Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Direcția Silvică Dâmbovița, acțiune de plantare puieți pe raza Ocolului Silvic Bucșani – Luna Plantării Arborilor

Direcția Silvică Dâmbovița a organizat astăzi o acțiune de plantare puieți în cadrul ”Lunii Plantării Arborilor” (15 martie-15 aprilie), care s-a desfășurat pe raza Ocolului Silvic Bucșani, pe un amplasament lângă Zimbrăria Neagra, cea mai mare din Sud-Estul Europei și care în prezent deține 31 de exemplare de zimbrii.

La eveniment a participat și prefectul județului Dâmbovița, doamna Claudia Gilia, care a precizat că este o promisiune și o datorie, să fie parte la astfel de acțiuni care ajută la păstrarea unui mediu sănătos.

”Mă bucur să fiu astăzi la acțiunea realizată de Direcția Silvică Dâmbovița. Este o promisiune și o datorie să fiu astăzi aici. Îl felicit pe domnul director pentru activitatea pe care o desfășoară, este nevoie de aceste inițiative. Și mă bucur că lucrurile nu se opresc doar la ce aveți în administrare, ci oferiți consultanță și pentru cei care au păduri în regim individual. Mă bucur că alături de noi sunt copiii, pentru că ei trebuie să învețe cât de important este să protejăm natura și cel mai bine o pot face astăzi. Se spune că cine nu a plantat un pom în viață are această datorie să o facă. Și prin această acțiune contribuim la păstrarea unui mediu sănătos pentru județul Dâmbovița. Am apreciat și bogăția pe care o are județul Dâmbovița, Zimbrăria Neagra de la Bucșani. Îi invit și eu pe copii să viziteze, și în Școala Altel, și în Săptămâna verde, acest loc minunat, unic în România și chiar în Sud-Estul Europei”, a declarat Claudia Gilia.

Direcția Silvică Dâmbovița are un program de împădurire pentru anul 2023 de 121 de hectare. Pentru semestrul I, în această primăvară, sunt preconizate a fi regenerate un total de 34 de hectare cu puieți care sunt crescuți în Pepiniera centrală Găești. Împăduririle cuprind și perdele forestiere pentru drumuri dar și terenuri degradate.

Mai multe detalii ne-a oferit inginer Petre Marin, directorul Direcției Silvice Dâmbovița:

„Din cele 121 de hectare aprobate pentru împădurire, pentru județul Dâmbovița, 37 de hectare sunt reprezentate de regenerările artificiale, adică plantații și 84 de hectare de regenerările naturale, care se realizează prin aplicare de tratamente în pădurile care au atins maturitatea, adică vârsta exploatabilității. Regenerările artificiale le facem prin plantații directe cu puieți produși de Pepiniera centrală a Direcției Silvice, adică Pepiniera centrală Găești.

Pe semestrul I, adică în această primăvară ne-am propus să împădurim 20 de hectare, regenerări artificiale și 14 hectare, regenerări naturale, un total de 34 de hectare.

Pănă la această dată s-au plantat 10 hectare și alte 4 hectare din completări, adică ele fac parte tot din programul nostru de regenerare, sunt pierderi pe care le-am constatat anul anterior, în 2022, pierderi în plantații realizate în anii precedenți. Ele vin datorită factorilor climatici.

Aici vom face împăduriri pe formula stejarului peduncular. 6700 de puieți pe hectar. 149.000 de puieți vor fi folosiți în această primăvară. Avem contracte de administrare și cu proprietarii de păduri private, am executat și aici împăduriri pe 5 hectare (25.000 de puieți). Avem grijă deci și de pădurile pe care le avem în administrare.

***Mai multe imagini video de la evenimentul de astăzi se pot consulta pe pagina de Youtube Oficial Media: https://www.youtube.com/@oficialmedia8114/videos

Ne ocupăm și de perdelele forestiere care protejează căile de transport. Avem și terenuri degradate în raza comunelor Valea-Mare și Cândești, am plantat și acolo 92 de hectare. În continuare căutăm să identificăm terenuri degradate de la diverse UAT-uri pe care să le preluăm și să le acoperim cu pădure, și trebuie să ne asigurăm vegetație forestieră pentru protecția solului, împotriva factorilor climatici și altor factori dăunători.

La nivel de Direcție producem în jur de 500.000 de puieți la pepiniera centrală Găești. Am plantat și în decursul ultimilor ani și în sectorul privat. 25.000 de puieți de diverse specii au mers către zona privată. Mulțumesc școlilor, sunt partenerii noștri. Avem contracte de colaborare cu multe școli din județ, grădinițe și licee. Este bine ca ei să-și formeze o conștiință a mediului, pentru că în timp vom intra și noi în normalitate. Mulțumesc inspectoratului școlar. Oricând suntem la dispoziția dânșilor, niciun efort nu este prea mare când este vorba de astfel de acțiuni.”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share