31/07/2021

Dinozaurii pitici din insula Haţeg

Acum 70 de milioane de ani Ţara Haţegului era parte dintr-o insulă tropicală din Oceanul Thetys unde trăiau dinozauri? Este adevărat că dinozauri erau pe atunci şi în alte părţi ale lumii. Neobişnuit este însă faptul  că dinozaurii din Insula Haţegului erau pitici.

În acele vremuri Pământul era  într-o continuă transformare tectonică. Uscatul începuse să se fragmenteze. Iar din continente se desprindeau insule, care, activate de mişcările tectonice, erau ca nişte plute călătoare pe oceanul planetar. O astfel de insulă era şi Haţegul care, pe atunci, se afla pe unde este Marea Mediterană de astăzi.

Rupţi de continent, dinozaurii erau ca nişte naufragiaţi care au învăţat să supravieţuiască cu puţinul pe care îl aveau.

Acum 150 de milioane continetul unic numit Pangea s-a fragmentat în două continente mai mici separate de Oceanul Thetys.

După ce Insula Haţegului s-a desprins din continent, animalele de aici au fost nevoite să se adapteze condiţiilor de viaţă dintr-un spaţiu mai restrâns, cu resurse de hrană mai puţine. Şi aceasta a fost şi una dintre cauzele care au făcut ca dinozaurii să ajungă în timp să fie mult mai mici decât rudele lor care au rămas pe continent.

Acest fenomen este numit de specialişti: nanism insular. Şi se pare că nu este întâlnit în natură atât de rar pe cât am putea crede.Într-o situaţie asemănătoare s-au aflat şi mamuţii.

 

În vecinătatea parcului și în arealul acestuia se află numeroase obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share