Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cutremur în Maroc: Un păstor din Munții Atlas a fost nevoit să aleagă dacă să-și salveze fiul sau părinții

Tayeb ait Ighenbaz, un păstor de capre dintr-un sat din Munţii Atlas, unde a fost epicentrul cutremurului, se afla vineri seară, 8 septembrie, împreună cu soţia, cei doi copii şi părinţii săi, în mica lor casă de piatră, când aceasta a fost zguduită de cutremurul devastator din Maroc. Acum, locuinţa e complet distrusă. Marocanul spune a fost nevoit să aleagă dacă să-şi salveze fiul de 11 ani sau părinţii, când aceştia au rămas blocaţi sub dărâmături. O decizie care-l bântuie, a mărturisit el pentru BBC.

Totul s-a întâmplat atât de repede. Când a avut loc cutremurul, am fugit cu toții la ușă. Tatăl meu dormea ​​și am strigat-o pe mama să vină, dar ea a rămas în urmă să-l aștepte”, își amintește Tayeb. De cealaltă parte a ușii erau soția și fiica lui. Când s-a întors în casa care căzuse, Tayeb și-a găsit fiul și părinții prinși sub moloz. A povestit că a văzut mâna fiului său ieșind printre dărâmături și știa că trebuie să ia o decizie rapid. Bărbatul s-a îndreptat spre fiul lui, Adam, și a început să sape cu disperare pentru a-l scoate afară.

Când s-a întors către părinții săi, care erau prinși sub o lespede mare de piatră, era prea târziu. „A trebuit să aleg între părinții mei și fiul meu. Nu mi-am putut ajuta părinții pentru că peretele a căzut peste ei. Mi-am văzut părinții murind”, a povestit bărbatul pentru BBC. Restul familiei sale locuieşte acum cu rudele în corturi improvizate, în apropierea fostei lor case. Tayeb spune că toţi banii lui erau în casă şi că majoritatea caprelor sale au fost ucise de cutremur. „Este ca şi cum te-ai naşte din nou, într-o viaţă nouă. Fără părinţi, fără casă, fără mâncare, fără haine. Am 50 de ani şi acum trebuie să o iau de la capăt”.

Cursă contra cronometru pentru găsirea supraviețuitorilor Salvatorii depun eforturi uriașe, în continuare, pentru găsirea și salvarea oamenilor aflați sub ruine, notează Reuters. Au trecut însă peste 48 de ore de la seismul care a ucis aproape 2.500 de oameni, iar șansele de a găsi supraviețuitori scad cu fiecare oră.

Seismul cu magnitudinea 6,8 s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, la o oră la care mulți dormeau, la o distanţă de 72 de kilometri sud-est de Marrakech, unul dintre orașele turistice ale țării. Seismul a provocat daune de proporții în Marrakech, dar mai ales în satele izolate din Munţii Atlas, unde case din cărămidă de lut, piatră şi lemn au fost distruse complet. Supravieţuitorii se află acum în căutare de adăpost şi provizii, cerând ajutor autorităților.

libertatea.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share