Cum trebuie să ne alegem hrana în funcţie de tipologia predominantă Ayurveda?

 ayurveda-yoga-tour2
Viaţa tumultoasă în care trăim ne obligă să mâncăm în grabă, să nu mai ţinem cont de ceea ce mâncăm sau de orele de masă pe care trebuie să le respectăm, iar toate acestea se răsfrâng asupra greutăţii noastre sau, mai rău, asupra stării generale de sănătate, calitatea energiei si a emotiilor pe care le avem.
Profesorul de yoga acreditat internațional Dana Țupa, fondatorul PURNA Yoga Academy – prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International USA – afirmă că, în tradiţia indiană Ayurveda, există trei tendințe care se manifestă în anumite proporții în fiecare ființă umană și în funcţie de predominanță, trebuie să ne alegem hrana adecvată pentru a ne recâștiga armonia și echilibrul în viața noastră.

Cum mâncăm în funcție de tipologia Ayurveda?

Persoanele dominate de aer (Vatta) au o constituţie suplă şi delicată, învaţă uşor, dar uită repede, obosesc uşor şi au tendinţă de surmenaj, îndeplinesc activităţile repede, le place să facă schimbări în viaţa lor, sar peste mese, sunt entuziaste, au somnul uşor, adeseori întrerupt şi cu tendinţe de insomnie. “Persoanele dominate de aer ar trebuie să consume mai des fructe dulci, legume gătite și mâncăruri un pic mai grase. Totodată, pentru această tipologie predominantă, se recomandă ceaiuri din coajă de portocolă, din cuișoare, din ghimbir, ienupăr sau din mentă și următoarele condimente: anason stelat, busuioc, cardamon, cimbru, coriandru, cuișoare, fenicul etc.”, afirmă profesorul de yoga Dana Țupa.

Persoanele dominate de bilă (Pitta) au constituţie medie şi bine proporţionată, sunt ambiţioase şi, în general, sunt asociate cu liderul, au forţă de anduranţă medie, mintea este ascuţită şi au capacitate mare de concentrare. De asemenea, au tendinţa de a se înfuria, vorbesc clar, formulat, cu precizie, au impact şi susţin cu fermitate punctul de vedere. Uneori sunt sarcastice şi prea solicitante, iubesc provocarea și îi fac față cu determinare, păşesc hotărât, cu paşi mari și sunt foarte organizaţi. “Persoanele din tipologia Pitta ar trebui să consume mai des fructe dulci și legume cu gust ușor amărui sau dulce și să evite mâncărurile iuți și condimentate. Se recomandă ceaiul de afine, de căpșuni, de ghimbir, de zmeură și ceaiul negru, iar mâncarea ar trebui să o condimenteze cu busuoic proaspăt, ghimbir, scorțisoară, șofran, turmeric, vanilie, mărar sau mentă”, consideră Dana Țupa.

Persoanele de limfă (Kapha) au constituţie masivă şi puternică, sunt relaxaţi, au putere fizică şi anduranţă mare, nu le place schimbarea şi iubesc stabilitatea, de aceea iubesc muncile repetitive fără a se plictisi. Au forme rotunde la corp, au energie multă şi constantă, au rezistenţă mai mare decât cea a altor persoane, se mişcă lent şi încet în orice activitate pe care o depun. De asemenea, vorbesc rar şi gândesc îndelung la ceea ce spun, au sănătate deosebită, somn adânc şi prelungit, mai mult de 8 ore pe noapte, merg relaxaţi, sunt afectuoşi, toleranţi şi iartă uşor. “Persoanele din tipologia Kapha ar trebui să își includă mai des în meniu fructe astringente, legume cu gust ușor picant sau ușor amărui și mâncăruri mai condimentate și mai iuți. Se recomandă ceaiul de ghimbir, de cuișoare, ginseng, de hibiscus, de iasomie, de ienupăr sau de scorțisoară. De asemenea, ar putea folosi următoarele condimente la preparatele zilnice: boia de ardei dulce, cimbru, coriandru, cuișoare, ghimbir, muștar semințe, nucșoară, piper cayenne, piper negru, turmeric”, explică Dana Țupa, profesor de yoga acreditat internațional și fondatorul PURNA Yoga Academy – prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International USA (cel mai cunoscut for internațional în domeniu).

Persoană de contact
Dana Ţupa
Primul Expert Yoga Teacher din România acreditat de Yoga Alliance International USA cu cea mai înalta calificare, E-RYT500
Fondatorul PURNA Yoga Academy
Telefon: 0727.563.529
Email: info@purna.ro
Website: www.purna.ro
Transmite,
Dr. Tănase Tasenţe
General Manager
Plus Communication
0725.465.508

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share