Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Direcționează până la 3,5% către Asociația Goldmusic, din suma pe care ai plătit-o statului. Fii alături de noi, fii alături de oameni!

Fii alături de Asociația Goldmusic direcționând până la 3,5% din impozitul pe venit. Ajută educația, cultura și jurnalismul independent și liber!

Asociația Goldmusic este un promotor al evenimentelor artistice, este o organizație implicată în actele filantropice, caută soluții pentru persoanele defavorizate, sprijină educația, libertatea de expresie și luptă pentru drepturile fundamentale ale omului.

Direcționează până la 3,5% către Asociația Goldmusic, din suma pe care ai plătit-o statului. Fii alături de noi, fii alături de oameni!

Descarca Anexa 230 – Directioneaza catre Asociatia GoldMusic

Redirectionarea unui procent din impozitul datorat statului reprezinta un mecanism prin care orice contribuabil poate ajuta organizatiile non-profit sau unitatile de cult cu un procent de 3,5% din suma pe care a platit-o statului. Astfel, potrivit legii 227/2015 privind Codul Fiscal, orice persoana fizica poate redirectiona cota de 3,5% din impozitul pe venit, pe care l-a platit statului in anul anterior. In cele ce urmeaza vom prezenta intreaga procedura de redirectionare a cotei din impozitul pe profit.

Veniturile eligibile

Potrivit reglementarilor legale, urmatoarele categorii de venituri sunt eligibile pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit:

  • Salarii;
  • Pensii;
  • Chirii;
  • Dividende;
  • Drepturi de proprietate intelectuala;
  • Alte tipuri de venituri impozabile din activitati sportive, PFA-uri etc.

Totusi, pentru ca un contribuabil care obtine astfel de venituri impozabile sa poata directiona o cota din impozitul pe venit, este necesar ca acesta sa fi inregistrat venituri impozabile in Romania, in anul anterior. De exemplu, o persoana care s-a aflat in concediu de crestere a copilului in anul precedent nu poate directiona cei 3,5%.

Atentie! Persoanele care doresc sa-si redirectioneze 3,5% din impozitul platit in anul 2020 trebuie sa depuna formularul 230 pana la 25 mai 2021.

Cadrul legal pentru redirectionarea cotei din impozit

Optiunea de redirectionare a unei cote din venit este reglementata in legea 227/2015 din Codul Fiscal, iar cota care poate fi donata catre alti beneficiari este stabilita conform OUG 25/2018, astfel:

  • Contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozit pentru susținerea entitatilor non-profit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii;
  • Entitatile non-profit, precum si unitatilor de cult li se pot redirectiona 3,5% daca figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, organizat de ANAF;
  • Distribuirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venitul datorat poate fi solicitata, prin cerere, pentru aceiasi beneficiari pentru o perioada de cel mult 2 ani si poate fi reinnoita dupa expirarea perioadei respective;
  • Redirectionarea cotei de 3,5% din impozitul pe venit poate fi exercitata pentru una sau mai multe entitati.

Principalii beneficiari ai acestor sume

Beneficiarii cotei de 3,5% din impozitul pe venit sunt ONG-urile si unitatile de cult care furnizeaza cel putin un serviciu social acreditat.

 

Descarca formularul 230 precompletat 3,5% catre Asociatia GoldMusic, si redirectionează impozitul pe venit catre Asociația Goldmusic.

→ Completează formularul cu datele tale
→ Depune formularul completat prin una din urmatoarele variante :

  • Trimite formularul completat la adresa de email contact@oficialmedia.com si ne ocupam noi de depunere.
  • Trimite formularul completat si tiparit la Administratia Financiara la care esti arondat. Formularele pot fi trimise prin posta, cu confirmare de primire, sau depuse personal.
  • Incarca formularul completat pe Spatiul Privat Virtual, daca esti inregistrat ca utilizator al SPV.

Nu uita, termenul de depunere al formularului este 25 mai 2021!

Procedura de redirectionare

Procesul de redirectionare a cotei din impozitul pe venit este diferit in functie de categoria de venituri inregistrate de fiecare contribuabil. Procedura nu este complicata si presupune urmatoarele:

Obtinerea formularului

Formularul 230 se poate obtine gratuit de la sediile ANAF sau se poate descarca de pe www.anaf.ro, parcugand urmatorii pasi:

  • sectiunea “Asistenta contribuabili-persoane fizice” → subsectiunea “Despre impozite si taxe” → rubrica “Formulare fiscale si ghid de completare
  • formularul PDF inteligent → sectiunea “Servicii online” → subsectiunea “Declaratii electronice” → rubrica “Descarcare declaratii

Depunerea formularului

Persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau pensii si isi doresc sa redirectioneze cota din impozitul pe venit catre ONG-uri vor trebui sa completeze formularul 230 si sa-l depuna pana la data de 25 mai 2021.

Persoanele care inregistreaza alte tipuri de venituri din care poate fi redirectionata cota din impozitul pe venit vor trebui sa depuna declaratia unica (termenul de depunere este tot 25 mai 2021).

Centralizarea formularelor

Cu toate ca legislatia prevede ca formularele 230 trebuie depuse la ANAF de catre donator, institutia accepta colectarea tututor declaratiilor si depunerea acestora de catre ONG-ul sau unitatea de cult donatara. Astfel, beneficiarul donatiei poate prelua formularele completate de fiecare contribuabil in parte si le poate depune pe toate la ANAF. Depunerea cererilor la administratia financiara se efectueaza in baza unui borderou, iar reprezentantul ONG-ului sau al unitatii de cult beneficiare isi asuma responsabilitatea privind sanctiunile impuse pentru falsul in acte.

Conform OUG nr. 18/2018, contribuabilii au optiunea de a cere angajatorului sa dispuna retinerea si plata acestor sume catre beneficiari.

Instiintare privind depunerea formularului

Cu scopul de a evita situatiile in care o declaratie este completata in numele unui contribuabil, fara acordul acestuia, ANAF va trimite o instiintare catre fiecare persoana fizica in numele careia a fost depus un astfel de document, prin care o va informa cu privire la directionarea cotei de 3,5% din impozitul pe venit.

In cazul in care exista inadvertente referitoare la datele din formular sau exista o situatie de fals in acte, contribuabilii au la dispozitie 30 de zile pentru a semnala acest lucru administratiei financiare.

Dupa depunerea cererii de redirectionare a cotei de 3,5% din impozitul anual pe venit, sumele vor fi virate catre unitatea beneficiara in cel mult 90 de zile.

In cazul in care contribuabilul a optat pentru distribuirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pentru o perioada de 2 ani, pentru cel de-al doilea an virarea sumelor se efectueaza in anul urmator depunerii cererii, in termen de 90 de zile de la expirarea termenului legal de exercitare a optiunii, potrivit legii.

Cum se depune formularul 230

Exista patru modalitati prin care formularul 230 poate fi depus la ANAF:

  • La ghiseul administratiei financiare;
  • Prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, care se depune la oficiul postal;
  • Prin serviciul online SPV (Spatiul Privat Virtual);
  • Pe site-ul ANAF, semnat electronic cu certificatul digital calificat. 

Redirectionarea cotei din impozitul pe venit de catre microintreprinderi

Potrivit OUG 25/2018, si microintreprinderile pot face deduceri din impozitul pe care il datoreaza statului. Astfel, firmele care se incadreaza categoriei impozitarii pe venit pot redirectiona pana la 20% din impozitul trimestrial pe venituri, incepand cu al doilea trimestru al anului in care se efectueaza directionarea.

Directioneaza catre Asociatia GoldMusic  pana la 20% din impozitul pe profit al companiei tale, fara niciun alt cost.

Firmele care decid sa redirectioneze cota din impozitul trimestrial pe venit au obligatia de a depune o declaratie informativa anuala cu privire la toate sponsorizarile acordate. In declaratie va fi mentionat atat anul pentru care vor fi acordate sponsorizarile, cat si cel in care se fac deduceri pentru sumele reportate.

Daca microintreprinderile nu scad sponsorizarile din impozitul aferent trimestrului in care au acordat sumele de bani, acestea se vor reporta pe urmatoarele 28 de trimestre.

Microintreprinderile care se incadreaza in aceasta categorie de impozitare pe venit sunt entitatile economice care au obtinut venituri mai mici de un milion de euro in anul precedent. O firma care are un capital social mai mare sau egal cu 45.000 de lei si cel putin doi angajati poate opta pentru aplicarea impozitului pe venit din al doilea trimestru al anului in curs.

Pentru a te asigura ca vei redirectiona cota din impozitul pe venit pe care l-ai platit statului catre organizatia dorita de tine, asigura-te ca depui formularul 230 pana pe 25 mai 2021. Astfel, compania pe care o sustii va beneficia de resursele necesare pentru a-si duce cauza la indeplinire. 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share