Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Din trecut, pentru viitor – proiectele Side by Side/Analog Mania și ORLANDO TRIP la Timișoara

Două călătorii în timp și în suflet. Seria de prezențe austriece în cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii este deschisă de două proiecte care explorează căi nebănuite atât ale intimității, cât și ale trecutului care influențează ființa umană a prezentului. Side by Side și ORLANDO TRIP sunt două incursiuni sensibile în teme actuale importante, organizate de Festivalul Analog Mania (1-30 aprilie) și, respectiv, de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara (6 aprilie), în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac.

Side by Side la Analog Mania #11

Parte a programului oficial Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, cea de a 11-a ediţie a acestui eveniment reuneşte artişti din 10 tări europene, între care şi peste 30 de artişti şi colective artistice din Austria, o premieră pentru un eveniment cultural din România. De altfel, unul dintre proiectele centrale ale Analog Mania este „Side by Side”, o expoziţie dintre cele mai originale din Europa, în acest moment, care celebrează centenarul productiei de film de amatori în Austria şi România şi legăturile umane speciale dintre cele două ţări.

Rezultat al unei îndelungi cercetări realizate de artista şi documentarista Heidi Fial, „Side by Side” este o expoziție multimedia care celebrează aniversarea a 100 de ani de film de amatori. Accentul este pus pe asemănările și intersecțiile dintre Austria și România. Sunt prezentate, în format analogic și digital, fragmente originale din filme istorice, pe peliculă de 16 mm, 9,5 mm și 8 mm, precum și dispozitive de film și reclame originale din ambele țări. Expoziţia de la Timişoara este curatoriată de Heidi Fial şi de artistul de origine română Emil Kindlein – organizator al Analog Mania – şi reprezintă „un omagiu adus amatorilor de film, celor necunoscuți și nevăzuți”. Expoziţia va fi deschisă pe data de 2 aprilie, la Casa Studenţilor din Timişoara, în cadrul unui eveniment complex care va cuprinde turuti ghidate, proiecţii de filme istorice de amatori, dar şi un concert cinematografic al lui Heidi Fial. Detalii suplimentare despre deschidere sunt disponibile aici.

Amănunte despre prezența austriacă la Analog Mania #11 pe http://bit.ly/AnalogMania2023

ORLANDO TRIP la Teatrul Național din Timișoara

Pornind pe urmele unui personaj istoric și literar legendar, scriitoarea și performera Anna Luca Poloni alături de muzicianul și artistul video Christian Mair navighează pe undele versurilor, ritmurilor și imaginilor printre semnificațiile unui cuvânt pe cât de utilizat, pe atât de temut în lumea contemporană – schimbare. Culturi, spatii, perspective, dorințe, identitate, toate se dovedesc mai puțin clare decât ne-am aștepta în spectacolul-concert cinematografic ORLANDO TRIP al duo-ul austriac „Fox on Ice” care va fi prezentat la Teatrul National „Mihai Eminescu” din Timișoara, pe data de 6 aprilie, ora 19.00, la Sala Studio „Uțu Strugari” (Str. Mărăşeşti Nr.2). Acest turneu, realizat la invitația Teatrul National din Timișoara și a Forumului Cultural Austriac, se desfășoară în cadrul festivalului „Anotimpurile FEST-FDR” al TNTm, cu ocazia Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

ORLANDO TRIP este un performance-concert cinematografic despre mitul lui Orlando: subiectul său este călătoria inițiatică a unui tânăr. Numit ambasador în Imperiul Otoman, acesta traversează Mediterana de două ori, întorcându-se însă ca femeie în patria natală. Orlando Furioso al lui Ariosto și Orlando al Virginiei Woolf sunt sursele de inspirație. ORLANDO TRIP a fost parțial conceput în România, cu ocazia unei călătorii de cercetare pe care Anna Luca Poloni şi Christian Mair au întreprins-o în 2021.
„Performance-ul este elegant și opulent în același timp. Povestea muzicală și cinematografică pe care o aduce în fața publicului internațional deschide o cale intimă spre unul dintre cele mai cunoscute mituri și motive literare despre metamorfoză, fluiditate, transgresarea limitelor și a granițelor, toate acestea având în fundal marea și metaforele ei”, afirmă Anna Luca Poloni și Christian Mair.

Ultimele bilete disponibile aici.

Amănunte despre ORLANDO TRIP – http://bit.ly/OrlandoTrip2023

Distribuie acest articol Oficial Media
Share