Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Dacă se scot voucherele de vacanță aproximativ 2 miliarde de euro pleacă din România în străinătate

Federația Patronatelor din Turismul Românesc a trimis vineri o scrisoare deschisă către președintele  Klaus Iohannis, premierul Cîțudar și Președinților Senatului și Camerei Deputaților și miniștrilor Finanțelor, Economiei și Muncii. Aceștia suțin că turismul se află în prag de colaps,  iar anularea voucherelor de vacanță și lipsa unor măsuri de ajutorare vor duce la prăbușirea întregului sector.

Totodată,  Comitetul Director al FPTR a hotărât demararea unor proteste organizate în diferite orașe ale țării pentru a atrage atenția opiniei publice asupra dezastrului cauzat de Guvern, în singurul sector de activitate cu capital majoritar românesc.

Protestul FPTR a început în țară în județele cu cel mai mare potențial turistic, Constanța și Hunedoara.  La Deva a avut loc o întâlnire solicitată de vicepreședintele FPTR , Lucian Stanciu, prefectului Călin Petru Marian. Prefectului i-a fost înmânată scrisoarea FPTR. și i-au fost explicate consecințele dezastruoase pentru turism ale celor mai recente decizii luate de actualul Guvern, cum ar fi neacordarea despagubirilor prin măsurile M1,M2 si M3, blocarea OUG 224/2020 și eliminarea voucherelor de vacanță. Sunt afectați inclusiv operatorii din turism din județul Hunedoara, din Valea Jiului și în special cei din stațiunea montană Straja,  și alte zone ale județului, pentru că mulți dintre cei care dețin unități de cazare clasificate  și oferă servicii în turism, primeau și turiști cu vouchere de vacanță.

Deși Uniunea Europeană a acordat un buget suficient pentru sprijinul companiilor afectate de pandemie, mai ales pentru ramura de activitate turism, și Guvernul Romaniei a promis o infuzie de 500 milioane de euro pentru turism, dar banii nu au fost alocați nici până în acest moment. Perspectivele sunt și mai sumbre pentru că s-a anunțat eliminarea voucherelor de vacanță, ceea ce înseamnă distrugerea turismului cu o sumă ce depășește 300 milioane de euro. Efectul acestei decizii care a fost luată fără ca mediul de afaceri să fie consultat, s-a reflectat imediat în scaderea rezervărilor turistice, ceea ce reprezintă încă o mână de pământ,  aruncată pe sicriul în care zace turismul românesc. Voucherele de vacanță sunt o formă de sprijin pentru angajații care au beneficiat de acestea, în condițiile in care statisticile europene arată că românii alocă printre cele mai mici bugete pentru vacanță, iar în perioade de criză, aceasta este prima cheltuială pe care o taie de pe listă. De asemenea,  sunt un real sprijin pentru dezvoltarea turismului autohton, dar și pentru încasările la buget, pentru ca multe unități de cazare care activau la negru au preferat să se autorizeze și, așadar, să plătească taxe la stat. Cifrele oficiale sustin afirmatia de mai sus; astfel, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în perioada 2014-2016 s-au clasificat un numar de 41,493 de spații de cazare. Începând cu anul 2017, datorită introducerii voucherelor de vacanță, numărul spațiilor de cazare clasificate a crescut brusc și evident, până în anul 2019 fiind clasificate 128,144 de spații de cazare. Așadar, un număr triplu de unitati de cazare. Statisticile ne indica faptul că, pe lângă diminuarea turismului la negru și creșterea gradului de colectare, voucherele de vacanță au stimulat investitiile in turism, ceea ce a dus, implicit, la creșterea numărului de locuri de muncă în turism. Este de asteptat ca una dintre consecințele directe ale eliminării voucherelor să fie scăderea sumelor colectate de stat; își permite un stat afectat la rândul său de pandemie să se lipsească de aceste sume?” se arată în scrisoarea FTRP.

scrisoare paronate turism guvern

Aceștia fac referire și la un drept fundamental al omului, dreptul la odihnă, turismul social și pentru tineret contribuind la economia națională, iar prin eliminarea  acestor instrumente de plată  ale vacanțelor, vor dispărea nevoile turistice ale multor români care nu-și permit să practice turismul nici măcar în țara lor!!!!.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început de o săptămână să- i execute silit pe operatorii HORECA  pentru neplata taxelor şi impozitelor, deşi acest sector a fost închis în urma restricţiilor autorităţilor, a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) Mohammad Murad, la finalul întrevederii pe care liderii patronatelor din HORECA  au avut-o cu ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.

Liderul FPTR a apreciat că sectorul  HORECA  este involuntar în grevă fiscală, deoarece operatorii nu au din ce să plătească taxele,    iar  decizia Guvernului de a anula emiterea de tichete de vacanţă pentru anul curent va avea ca efect ieşirea a aproape 2 miliarde de euro din ţară. “Nu suntem de acord cu ce se va întâmpla cu Bugetul, cu alte cuvinte, vouchere de vacanţă nu vor mai exista. Există o propunere directă că voucherele nu vor mai exista pentru 2021. Dacă se anulează voucherele de vacanţă, asta înseamnă închiderea a peste 30-40  % din unităţile hoteliere la nivel naţional, pentru că aceasta era singura lor gură de oxigen. Dacă se scot voucherele de vacanţă, vorbim de 1,5 – 2 miliarde de euro care pleacă din România în străinătate“, a precizat Mohammad Murad.

”Având în vedere contextul epidemiologic, în care Comisia Europeană a stabilit ca prioritate, alături de măsurile urgente de limitare a răspândirii virusului și abordarea consecințelor economice, de notorietate fiind că turismul este afectat major de această pandemie, si ținând seama de faptul că impactul pandemiei provocat de aparitia virusului Sars-COV-2 asupra sectorului turistic romanesc este dezastruos, vă solicităm:

  1. Operaționalizarea celorlalte măsuri, inclusiv măsura dedicată turismului, care prevede compensarea în cuantum de 20% a pierderilor la cifra de afaceri a companiilor cu cod CAEN specific,

2.  Alocarea disponibilităților bănești către măsura M2, astfel încât banii să ajungă cât mai repede în conturile agenților economici,

3. Acordarea cât mai rapidă a voucherelor de vacanță,

Doar în felul acesta ar putea fi diminuat impactul major pe care pandemia îl are asupra sectorului turism și serviciilor conexe din România și ar putea contribui la supraviețuirea acestuia. Aceste măsuri ar dovedi că Guvernul actual este responsabil față de cetățeanul roman, față de capitalul românesc și ca e capabil să-și respecte angajamentele luate față de cei care și-au pus încrederea în ei,  atunci când au participat la dialogurile organizate formal” se arată în finalul scrisorii FPTR.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share