De azi, 𝗯𝘂𝗷𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗮 𝗱𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶𝘁 𝗙𝗹𝗼𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗡𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗮̆ 𝗮 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗲𝗶

De astăzi, 𝗯𝘂𝗷𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗮 𝗱𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶𝘁 𝗙𝗹𝗼𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗡𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗮̆ 𝗮 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗲𝗶, după ce Parlamentul a aprobat inițiativa USAMV București.
„Se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Naţională a României. În scopul marcării Florii Naţionale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice şi ornamentale diferite specii de bujor”, se arată în proiectul votat în Parlament, potrivit Agerpres. Autorităţile locale pot sprijini material şi logistic întreţinerea şi protejarea rezervaţiilor naturale de bujor şi „vor lua măsuri pentru adaptarea la condiţiile pedo-climatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte ţări”, potrivit proiectului. Uniunea Artiştilor Plastici va sprijini organizarea pe plan local a unor expoziţii de pictură consacrate florii de bujor. Totodată, se prevede ca Romfilatelia să cuprindă în planul său de emisiuni filatelice emiterea unor coliţe şi timbre consacrate florii de bujor.

Comunitatea Bujorul Romanesc – The Romanian Peony a luat fiinta in mai 2015 (initiatori: Cristina Turnagiu Dragna si  Andreea  Tanasescu) pentru a sustine studiile si propunerile mediului academic romanesc ce a initiat demersul de a declara Bujorul Floare  Nationala  si Emblema florala a Romaniei. In sustinerea acestui demers a fost initiata in 5 mai 2015, de Ziua Mediului, Petitia pentru sustinerea declararii Bujorului Romanesc, Floarea nationala si Emblema Florala a Romaniei.

De ce este necesar să avem, în mod oficial o floare naţională? Pentru ca o emblema florala poate sa vorbeasca simbolic despre Romania si despre romani, mai bine decat o facem noi prin cuvinte. Propunerea ca bujorul sa fie declarata FLOAREA NATIONALA A ROMANIEI, de catre forul legislativ al tarii, se bazeaza pe date istorice, estetice, lingvistice, toponimice, etnologice si etnografice, pe nevoia de a avea o floare nationala care sa exprime identitatea noastra, alaturi de alte simboluri nationale dar si pe exemplul oferit de alte state care in mod oficial au ales o floare care sa le reprezinte.

Grupul de profesori si cercetatori ai USAMV Bucureşti, Facultatea de Horticultură  au lansat la începutul lunii iunie 2013, în cadrul Conferinţei Internaţionale „Agriculture for life, Life for agriculture“, propunerea titularului disciplinei Floricultură, conf.univ.prof. dr. Florin Toma, ca BUJORUL să fie proclamat oficial, de către statul roman, floarea naţională a României. Pledoaria are peste  110 de pagini de   argumente  pentru alegerea BUJORULUI drept emblema florala nationala.

Cele mai importante argumente, pe scurt :

 1. Creste spontan – sunt create deja unele rezervatii
 2. Cultivat in curti pe tot teritoriul tarii, valente apotropaice
 3. Potential biologic si ornamental, parcuri si gradini il includ in amenajari
 4. Frumusetea florilor, preferate de mirese, in traditia populara la botez si nunta
 5. Scop medicinal – radacina
 6. In lingvistica – comparatie, atribute ca frumusete, putere, vigoare, sanatate dragostea pura
 7. Cultura (muzica populara, literatura, pictura, arta decorativa, design, arhitectura)
 8. In onoarea sa sunt organizate festivaluri si sarbatori
 9. Toponimie bogata (oameni, locuri, pasari, animale, alte plante si flori etc)
 10. Floarea Eroilor- Cinstirea eroilor si veteranilor
 11. Prezent in simbolistica traditionala pe tot teritoriul (flori rosii si flori rosii cu centrul galben)
”Am reușiiiiiiit  Oameni dragi !
Vă mulțumesc și vă mulțumim tuturor celor care în ultimii 7 ani ați acordat atenție acestui demers și l-ați susținut!
Vă sunt recunoscătoare că ați crezut în idee, în Forța unei comunități, în Bine și Frumos, în Bujorul Românesc !
În acești șapte  ani de promovare a inițiativei Prof. univ. dr. Florinel Toma -Șeful Catedrei de Floristică de la Universitatea De Stiinte Agronomice Si Medicina Veterinara Bucuresti contribuțile – mai mari sau mai mici- ale membrilor acestei comunități, ale voluntarilor, ale personalităților publice, mass media, companiilor private, instituțiilor, designerilor floriști, asociațiilor și îndrăgostiților de flori, care au pus bujorul în centrul atenției în jurul datei de 15 mai, au crescut în importanță și valoare. Tot efortul lor a prins contur! Iar noi aici, împreună, ne-am făcut treaba: bujorul este de azi Floarea Națională a României !
Mulțumesc și mulțumim că ați crezut într-un vis !” a ținut să transmită cei din comunitatea BUJORUL ROMÂNESC.

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share