Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Cum ti-ai transformat copilul intr-un adult complexat

copil

Cum să îți faci copilul să devină eminent? Desigur, ai putea să îl compari cu un coleg de clasă mai bun. Cum să-ți calmezi copilul dacă face o criză de isterie în public? Desigur, să-i promiți că va simți atingerea curelei acasă. De foarte multe ori, la aceste metode „geniale” apelează părinții.

Iar atunci când copiii lor devin adulți timizi și incapabili să reușească în viață, încep să se gândească care ar fi cauza. Chiar și o simplă frază, spusă într-un mod grosolan și jignitor poate afecta psihicul omului mic, de aceea atunci când comunici cu odrasla ta, trebuie să alegi cuvintele cu atenție. Iar unele fraze, din contra, ar trebui uitate pentru totdeauna de mame și tați.

La vârsta ta eram eminent printre colegi

De la naștere și până aproape de șase ani, mama și tata sunt zeii copilului, iar asta știu toți. Ei contribuie la crearea unei relații a copilului față de sine și față de lumea înconjurătoare. Anume în această frază se observă concurența dintre părinte și copil, pentru că odată spusă, este ca și cum i-ai dat de înțeles copilului tău că el niciodată nu va ajunge la nivelul tău, oricât de mult nu ar munci. Copii care cresc cu asemenea fraze, de regulă, toată viața vor demonstra familiei că ei sunt buni. Spunându-i asemenea fraze, riști să declanșezi dezvoltarea părții narcisiste din psihicul copilului tău, care îl determină să obțină anume scopuri în viață. Problema este că el nu realizează aceste scopuri pentru sine, dar pentru mama și tata, pentru ca ei să vadă de ce este în stare copilul lor. Crescând, asemenea copii niciodată nu se vor bucura de succesul lor, fericirea îi va cuprinde doar atunci când părinții îi vor recunoaște capacitățile, însă el nu o va face.

Tu ești puișorul meu, maimuțica mea, porcușorul meu

Câte și mai câte cuvinte de alint folosesc părinții. La începutul vieții sale, băiatul sau fata ta va accepta orice cuvânt pe care i-l spui fără ca să critice, pentru că el sau ea are încredere în tine. Spune-i copilului că este prost, în loc să-i spui „dacă ai nevoie de ajutor, spune-mi”, și el va crede asta. Îți voi da un exemplu: o mamă, într-un moment de „educație” și-a numit băiatul laș. În consecință, de fiecare dată când copilul făcea cunoștință cu alți copii se prezenta: „Bună, mă numesc Andrei și sunt laș”. Când auzi asemenea lucruri, ar fi bine să te gândești dacă îți educi corect copilul și care este influența ta asupra lui. Pentru că numele copilului tău – este prezentarea lui în lume. În unele familii se întâmplă ca copilul să aibă foarte multe nume de alint vesele, din păcate! Din păcate, pentru că numele copilului tău trebuie să fie întotdeauna pe primul plan, pentru că asta este modul în care el se va prezenta în societate. Dacă îți numești dese ori băiatul sau fata drăcușor sau puișor, nici nu observi cum încet-încet îi distrugi numele pe care i l-ai dat la naștere.

Uite, Adela are 10 la lucrarea de control, dar tu ai 8

Cei mai mulți dintre părinți rostesc această frază având intenții bune. Asta deoarece au avut asemenea întâmplări în copilăria lor  și, drept justificare, spun „nu e nimic grav și mie așa mi s-a spus, dar am crescut, și uite ce bravo sunt!”. Ei, însă, au uitat cât de „dureros” erau momente când mama sau tata îi întorceau spatele și îi reproșau: „Alina e mai bună decât tine”. Este o experiență foarte dureroasă pentru copilul tău. Copilului întotdeauna îi este neplăcut când este comparat cu cineva dintre prietenii săi sau cu cineva dintre colegi. Ajungând mari, ei continuă să se compare cu cei de vârsta lor, și, de fiecare dată, acel cineva este mai bun.

Dacă te mai comporți așa, eu nu te mai iubesc

Sau pot să te iubesc doar atunci când vreau eu. După această frază copilul va încerca din toate puterile să fie „corect”, el își va înainta anumite cerințe pe care le va îndeplini, ignorându-și dorințele și visele, dar făcând tot posibilul să fie pe placul părinților. Până la urmă, copilul nu va exista. În viața adultă el va încerca tot timpul să fie pe placul celor din jur: „Eu vreau să fiu iubit, iar pentru asta voi face tot posibilul. Eu nu voi avea dorințe, pentru că cei din jurul meu au!”.

Citeste mai multe pe dozadesucces.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share