Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Decretarea stării de urgență începând de săptămâna viitoare

Într-o declarație de presă organizată astăzi la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a anunțat că începând de săptămâna viitoare starea de urgență va fi instalată în România.

Mai jos se află declarația acestuia:

„Felicitări noului guvern, le urez mult succes! Apreciez în mod deosebit votul care s-a dat azi în Parlament. Azi s-a transmis un mesaj de unitate din Parlament. Majoritatea partidelor au înțeles importanța acestui moment, greutatea lui și nevoia unei acțiuni unitare pentru România și pentru români.

Prioritatea pentru noul guvern este continuarea luptei împotriva epidemiei de Coronavirus, pentru a gestiona eficient întreaga criză. Guvernul care își preia acum mandatul este cel care a lucrat și până acum bine, cu motoarele turate. Acum, cu toate forțele, vom continua această luptă.

Noul guvern și împreună cu mine ne vom dedica toate energiile, 100%, pentru a gestiona eficient această criză și după criză pentru a guverna bine pentru români și România.

E foarte important ca măsurile să fie luate la timp, iar pentru a face posibilă această luptă, cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare”.

Ce este starea de urgență?

O definiție clară a acesteia este regăsită în primul articol al OUG 1/1999:

Articolul 1:

Starea de asediu și starea de urgență privesc situații de criză ce impun măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.”

Decretarea stării de urgență este reglementată în Constituție, la articolul 93, sub titlul „Măsuri excepţionale”:

ARTICOLUL 93

(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.
(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.”

Ordonanţa de urgenţă nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă:

 • „Starea de asediu și starea de urgență privesc situații de criză ce impun măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.
 • Exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fundamentale poate fi restrâns
 • Coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administrației și Internelor
 • Starea de urgență se poate institui pentru o perioadă de cel mult 30 de zile
 • La instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, unele atribuții ale administrației publice centrale de specialitate și ale administrației publice locale trec în competența autorităților militare și a altor autorități publice, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgență.”

În cazul unei astfel de situații, legea acordă puteri sporite ministrului de Interne și celui al Apărării, aceștia devenind mai presus de premier. Vor putea emite totodată ordine şi ordonanţe militare.

ARTICOLUL 18:

În cazul instituirii stării de urgență în temeiul art. 3 lit. a), coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administrației și Internelor.”

Ce pot face autorităţile militare şi publice odată cu instalarea stării de urgență:

 • pot limita sau interzice circulația mașinilor și/sau a persoanelor
 • să emită „permise de liberă circulaţie”
 • să efectueze controale, razii
 • să evacueze persoane
 • să raţionalizeze alimente
 • să închidă staţii de benzină, restaurante, cafenele, cluburi
 • să suspende temporar apariţia sau difuzarea unor publicaţii ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune

Alte măsuri posibile includ închiderea frontierei de stat şi rechiziţionarea de bunuri.

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ce-ar-insemna-decretarea-starii-de-urgenta-pe-teritoriul-romaniei-in-plina-epidemie-de-coronavirus-1275035

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share