Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Dezvoltarea cooperării politico-militare în Europa de sud-est

România a găzduit, în zilele de 27 și 28 martie, la Iaşi, întâlnirile de lucru ale Comitetului de coordonare al Procesului reuniunilor miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM-CC) şi ale Comitetului director politico-militar al Forței Multinaționale de Pace din Europa de Sud-Est (PMSC).

În deschiderea lucrărilor, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, în calitate de președinte în exercițiu al celor două comitete, a evidențiat relevanța acestor formate de lucru, în actualul context de securitate.

Totodată, a subliniat importanța cooperării regionale în cadrul inițiativei SEDM, pentru creșterea relevanței Brigăzii din Europa de Sud-Est (South-Eastern Europe Brigade – SEEBRIG) şi pentru consolidarea rezilienței la nivelul statelor membre SEDM.

Pe timpul lucrărilor Comitetului director politico-militar al Forței Multinaționale de Pace din Europa de Sud-Est, au fost abordate aspecte cu privire la stadiul actual al activităților desfăşurate de SEEBRIG, în contextul sărbătoririi a 25 de ani de la înfiinţarea acestei structuri militare, precum şi proiectele de creștere a vizibilității și relevanței SEEBRIG, în actualul context de securitate la nivel regional.

În cadrul întâlnirii de lucru a Comitetului de coordonare al Procesului reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est, s-au trecut în revistă proiectele inițiativei, în derulare și viitoare, cu accent pe inițierea și dezvoltarea domeniului rezilienței. În același format, recenta accedere a Republicii Moldova în cadrul inițiativei SEDM, ca membru cu drepturi depline, a constituit un punct important pe agenda discuțiilor. Evenimentul, la care au participat reprezentanţi din cele 16 state membre și trei organizații internaționale regionale, a beneficiat de sprijinul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”. Acesta a fost organizat de România, în contextul exercitării președinției inițiativei regionale de cooperare a Procesului reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (South-Eastern Europe Defence Ministerial Process – SEDM), pentru perioada 2023 – 2025, conform graficului rotațional agreat de statele membre.

”În calitate de membru NATO și UE, România vede SEDM ca o expresie naturală a vecinilor care lucrează împreună pentru a-și crește perspectivele comune de securitate, într-o abordare complementară cu cele de mai sus, împărtășind caracteristicile foarte specifice ale securității noastre regionale pentru o conștientizare cuprinzătoare atât de necesară.

Președinția României va continua să lucreze pentru a spori eficacitatea și relevanța inițiativei SEDM ca o importantă platformă regională de cooperare în domeniul apărării. România va sprijini constant eforturile de adaptare ale SEDM pentru a permite inițiativei să rămână adecvată scopului său.

În acest scop, aș dori să vă asigur că Președinția Bucureștiului urmărește puternic să sporească interoperabilitatea și capacitățile Brigăzii Europa de Sud-Est (SEEBRIG) pentru a promova securitatea regională și a oferi un efort regional comun care poate fi integrat în NATO și inițiativele UE în domeniu.  Managementul de către Comitetul de Coordonare a tuturor proiectelor din cadrul SEDM și capacitatea Comitetului Director Politico-Militar de a oferi îndrumări politice pentru funcționalitatea SEEBRIG va fi esențială pentru atingerea obiectivelor Președinției București în timpul mandatului meu.

Sloganul Președinției noastre: Reziliență, Angajament, Stabilitate este inspirația rezultată din două mandate ale președinției rotative ale SEDM (2001-203, 2013-2015) și găzduirea sediului SEEBRIG în România (2003-2007), din activitatea în practică de-a lungul întregii activități. ani, dar și combinate cu lecțiile pe care comunitatea internațională a trebuit să le învețe în timpul schimbărilor dramatice din domeniul securității internaționale, încă  din 2022. România a preluat președinția SEDM în vremuri dificile pentru securitatea și stabilitatea Europei de Sud-Est, reziliență fiind esențială în completarea angajamentului de a atinge și de a păstra stabilitatea.

Prioritățile Președinției București sunt următoarele: sporirea profilului și relevanța SEDM prin revigorarea inițiativei prin atragerea unui angajament mai activ în proiectele existente și identificarea unor noi în domenii relevante pentru contextul strategic actual; consolidarea în continuare a abordării orientate spre proiect a inițiativei și asigurarea continuității și a progresului substanțial în implementarea obiectivelor stabilite; dezvoltarea în continuare a dialogului politico-militar în cadrul inițiativei cu scopul de a genera idei intenționate și practice care să contribuie la consolidarea inițiativei SEDM; creșterea capacităților Brigăzii Europa de Sud-Est (SEEBRIG) cu scopul de a participa la misiuni și operațiuni, inclusiv prin accelerarea intrării în vigoare a celui de-al șaselea protocol adițional la Acordul MPFSEE, ceea ce va duce la creșterea interoperabilității SEEBRIG; fundamentarea interacțiunii SEDM cu NATO, UE, ONU și OSCE, prin promovarea proiectelor, obiectivelor și propunerilor concrete de cooperare SEDM; menținerea politicii ușilor deschise a SEDM, cu dublul beneficiu al întăririi inițiativei și al cooperării orientate spre rezultate în beneficiul statelor individuale; sprijinirea, în contextul SEDM, a Republicii Moldova, Ucraina, Georgia și statele din Balcanii de Vest pe drumul lor către integrarea europeană” a transmis secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share