Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Direcția Silvică Dâmbovița, Costel Preda: ”Anul 2016 a fost unul de excepție”

Direcția Silvică Dâmbovița a reușit și în acest an să-și atingă toate țintele propuse și chiar să le depășească cu mult peste targetul impus, plasând județul Dâmbovița printre fruntașe la realizarea indicatorilor fizici si economici în domeniul silvic. Astăzi am fost informați într-o conferință de presă de către Costel Preda, director în cadrul Direcției Silvice Dâmbovița în legătură cu îndeplinirea obiectivelor pentru activitatea silvică din anul 2016.
Domnia sa a ținut să mulțumească tuturor celor care au fost susținut fondul forestier al județului, atât personalului silvic dar și instituțiilor care le sunt alături în combaterea delictelor silvice, poliție, jandarmerie, garda forestieră, garda de mediu, fără de care atingerea și depăsirea indicatorilor nu ar fi fost posibilă. De asemenea Costel Preda a urat tuturor colegilor, colaboratorilor dar și dâmbovițenilor, sărbători fericite și liniștite iar anul 2017 să fie unul extraordinar pe toate planurile.
Îmi doresc ca anul care vine să fie la fel de bun ca acesta. Și din punct de vedere al activității silvice, dar și financiar, 2016 a fost un an de excepție și aici ne referim la următorii indicatori:
Regenerarea pădurilor :
Am avut un program de 74 de hectare iar Direcția Silvică Dâmbovița a realizat 195 de hectare. Am plantat integral în această toamnă, care ne-a ajutat foarte mult pentru că am avut umiditate până la exces și vreme ideală. Majoritatea puieților, în procent de 95% au avut proveniență din pepiniera centrală Găești și pepinierele cantonale. La acești indicatori avem realizare 264%.
Realizarea lucrărilor de îngrijire (degajări, curățiri, rărituri, ajutorarea regenerării naturale:
Și la acest capitol, Direcția Silvică Dămbovița, prin silvicultorii pe care îi avem, nu doar că am realizat acest program, dar l-am și depășit, 124%. Am acoperit 2700 de hectare cu aceste lucrări. Cea mai importană lucrare pe care o realizăm, este ajutorarea regenerării naturale, mai ales cele cu stejar. Regretul nostru este că oamenii din Dâmbovița ( deși rata șomajului este destul de mare), nu vin la aceste lucrări unde își pimesc banii în aceeași zi; vin oameni din alte județe. Noi suntem obligați să găsim forță de muncă, pentru că dacă nu executăm aceste lucrări la termen, pierdem regenerarea și compoziția pe care vrem să o avem.Legat de paza pădurilor:

Spre deosebire de anul trecut în fondul forestier de stat 54.000 si 20.000 de hectare în administrare, volumul nejustificat a scăzut cu 35% față de aceeași perioadă a anului trecut. Aici vreau să mulțumesc colegilor care formează ”scutul pădurii” format din poliție, jandarmerie, garda de mediu, gardă forestieră. Fără spijinul poliției și jandarmeriei nu puteam să avem aceste rezultate de excepție pentru asigurarea integrității fonului forestier. Au fost peste 800 de acțiuni în cursul acestui an, din care 300 cu poliția și jandarmeria. Am confiscat 552 metri cubi, din care 430 metri cubi cu poliția. Volumul tăiat în delict a fost de 1190 metri cubi.

Pe zona de investiții:
Am finalizat două drumuri forestiere  pe raza ocolului silvic Mitarca și Jugureanu și zona Brătei-Rătei la Ocolul Silvic din Pucioasa din fonduri extrabugetare. Nu am luat un leu de la buget, am făcut totul din fonduri proprii. Săptămâna viitoare vom realiza recepția la cele două drumuri. O nerealizare ar fi drumul de la Zimbrărie (unde avem până la 10.000 de vizitatori, indiferent de perioada anului),  pentru că nu s-a prezentat nimeni la licitație. Este pus pe SEAP pentru accesarea fondurilor europene. Dacă se vor prezenta firme serioase la licitație, speră ca în mai-iunie să modernizăm și asfaltăm drumul de la DN 72 I.L. Caragiale până la Zimbrărie, cât și de la Bucșani până la Zimbrărie.
La fructe de pădure
Ne-am realizat programul, am avut 72 tone, plante medicinale 29 de tone, ciuperci 7 tone, cifră de afaceri 400 de miliarde, profit minin 35 de miliarde. (doctor inginer Costel Preda, Direcția Silvică Dâmbovița )

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">