08/12/2021

De ce sa alegi un ulei moto de calitate pentru motocicleta ta

Viata si functionarea eficienta a motorului motocicletei tale sunt doua atribute care determina performantele motocicletei si fara de care nu ai avea un aliat de nadejde.

ulei moto de calitate

Un ulei moto 2 T este un accesoriu indispensabil, intrucat contribuie la o buna lubrifiere a motorului si prelungeste durata de viata a motocicletei pe care o detii.

 

Importanta calitatii uleiului 2T

Un ulei 2T este tipul de lubrifiant cel mai des intalnit atunci cand vine vorba despre motocicletele echipate cu motor in 2 timpi. Iar calitatea unui astfel de lubrifiant face diferenta in momentul in care pornesti la drum.

 

Nu subestima calitatea uleiului moto!

Calitatea uleiului moto nu trebuie subestimata. De acesta depinde durata de viata a motorului, asa ca este important sa alegi cu mare grija. Motoarele motocicletelor sunt incarcate de 3-4 ori mai mult decat cele autoturismelor.

Alegerea corecta a uleiului moto asigura o performanta mai buna a motorului, incetineste uzura pieselor sale metalice prin crearea unui strat protector de ulei intre ele, elimina căldura, ceea ce impiedica deprecierea acestuia si ii creste fiabilitatea. O schimbare rara de ulei determina uzura rapida a motorului.

Daca in trecut uleiul era subestimat, acum rolul lui este foarte diferit. Motoarele sunt mereu imbunatatite tehnologic, suportă tensiune mai mare si temperaturi diferite, ceea ce necesita o schimbare a caracteristicilor uleiurilor. Se imbunatatesc in permanenta si se implementeaza sisteme mai noi.

 

Poti combina mai multe tipuri de ulei pentru motor?

La intrebarea daca poti amesteca doua tipuri de uleiuri, raspunsul este da, dar trebuie sa folosesti acelasi tip de ulei. Nu putem amesteca diferite tipuri de uleiuri, de exemplu, ulei pentru motoare in 2 timpi, denumit si ulei 2T, si ulei pentru motoare în 4 timpi sau ulei pentru cutie de viteze si ulei pentru cutie automata, etc.

 

Respecta recomandarile si indicatiile producatorului!

Este extrem de important sa urmezi recomandarile producatorului atunci cand esti nevoit sa achizitionezi un astfel de accesoriu. Trebuie sa iei in considerare si caracteristicile motociletei: cati ani este folosita, precum si stilul tau de conducere.

Fiecare producator ofera sfaturi despre tipul de ulei, si anume, ce specificatii trebuie sa indeplineasca, nivelul sau de functionare si ofera instructiuni despre cat de des se poate schimba si cum se poate folosi exact in functie de tipul motorului. Este recomandabil sa verifici uleiul cel putin o data pe luna si, de asemenea, inainte de a porni intr-o calatorie mai lunga.

 

Care sunt cele mai importante modele de ulei 2T?

Uleiurile moto 2T sunt sintetice, minerale si semi-sintetice, in functie de tehnologia dupa care sunt fabricate, de diferenta in viscozitate si de procentul de hidrocarburi saturate. 70% dintre uleiurile moto contin uleiuri de baza, iar 30% includ aditivi de ulei, al căror rol este de a mentine curatenia motorului si temperatura scazuta si de a-l proteja de coroziune.

Uleiurile semi-sintetice sunt un amestec dintre primele doua specii. In general, uleiurile sintetice si semi-sintetice ofera o lubrifiere mai buna.

Cele mai populare branduri sunt: BARDAHL,  LIQUI MOLY, MOBIL, TOTAL, REPSOL CASTROL, RAVENOL, VALVOLINE, MOTUL , BIZOL.

In consecinta, uleiul de motor este o parte vitala in functionarea corecta si prelungirea vietii motorului. Drept urmare, schimbul de ulei ar trebui sa aiba loc la intervalele recomandate de producator, folosind uleiul recomandat, uleiul de calitate gen 5100 10W40 find la mare cautare. La service-ul unde mergi, cel mai probabil mecanicul iti va indica care este cel mai bun ulei de motor pentru motocicleta ta.

Uneori, nivelul uleiului poate scadea, de aceea este recomandat sa verifici nivelul uleiului macar o data pe luna. In cazul in care nivelul este scazut, poti adauga ulei pentru a reveni la nivelul optim.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share