Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Curtea de Apel Ploiești a suspendat decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024

Într-o decizie cu impact major, Curtea de Apel Ploiești a suspendat și anulat joi, 24 aprilie 2025, Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024 a Curții Constituționale a României (CCR), care anulase alegerile prezidențiale din 2024.

Potrivit deciziei instanței, „se suspendă executarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluționarea definitivă a cauzei. Se admite acțiunea în anulare. Se anulează Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024”.

Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la pronunțare, recursul urmând să fie judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Hotărârea CCR din decembrie 2024 a fost emisă în urma unor documente desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), primite de la SRI, SIE, MAI și STS, care indicau o operațiune de influențare a alegerilor în favoarea lui Călin Georgescu.

Decizia Curții de Apel Ploiești a generat controverse, unii juriști susținând că o instanță de apel nu are competența de a suspenda sau anula o hotărâre a Curții Constituționale, care este definitivă și obligatorie.

În urma acestei decizii, efectele hotărârii CCR sunt suspendate temporar, până la o decizie definitivă.

Situația rămâne în evoluție, iar decizia finală a Înaltei Curți de Casație și Justiție va clarifica legalitatea și efectele hotărârii Curții de Apel Ploiești.

Daca sentinta CA Ploiesti va ramane definitiva la ICCJ (in sensul ca decizia CCR va ramane anulata), alegerile din 4 si 18 mai 2025 vor deveni nule de drept, intrucat au fost decise in baza unei hotarari prin care CCR nu avea dreptul sa anuleze alegerile din 2024. Altfel spus: turul al doilea de anul trecut va trebui reluat in formula Calin Georgescu – Elena Lasconi. Deci exact formula validata prin hotararea anterioara a CCR (nr. 31/2024).

Decizia Curții de Apel Ploiești de a suspenda și anula hotărârea Curții Constituționale a României (CCR) privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024 a generat reacții diverse în rândul liderilor politici români.

Marcel Ciolacu (PSD): Președintele PSD a exprimat îngrijorare cu privire la instabilitatea politică generată de aceste decizii contradictorii. El a subliniat necesitatea respectării deciziilor instituțiilor statului și a făcut apel la calm și responsabilitate din partea tuturor actorilor politici.

George Simion (AUR): Liderul AUR a salutat decizia Curții de Apel Ploiești, considerând-o o victorie a democrației și a voinței poporului. El a criticat hotărârea CCR de anulare a alegerilor, pe care a catalogat-o drept o tentativă de subminare a procesului democratic.

Elena Lasconi (USR): Candidata USR la alegerile prezidențiale a cerut transparență și clarificări din partea autorităților. Ea a subliniat importanța respectării statului de drept și a procesului electoral, exprimându-și speranța că situația va fi rezolvată în conformitate cu legea.

Diana Șoșoacă (S.O.S. România): Senatoarea a criticat vehement decizia CCR de anulare a alegerilor, pe care a considerat-o o încălcare gravă a drepturilor cetățenilor. Ea a susținut că decizia Curții de Apel Ploiești reprezintă o corectare necesară a unei nedreptăți.

În ansamblu, reacțiile liderilor politici reflectă tensiunile și polarizarea existente în peisajul politic românesc, evidențiind necesitatea unui dialog constructiv și a unei soluționări legale și transparente a crizei electorale.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share