Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Deputat Carmen Holban: ”România ocupă primul loc în UE privind incidența cancerului de col uterin”

În contexul unor dezbateri puternice în societate care pun la îndoială beneficiile vacinării, unei rate scăzute de acoperire vaccinală, sub pragul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în care instiuțiile europene susțin necesitatea ca în România să se anilieze eforturilor UE cu privire la impactul microbilor rezistenți la antibiotice ce vor lua peste 10 milioane de vieți până în 2050, și a poverii imense determinată de diverse tipuri de cancer, parlamentarii români au semnat pentru programe de prevenție împotriva bolilor cu HPV.

În acest sens, deputatul PSD Carmen Holban, în Comisia pentru Sănătate și Familie din Parlamentul României și-a declarat susținera publică pentru demararea și finanțarea unui Program Național de prevenție împotriva cancerului și bolilor asociate infecțiilor cu HPV, ca parte integrantă a strategiei de prevenție și reducere a poverii cancerului și bolilor asociate infecțiilor cu HPV. Mai multe detalii într-un interviu acordat de domnia sa, publicației noastre.

Oficial Media: Ce v-a determinat să susțineti acest demers?

Carmen Holban: Având în vedere faptul că România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, în fiecare an peste 4000 de românce fiind diagnosticate cu această afecțiune gravă, am decis să semnez în favoarea recomandărilor privind prevenția împotriva infecțiilor cu HPV. Este imperios necesar ca statul român să dispună măsurile potrivite pentru ca populația țării noastre să poată beneficia de modalități adecvate de prevenție pentru asigurarea sănătății publice pe termen lung. O dată la două luni o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin.

Oficial Media: Ne puteți oferi câteva date statistice cu privire la infectia cu HPV în România si cum ne situăm față de alte state membre ale Uniunii Europene la capitolul prevenție?

CH: Da, în linii mari vă pot spune că la nivel global, a doua cauză responsabilă pentru cancer este reprezentată de infecția cu Papilomavirusul Uman (HPV), iar România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri de cancer de col uterin diagnosticate (peste 4000 de cazuri anual), precum și cu cea mai mare rată de mortalitate provocată de acest tip de cancer. Ne aflăm în situația în care România este una dintre cele două state din UE care nu asigură finanțare pentru un program de prevenție prin vaccincare împotriva infecțiilor cu HPV, în contextul în care state învecinate precum Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Cipru sau Croația s-au aliniat recomandărilor internaționale cu privire la aceste boli și au implementat programe eficiente de vaccinare HPV.

Oficial Media: Situația este destul de gravă. Și credem că ne-ar ajuta să știm câteva informații cheie cu privire la bolile provocate de infecția cu HPV. Sunt afectate doar femeile?

CH: Este drept, România ocupă primul loc în UE privind incidența cancerului de col uterin, precum și mortalitatea. 1900 de femei mor în fiecare an în România din cauza cancerului de col uterin. Se estimează că anual  500 de persoane sunt diagnosticate cu un alt tip de cancer asociat infecției cu HPV. Cancerul de col uterin reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile tinere din România, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. Peste 4000 de românce sunt diagosticate anual cu cancer de col uterin. Infecția cu HPV este responsabilă pentru 5 tipuri de cancer, ce afectează, atenție, atât bărbații cât și femeile din toată lumea și aici mă refer la cancerul de col uterin, cancerul vulvar, cancerul vaginal, cancerul anal, cancerul orofaringian, cancerul penian.

Oficial Media: Care ar fi obiectivul final al acestei inițiative și dacă ne puteți spune care ar fi cele mai importante abordari publice privind prevenția impotriva infecțiilor cu HPV?

CH: Obiectivul final îl reprezintă eliminarea cancerului de col uterin și a bolilor asociate infecției cu HPV până în anul 2040. Cu siguranță cea mai importantă politică publică a fost deja pusă în aplicare prin semnarea finanțării unui program complet și extins de prevenție împotriva cancerului și bolilor asociate cu HPV. Și o să mai menționez încă două la fel de necesare, implementarea și promovarea vaccinării HPV la nivel național, precum și educarea populației privind infecțiile asociate cu HPV și modalități de prevenție primară și secundară.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share