Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

“Dacă nu avem curaj să luptăm pentru drepturile noastre, nu putem avea pretenția că facem dreptate altora!”

Drepturile polițiștilor, personalului contractual și cadrelor militare în rezervă/retragere (pensionarilor MAI) sunt în continuare sfidate de către factorii politici și guvernamentali decizionali, fapt pentru care,aceștia  au început seria protestelor în stradă. 

”Am încercat diverse forme de negociere: le-am transmis, tuturor, revendicări scrise, am avut întâlniri directe și ședințe de dialog social cu prim-ministrul Guvernului României, cu toate partidele din Coaliție, cu președinții Camerelor parlamentare și cu parlamentari din comisii de specialitate, cu miniștrii MAI șaltor ministere decizionale, dar revendicările noastre legitime și soluțiile acestora au fost pasate, permanent, de la unii, la alții.

 

În primul rând doresc să mulțumesc tuturor celor care au participat astăzi, la protestul organizat de SNPPC la ministerul Finanțelor! Mulțumesc și presei pentru prezență și pentru corecta mediatizare a protestului! În urma întâlnirilor avute astăzi cu ministrul Câciu ( finanțe), cu secretarul de stat de la ministerul Justiției și apoi cu ministru Budăi (muncă), am lămurit faptul că proiectul de ordonanță inițiat de ministerul Muncii pentru acordarea a 1/4 din restanța rămasă de acordat conform legii 153/2017 a fost retras din dezbaterea publică. Oricum 1/4 din restanță este FOARTE PUȚIN! Astfel, în prezent nu mai există nici o inițiativa legislativă in dezbatere pentru aplicarea parțială sau totală a legii 153/2017. Din acest motiv este necesar să continuam protestele.Pe 10 si 11.08.2022 vom continua la ministerul Finanțelor cu deplasări surpriză. Pentru a obține aplicarea legii 153/2017 este nevoie de cât mai multi oameni în stradă- POLIȚIȘTI, PERSONAL CONTRACTUAL, PENSIONARI MAI! PE 10 și 11.08.2022, ÎNCEPÂND CU ORA 10.00 VĂ AȘTEPTĂM LA SEDIUL MINISTERULUI FINANȚELOR ÎN NUMĂR CÂT MAI MARE!” a transmis liderul SNPPC.

 Ministerul Finanţelor este cheia în aplicarea a orice înseamnă ban public pentru bugetari. Adică Legea 153/2017 privind salarizarea bugetarilor, Legea 223 din 2015 privind pensiile militare de stat şi orice calculare a sporurilor, care, chiar dacă stau în semnătura ministrului de resort, domnului Bode, îşi au resursa tot din Ministerul Finanţelor.

”Am observat că, din păcate, în ultimul timp, cele două principale partide de guvernământ joacă un ping-pong, simulează efectiv dialogul social. Ne-a invitat la discuţii, într-adevăr, există acum un dialog social, ca să zic aşa, cu ghilimelele de rigoare, faţă de guvernul de tristă amintire, Cîţu. Numai că dacă mergem la un minister care aparţine PSD, ni se spune că PNL nu vrea să ne dea. Dacă mergem să discutăm la un minister din PNL, ni se spune că PSD nu vrea să dea. Noi, din martie, ne-am prins un pic de acest joc murdar şi am solicitat celor trei partide de guvernământ, respectiv PNL, PSD, UDMR, să accepte o întâlnire la nivel de preşedinţi cu noi, să discutăm cu cărţile pe masă, să vedem cine nu este de acord sau de ce nu este de acord cu aplicarea legii”, a subliniat Zelca. Acesta a adăugat că de aproximativ opt  luni Guvernul Ciucă “se târâie” să acorde nişte majorări care însumează undeva la 130-140 de lei net în buzunarul fiecărui poliţist.  Din păcate, noi suntem în mijlocul unui război politic între PSD şi PNL, pentru că după cum foarte bine ştiţi de cele două partide şi-au împărţit ministerele de forţă, ministerele care dau aviz pe orice înseamnă salarizare. Şi anume PNL are Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei, iar PSD are Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii. Am observat că, de câte ori ne-am întâlnit, nu sunt bani, ba sunt bani. Noi mai am făcut şi proteste în februarie dacă ţineţi minte, la Ministerul de Finanţe. Am vorbit de atunci cu ministru Câciu şi ni s-a spus “Domne, haideţi să vedem cum vom sta cu banii în iunie – iulie”. S-au lăudat că merge economia, că se mişcă. Văd că nu se mişcă nimic. Joi este şedinţa de Guvern. Noi vom protesta la Ministerul de Finanţe pentru a atrage atenţia, în primă fază, că suntem sătui de manipulare, suntem sătui de minciuni, suntem sătui de acest joc cu zăhărelul. Cred că e nevoie de maturitate politică la nivel de arc guvernamental. Nu ne putem juca cu familia ocupaţională de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Ne uităm ce se întâmplă şi la graniţele ţării şi dacă ne batem joc de această familie ocupaţională exact în momentele în care este foarte posibil să fie nevoie de ea, ne merităm soarta. Dacă vor continua în acest registru, cu siguranţă că dacă se va întâmpla ceva rău, nu ştiu cine va apăra ţara. Nu putem să ne batem joc de de militari, de poliţişti.

Dacă nici acum, când avem acest război la graniţă, nu realizăm importanţa acestei familii ocupaţionale,  înseamnă că cineva are interes ca România să nu se poată apăra. Să fie impotentă din punct de vedere în apărării. Nu se poate să acţionezi aşa,  în distrugerea acestei familii ocupaţionale de lansare,  până la finanţare, dotare…. La finalul lunii mai 2022 a fost un proiect în Camera Deputaţilor Plx 21 care a fost votat – modificarea Ordonanţei “Trenuleţul” şi s-a acordat această “majorare”, de 1 pe 4 din ce mai este de luat, adică jumătate dintr-o tranşă anuală. Numai că unul dintre partidele de guvernământ a introdus nişte amendamente privind demnitarii, astfel încât demnitarii să primească şi ei nişte bani funcţie de demnitate publică – primari, consilieri locali, consilieri judeţeni, preşedinţi de Consiliu Judeţean. Un partid din Opoziţie a atacat la CCR această găselniţă a Guvernului, a arcului guvernamental şi iată că CCR nu a dat o soluţie, numai că a amânat o decizie pentru 21 septembrie 2022. Noi sperăm din tot sufletul ca CCR să nu intre în jocul politic al PSD-PNL, adică în sensul de a face acest joc de a amâna acordarea unor majorări care se cuvin poliţiştilor şi personalului contractual. Îmi este foarte teamă de faptul că actul guvernamental, văzându-se cu sacii în căruţă, pentru că demnitarii de la nivel de Guvern, Parlament şi-au luat toate drepturile salariale, toate veniturile, e posibil să gândească o altă lege a salarizării, de la care să se plece de la zero numai că îşi vor acorda iarăşi lor anumite beneficii financiare de natură salarială. Şi atunci noi ne dorim aşa: aplicaţi Legea 153/2017 aşa cum aţi votat-o în Parlament. Nu poţi să ceri unui cetăţean din orice ţară să respecte legea, dar tu să nu o respecţi ca legiuitor. Inflaţia ne omoară, preţurile la carburant ne omoară, preţurile la energie de omoară,  preţurile la gaze ne omoară… Principala cauză a corupţiei nu sunt educaţia, instruirea, ci sunt veniturile salariale. Dacă nu asiguri unui funcţionar public cu statut special, aşa cum este poliţistul, personalul contractual, un venit decent nu poţi avea pretenţia să ai un serviciu poliţienesc de calitate.(…) Noi, dacă stăm şi judecăm drept, în momentul de faţă în România nicio pensie nu este de contributivitate, pentru că încă nu a realizat nimeni stadiul de cotizare conform Legii pensiilor. Atunci se merge cu nişte calcule făcute pe viitor. Salariul mediu al unui poliţist este de 3.000 de lei în mână, cu tot cu sporuri. Un poliţist debutant câştigă net 2.000 de lei, maximum 2.500 de lei,  dacă munceşte în weekend sau noaptea. Trebuie să vedem faptul că cel care îmi asigură mie liniştea publică e plătit cu puţin mai mult de salariul minim pe economie. E o ruşine deja”, a  conchis Vasile  Zelca,președintele SNPPC .

Distribuie acest articol Oficial Media
Share