Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Dezvoltarea satului românesc – programul LEADER

Mnistrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a fost oaspetele comunității din Vața de Jos și a participat la inaugurarea unei importante investiții pentru localnicii și producătorii din Țara Zarandului.
A fost finalizată investiția „Construire și dotare Piață Agroalimentară Vața de Jos” finanțată de guvern prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, Axa Leader, în cadrul Strategiei de dezvoltare implementată de Grupul de Acțiune Locală Țara Zarandului.

La inaugurare a participat și prefectul județului, Călin Petru Marian, care a discutat cu locuitorii și producătorii locali despre programele guvernamentale pentru dezvoltarea zonei.

Primarul comunei Vața de Jos, Liviu – Ioan Lință, gazda evenimentului, a organizat în cea de-a doua parte a zilei o întâlnire a ministrului Adrian Oros cu producători locali din toate comunele membre ale G.A.L. „Țara Zarandului”.

Tema dezbaterilor a fost: „Dezvoltarea satului românesc. Aportul Programului LEADER la dezvoltarea teritoriilor rurale”.

În prezent, Țara Zarandului se concentrează pe intervenții în sprijinirea fermierilor și a producătorilor locali în vederea creșterii competitivității pe piață prin două măsuri: cooperare și scheme de calitate cu o valoare aproximativă de 300.000 de euro. Totodată, prin măsurile destinate micilor fermieri s-a dorit sprijinirea integrării și consolidării poziției pe piață a fermierilor mici, precum și încurajarea antreprenoriatului și creării locurilor de muncă. Astfel, s-au creat 20 de locuri de muncă, datorită măsurilor destinate activităților non-agricole.
 Printre realizările GAL Țara Zarandului aminitim: susținerea proiectelor culturale care pun în valoare și promovează Țara Zarandului, respectiv finanțarea a două muzee cu colecții impresionante, finantarea unor asociații prin dotarea acestora pentru a desfășura acțiuni în domeniul cultural, social și de tineret. Un accent deosebit s-a pus pe investiții în dezvoltarea comunelor și intervenții destinate grupurilor vulnerabile.
 Pe viitor, se dorește asigurarea unor servicii turistice locale: înființarea de puncte gastronomice locale, mediatizarea și sprijinirea fermierilor și producătorilor locali prin aderarea la scheme de calitate și încurajarea fermierilor de a se asocia în cooperative.
 În cadrul evenimentului, ministrul  de resort a prezentat avantajele asocierii micilor fermieri, afirmând că asocierea este soluția optimă pentru ca micii producători să-și poată valorifica producția, să beneficieze de o serie de facilități și să devină competitivi.
De asemenea, ministrul Adrian Oros le-a vorbit celor prezenți despre prioritățile curente ale agriculturii, măsurile de finanțare pentru perioada de tranziție 2021-2022, dar și despre stadiul elaborării viitorului Plan Național Strategic. În încheiere, oficialul MADR a răspuns tuturor întrebărilor venite din partea fermierilor prezenți la eveniment.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share