De ce contează cultura? // Why Culture Matters?

Asociația Prin Banat, împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara, organizația europeană Europa Nostra și Asociația Monumentum au organizat simpozionul internațional cu tema: De ce contează cultura? // Why culture matters?
Rezultat în urma activităților comune din cadrul proiectelor asociației – Cămine în mișcare (Moving Fireplaces), Centriphery și Ambulanța pentru Monumente – Banat, evenimentul se concentrează în jurul a trei teme principale: patrimoniul cultural material și imaterial, relația centru – periferie și fenomenul migrației.
Reunind 20 experți din țară și din străinătate, implicați în proiecte și inițiative relevante acestor subiecte, simpozionul propune participanților săi să reflecteze asupra modului în care cultura (în diferitele sale dimensiuni: ca produs, ca proces și ca instrument) interacționează cu ei și cum aceasta este modelată de ei în contextul excepțional Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
Pentru prima dată la Timișoara, reprezentanți ai Europa Nostra, cea mai importantă organizație din domeniul protejării și promovării patrimoniului european, vor prezenta Lista celor mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa 2022, printre care se numără și clădirea monument istoric Baia Neptun din Băile Herculane, de a cărei reactivare și salvgardare se ocupă Asociația Locus, prin proiectul Herculane Project. În cadrul evenimentului vor fi prezentați și laureații Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra din România în anul 2022 și din anii precedenți.
Un alt subiect abordat în cadrul evenimentului va fi dispariția patrimoniului și a identității culturale, dar și impactul pe termen lung al acestui fenomen asupra comunității, care va fi corelat cu situația curentă din Ucraina unde multiple monumente, situri și ansambluri istorice și arhitecturale au fost distruse parțial sau total de la începerea războiului.
Evenimentul va cuprinde studii de caz, conferințe, mese rotunde în cadrul cărora va fi dezbătută inclusiv oportunitatea creării și includerii în curricula Universității de Vest Timișoara a unui curs de licență sau de master dedicat studiilor patrimoniale regionale, ca rezultat al unui parteneriat între universitate și instituții și operatori culturali din domeniul promovării și protejării patrimoniului cultural.


Participarea la eveniment este gratuită, înregistrarea participanților este obligatorie. Formularul de înregistrare va fi disponibil începând cu data de 20 septembrie 2022
Întregul program al simpozionului internațional De ce contează cultura? // Why culture matters? poate fi consultat pe site-ul proiectului Cămine în mișcare
www.cămineinmișcare.ro și al Asociației Prin Banat www.prinbanat.ro
Simpozionul Internațional De ce contează cultura? // Why culture matters? este organizat de Asociația Prin Banat, ca activitate comună a proiectelor Centriphery, Cămine în mișcare și Ambulanța pentru Monumente – Banat.
Parteneri strategici: Europa Nostra, Universitatea de Vest din Timișoara și Asociația Monumentum
Parteneri locali: Institutul Național pentru Patrimoniu, Ordinul Arhitecților din România, Asociația de la 4, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Fundația Culturală Jazz Banat, Memorialul Revoluției din 16–22 decembrie la Timișoara
Parteneri internaționali: Festival of Regions (Austria), New Culture Foundation (Bulgaria), Dansehallerne (Danemarca), Espoo City Theatre (Finlanda), La Manufacture Collectif Contemporain (Franța), Cultura Nova Festival (Olanda), Walk & Talk (Azore, Portugalia), Comunitatea Românilor din Serbia, FabLab Zagred (Croația)
Co-finanțat de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene și Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Acțiune finanțată de Consiliului Județean Timiș, prin Programul TIM Cultura. Simpozionul face parte din proiectul cultural A Week For Monuments, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share