Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

De ce contează FRUMUSEȚEA?

”Oricând intre 1750 si 1930 dacă ai fi cerut unor oameni educați să definească scopul poeziei, artei sau muzicii, ei ar fi răspuns FRUMUSEȚEA. Și dacă ai fi întrebat care este rostul ei, ai fi aflat că frumusețea este o valoare la fel de importantă ca adevărul și bunătatea.

Am expus unele dintre caile prin care artistii si arhitectii au urmat chemarea frumuseții. Si procedând astfel au conferit lumii noastre un sens. Maeștrii din trecut au recunoscut că avem atât nevoi spirituale cât și pofte animalice.
Pentru Platon, frumusețea era o cale câtre Dumnezeu, în timp ce gânditorii Iluminismului, vedeau arta și frumusețea ca pe căi de a ne salva dintr-o rutină fără sens și de a ne ridica la un nivel superior.

Dar arta a întors spatele frumosului, a devenit sclava societății de consum, satisfăcându-ne plăcerile și necesitățile. Aceasta este în opinia mea lecția formelor urâte ale artei și arhitecturii moderne. Ele nu arată realitatea, ci se răzbună pe ea, răpindu-ne ceea ce ne-ar fi putut fi cămin și lăsându-ne să rătăcim neconsolați și înstrăinați, într-un deșert spiritual.
Desigur că este adevărat că multe lucruri din ziua de astăzi ne zăpăcesc și ne deranjează. Viețile noastre sunt pline de reziduuri. Ne războim cu zgomotele și nebunia și nu rezolvăm nimic.
Răspunsul corect, este totuși nu de accepta această alienare, ci de a căuta calea de ieșire din deșert, una care ne va conduce în locul în care realul și idealul pot coexista în armonie.

În acest film am descris frumusețea ca pe o resursă esențială. Căutând frumusețea ne modelăm lumea ca pe un cămin, și procedând astfel nu doar ne intensificăm bucuriile, ci găsim și consolare pentru durerile noastre.
Arta și muzica strălucesc prin lumina sensului ce-l dau vieții noastre, și prin ele suntem capabili să confruntăm ceea ce ne provoacă neplăcere, și să găsim consolare și pace în prezența lor. Această capacitate a frumosului de a ne alina suferința.”

De ce conteaza Frumusetea ? from Bunica Ayahuasca on Vimeo.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share