România a găzduit, în zilele de 27 și 28 martie, la Iaşi, întâlnirile de lucru ale Comitetului de coordonare al Procesului reuniunilor miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM-CC) şi ale Comitetului director politico-militar al Forței Multinaționale de Pace din Europa de Sud-Est (PMSC).
În deschiderea lucrărilor, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, în calitate de președinte în exercițiu al celor două comitete, a evidențiat relevanța acestor formate de lucru, în actualul context de securitate.
Totodată, a subliniat importanța cooperării regionale în cadrul inițiativei SEDM, pentru creșterea relevanței Brigăzii din Europa de Sud-Est (South-Eastern Europe Brigade – SEEBRIG) şi pentru consolidarea rezilienței la nivelul statelor membre SEDM.
Pe timpul lucrărilor Comitetului director politico-militar al Forței Multinaționale de Pace din Europa de Sud-Est, au fost abordate aspecte cu privire la stadiul actual al activităților desfăşurate de SEEBRIG, în contextul sărbătoririi a 25 de ani de la înfiinţarea acestei structuri militare, precum şi proiectele de creștere a vizibilității și relevanței SEEBRIG, în actualul context de securitate la nivel regional.
În cadrul întâlnirii de lucru a Comitetului de coordonare al Procesului reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est, s-au trecut în revistă proiectele inițiativei, în derulare și viitoare, cu accent pe inițierea și dezvoltarea domeniului rezilienței. În același format, recenta accedere a Republicii Moldova în cadrul inițiativei SEDM, ca membru cu drepturi depline, a constituit un punct important pe agenda discuțiilor. Evenimentul, la care au participat reprezentanţi din cele 16 state membre și trei organizații internaționale regionale, a beneficiat de sprijinul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”. Acesta a fost organizat de România, în contextul exercitării președinției inițiativei regionale de cooperare a Procesului reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (South-Eastern Europe Defence Ministerial Process – SEDM), pentru perioada 2023 – 2025, conform graficului rotațional agreat de statele membre.
”În calitate de membru NATO și UE, România vede SEDM ca o expresie naturală a vecinilor care lucrează împreună pentru a-și crește perspectivele comune de securitate, într-o abordare complementară cu cele de mai sus, împărtășind caracteristicile foarte specifice ale securității noastre regionale pentru o conștientizare cuprinzătoare atât de necesară.
Președinția României va continua să lucreze pentru a spori eficacitatea și relevanța inițiativei SEDM ca o importantă platformă regională de cooperare în domeniul apărării. România va sprijini constant eforturile de adaptare ale SEDM pentru a permite inițiativei să rămână adecvată scopului său.
În acest scop, aș dori să vă asigur că Președinția Bucureștiului urmărește puternic să sporească interoperabilitatea și capacitățile Brigăzii Europa de Sud-Est (SEEBRIG) pentru a promova securitatea regională și a oferi un efort regional comun care poate fi integrat în NATO și inițiativele UE în domeniu. Managementul de către Comitetul de Coordonare a tuturor proiectelor din cadrul SEDM și capacitatea Comitetului Director Politico-Militar de a oferi îndrumări politice pentru funcționalitatea SEEBRIG va fi esențială pentru atingerea obiectivelor Președinției București în timpul mandatului meu.
Sloganul Președinției noastre: Reziliență, Angajament, Stabilitate este inspirația rezultată din două mandate ale președinției rotative ale SEDM (2001-203, 2013-2015) și găzduirea sediului SEEBRIG în România (2003-2007), din activitatea în practică de-a lungul întregii activități. ani, dar și combinate cu lecțiile pe care comunitatea internațională a trebuit să le învețe în timpul schimbărilor dramatice din domeniul securității internaționale, încă din 2022. România a preluat președinția SEDM în vremuri dificile pentru securitatea și stabilitatea Europei de Sud-Est, reziliență fiind esențială în completarea angajamentului de a atinge și de a păstra stabilitatea.
Prioritățile Președinției București sunt următoarele: sporirea profilului și relevanța SEDM prin revigorarea inițiativei prin atragerea unui angajament mai activ în proiectele existente și identificarea unor noi în domenii relevante pentru contextul strategic actual; consolidarea în continuare a abordării orientate spre proiect a inițiativei și asigurarea continuității și a progresului substanțial în implementarea obiectivelor stabilite; dezvoltarea în continuare a dialogului politico-militar în cadrul inițiativei cu scopul de a genera idei intenționate și practice care să contribuie la consolidarea inițiativei SEDM; creșterea capacităților Brigăzii Europa de Sud-Est (SEEBRIG) cu scopul de a participa la misiuni și operațiuni, inclusiv prin accelerarea intrării în vigoare a celui de-al șaselea protocol adițional la Acordul MPFSEE, ceea ce va duce la creșterea interoperabilității SEEBRIG; fundamentarea interacțiunii SEDM cu NATO, UE, ONU și OSCE, prin promovarea proiectelor, obiectivelor și propunerilor concrete de cooperare SEDM; menținerea politicii ușilor deschise a SEDM, cu dublul beneficiu al întăririi inițiativei și al cooperării orientate spre rezultate în beneficiul statelor individuale; sprijinirea, în contextul SEDM, a Republicii Moldova, Ucraina, Georgia și statele din Balcanii de Vest pe drumul lor către integrarea europeană” a transmis secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026
Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026”
Facultatea de Ingineria Materialelor și Mecanică din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026