvantul pe care eu il folosesc este „delicat”, deoarece il asociez cu un temperament gentil. Pentru voi ar putea fi ceva complet diferit, in functie de emotia fata de care sunteti cei mai reactivi.

Nu in ultimul rand, este important sa tineti minte ca voi nu sunteti propriile voastre emotii – intotdeauna aveti posibiitatea de a decide daca ele va conduc pe voi sau voi le conduceti pe ele.

Pe masura ce va construiti constienta si invatati sa recunoasteti factorii declansatori, veti deveni considerabil mai intelepti cu privire la momentul in care emotiile ca servesc si la momentul in care trebuie sa preluati controlul asupra lor.

Sursa: http://tinybuddha.com

Traducere: Alice Danila- AstroCafe.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share