Este perioada de Crăciun când se zice la români, că trebuie să fii bun.
De Crăciun fii bun…
Acum bun, bun, dar cum se măsoară bunătatea asta? Se pare că la români în cantitatea de noroi pe secundă aruncată asupra profesorilor. Există și o rețetă pentru asta. Se ia una bucată jurnalist (sau două sau trei) și i se spune să scrie despre ceva ce abate atenția maselor de la problemele reale ale educației, cum ar fi modificări la curriculum și posibilitatea înghețării anului școlar..
Trebuie să scrie despre ceva și cum bogătanii și vedetele nu mai fac acte de caritate nu prea mai au cu ce umple paginile.
Vă mai amintiți cum se înghesuiau toți bogătanii și vedetele la casele de copii și bătrâni cu cadouri? Luau cohorte de jurnaliști după cei și se întreceau în a fi buni. Le curgeau lacrimile râuri-râuri și-și dădeau ochii peste cap de trei ori pe secundă. Anul ăsta cam subțirel că și bunătatea asta nu merge așa, fără publicitate.
Dacă nu sunt vedete de lăudat, sunt profesori de criticat
Dar să revin la unii jurnaliști și la bunătatea lor. Au atâta bunătate încât cotrobăiesc prin arhive și scot de sub colb o mămicutză polițist…sau polițistă…mă rog… care la fiecare sărbătoare se revoltă că este obligată de ceilalți părinți să cotizeze la cadoul pentru profesori, cred că era vorba de învățătoare.
Cred că de vreo doi ani la fiecare sărbătoare mămicutza se revoltă. Făcea mămicutza un calcul și ajungea la suma de 900 de lei. Desigur, cum conștiința îi spune nu și nu, dumneaei nu încalcă legea (dă exact legea și articolul care interzice profesorilor să primească cadouri și mită). Le dă mamicutza în cap profesorilor cu Codul de etică, de nu se văd. Corupții naibii!! De asta merge prost țara asta.
Adevărata corupție
Acum îmi dau seama că eu sunt motivul pentru sancțiunile MCV și spațiul Schengen. Din cauza florilor și mărțișoarelor pe care le primesc eu.
Nu sutele de mii de euro pe care le iau unii polițiști pentru carnete de conducere date pe blat, nu sutele de mii de euro de primite tot de unii din de la interlopii cu care se întâlnesc la miezul nopții, ci florile de peste an ale profesorilor.
Nu sutele de mii de euro pe care le primesc unii medicii fără nicio remușcare că provin de la oameni suferinzi, ci cutiile cu bomboane primite de profesori.
Nu sutele de mii de euro încasați de funcționari publici pentru fel de fel de matrapazlâcuri, ci aranjamentele decorative primite de profesori.
Probabil că sunt și cadre didactice care primesc cadouri mai mari, dar față de mita de prin alte părți…e mizilic.
A nu se înțelege că sunt de acord cu asta. Dar nici nu mi se pare o crimă de neiertat. Recunosc că și eu primesc flori și mă bucur de ele. Am primit multe aranjamente, niște bijuuri hand made…. Este crimă? Este corupție?
Floarea care aduce un zâmbet pe chipul celor cărora le încredințăm copiii
Acum câțiva ani am avut o ședință cu părinții pentru organizarea serbării de 8 martie. Am încheiat prin a le prezenta părinților adresa venită de la minister în care se spunea că dacă primim cadouri suntem pasibili de pedeapsă. Nu știu să mai fi văzut oameni mai stânjeniți, mai uimiți ca acei părinți. La plecare, ascunsă de întuneric, am auzit două mămici vorbind.
-Cum să nu îi aduc o floare doamnei? E femeie! Muncește zi de zi copiii noștri. Stă aproape toată ziua în grădiniță. Eu am să îi aduc. Să îndrăznească cineva să îmi interzică.
-Ba eu nu îi aduc nimic! Primește salariu pentru asta.
-Auzi? Ai fost ieri la vaccin cu ăla mic?
-Da.
-Și i-ai dus flori doctoriței?
– Ei…flori! I-am dat 50 de lei.
-Adică doctoriței care s-a uitat la asistentă cum face vaccinul și la care mergi odată pe lună i-ai dat 50 de lei și educatoarei care stă zi de zi cu copilul tău și are grijă de el și îl învață nu îi dai o floare?
Recunosc că m-a uns pe inimă mămica (zic mămica, nu mămicutza)
Sunt meditațiile singura evaziune fiscală în România?
Ho, ho…Nu săriți! Știu că urmează faza cu meditațiile. Da…știu! Astea sunt marea evaziune fiscală din România. Mai ales educatoarele, profesorii de muzică, desen, sport, educație tehnologică, civică… Iau ăștia la bani….. Nu piețarii care nu dau bon fiscal, nu chelnerii care iau bacșiș, nu meseriașii care îți iau și pielea de pe tine când îți repară ceva, nu mecanicii auto…nu maneliștii și lăutarii de tot felul…și alții și alții care nu dau bon. Profesorii, frate! Ăștia iau mălaiul mult, nu dau bon și fac evaziune.
Cât despre colegii care chiar dau meditații… Ei au luat exemplu de la președinte. N-a spus dumnealui că și-a luat șase case din meditații? Vor și colegii mei să își ia măcar una.
Oricum, aceste ore profesorii le dau în timpul lor liber. Cei mai sus amintiți o fac în timpul serviciului și pentru servicii pentru care sunt plătiți.
Revin însă la jurnaliștii care se pretează la asemenea mojicii i-aș întreba de câte ori au intrat într-o școală să ia interviu unui profesor despre munca la catedră? De câte ori au scris despre eforturile profesorilor de a ține cât de cât pe linia de plutire școala românească? De câte ori au filmat profesorii care mergeau cu copiii la cămine de copii și bătrâni cu daruri de sărbători?
De Crăciun fii mai bun! este doar o lozincă de doi lei fără valoare morală. Sunt doar vorbe goale, la fel ca și postul și mătăniile celor care aruncă cu noroi în cei cărora au totuși curajul de a le încredința viața și educația copiilor lor.
Și încă ceva…
De Crăciun…am hotărât să nu mai fiu bun(ă), să nu mai tac. Ori de câte ori se va arunca cu pietre în noi voi riposta. Pentru că dacă în această țară mai este câte ceva ce merge, asta se datorează și lor, profesorilor din România.
Este Crăciunul și eu mă înclin cu respect în fața majorității colegilor mei și le urez sărbători luminate!
Mare adevar! Sunt la fel de revoltata! Mereu suntem ciuca bataii, vinovatul de serviciu!
un reportaj pertinent despre multe cadre care isi fac treaba cu daruire,dar sa nu uitam ca muulte exagereaza cu ,,lenea,,la catedra.Sunt cadre care predau doar in particular,sau care lipsesc sau nu se implica in activitate…ca acum,sunt multi profesori care nu au intrat onliner,sau care,din contra au fost ,,lei,, ,desi la ore nici nu ii interesau.Stiu cazuri in care primeau aur sau masini de spalat ca cadou,si culmea ,multi parinti impuneau celorlalti parinti sa dea obligatoriu…Dar,articolul de sus este destinat celor care isi fac meseria si …multumim!noi,cei care apreciem gestul.Da,si ne bucuram de o floare sau un pachetel de cafea si bomboane si de acelMULTUMIM<DOAMNA! sau SARBATORI FERICITE<DOAMNA!