Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Deputat Claudia Gilia: 3,6 milioane de copii așteaptă dublarea alocațiilor

“Vom găsi o soluţie împreună cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanţelor. Analizăm variantele pe care le avem la dispoziţie şi vom adopta o variantă care să ducă la creşterea alocaţiilor, dar nu la dublarea imediată pentru că nu există resursele financiare necesare pentru a dubla acum alocaţiile. (…)Obiectivul nostru este ca în maxim două săptămâni să adoptăm această soluţie”, a spus astăzi Ludovic Orban.

CCR a decis că este constituțională legea care respinge Ordonanța Guvernului prin care dublarea alocațiilor era amânată până la 1 august. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Deputat PSD Dâmbovița, Claudia Gilia, a vorbit astazi, în conferința de presă, despre necesitatea ca de la 1 august alocațiile copiilor să fie mărite. Astfel, dacă președintele promulgă legea, din momentul publicării în Monitorul Oficial alocațiile ar trebui dublate de la 150 de lei la 300 de lei.

Declarații integrale din conferința de presă:

”Cu cinismul bine cunoscut, cu aroganța-i caracteristică, dar și cu nepăsarea crasă față de cele 3,6 milioane de copii ai României, Guvernul liberal a atacat în luna iunie la Curtea Constituțională Legea prin care PSD respingea Ordonanța de prorogare a creșterii alocațiilor copiilor.

Curtea Constituțională a dat o palmă usturătoare Guvernului Liberal și, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art. I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate.

Legea ar fi trebuit să intre în vigoare din luna ianuarie a acestui an, dar Guvernul Orban a amânat aplicarea ei prin ordonanță de urgență până în luna august, fapt care a afectat direct milioane de români. Vă reamintesc că parlamentarii PNL au refuzat să voteze această lege.

Pentru orice familie care are unul sau mai mulți copii, sau chiar pentru tinerele familii care se gândesc să aibă un copil, creșterea alocației este un lucru extrem de benefic.
Argumentele pentru aplicarea legii sunt multiple și cu siguranță ar trebui să fie cunoscute și de guvernanți.

 În plus față de considerentele constituționale, legale și pragmatice, datele prezentate în Raportul Organizației ”Salvați copiii”, la finele anului 2019, sunt îngrijorătoare pentru România:

  • aproximativ 21,5% dintre copiii români trăiesc în deprivare materială severă – cea mai ridicată rată din UE – și peste 32% trăiesc sub pragul de sărăcie;
  • peste 150.000 de copii merg seara la culcare flămânzi, iar statistica îi include doar pe copiii care trăiesc în mediul rural. Nu există studii similare privind copiii din mediul urban.
  • cei mai expuși riscului sunt, de departe, copiii care au doi sau mai mulți frați. Pentru familiile compuse din 2 adulți și 3 sau mai mulți copii, riscul de a trăi sub pragul de sărăcie era de 61,9%;
  • există un clivaj cronic între urban și rural în ceea ce privește drepturi de bază, precum dreptul la sănătate, la educație etc.;
  • abandonul școlar în învățământul primar și gimnazial era de 1,7%. Costurile de școlarizare fiind principalul motiv de abandon școlar în comunitățile defavorizate.

Tuturor acestor situații, guvernarea liberală le răspunde prin refuzul de a dubla alocația de stat. PSD nu poate fi de acord cu acest lucru. Așteptăm cât mai repede promulgarea legii de către Președinte și aplicarea ei de la 1 august 2020. În caz contrar, Partidul Social Democrat va depune o moțiune de cenzură în luna august, pentru că o guvernare care se opune cu toate forțele creșterii veniturilor a milioane de copii nu poate construi vreun viitor pentru România!” a explicat Claudia Gilia, deputat PSD Dâmbovița.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">