Direcția Generală Anticorupție participă la prima reuniune a Rețelei GlobE

În perioada 15 – 17.11.2021, doamna comisar șef de poliție Manuela – Elena Popescu, director general adjunct al Direcției Generale Anticorupție participă la prima reuniune a Rețelei GlobE (Global Operational Network of Anti-Corruption Law Enforcement Authorities)organizată de Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), la Viena, în Austria. Cu această ocazie vor fi discutate aspecte referitoare la funcționarea și prioritățile rețelei. având în vedere faptul că lansarea oficială a acestui nou instrument de cooperare și întărire a capacităților administrative ale autorităților competente în domeniul prevenirii și combaterii corupției din întreaga lume, a avut loc la începutul lunii iunie a acestui an, în contextul sesiunii speciale a Adunării Generale a ONU împotriva corupției.

Direcția Generală Anticorupție salută această nouă inițiativă și își reafirmă cu acest prilej deschiderea către cooperare internațională cu toate autoritățile de aplicare a legii din zona de competență, având în vedere vocația sa europeană și reputația excelentă în ceea ce privește furnizarea de expertiză anticorupție.

Înființată în scopul construirii unei comunități de practicieni în domeniul anticorupție, angajați să coopereze transfrontalier pentru a asigura procese eficiente pentru combaterea corupției, consolidarea comunicării și facilitarea învățării din experiența membrilor, rețeaua GlobE și-a propus să ofere autorităților membre oportunități de relaționare și colaborare cu partenerii din întreaga lume, fie prin întrunirea anuală a rețelei, fie prin canalele sale informale și securizate online.

La invitația UNODC (Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate), Direcția Generală Anticorupție a participat la lucrările online privind înființarea Rețelei GlobE, pentru a facilita cooperarea informală între entitățile anticorupție, încă din fazele incipiente. Prima întâlnire a grupului de experți din regiune a avut loc în format online, în luna martie 2021, ocazie cu care au fost discutate aspecte referitoare la obiectivele rețelei, planurile pentru înființarea ei, operaționalizare și activități. Această primă sesiune de informare a fost urmată de alte întâlniri online în lunile aprilie și mai 2021, întâlniri la care au participat, de asemenea, reprezentanți ai D.G.A. GlobE își va desfășura activitatea sub umbrela ONU și UNODC, ca instrument informal de cooperare între Statele Membre, destinat autorităților menționate la art. 36 din Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției – UNCAC, atât pentru asigurarea unei platforme securizate de cooperare informală directă, cât și pentru consolidarea capacităților administrative ale autorităților competente.

 

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share