Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Dislocarea de trupe americane în Europa este cea mai bună dovadă că noi, ca Rusia, avem motive obiective de îngrijorare”.

Rusia și-a intensificat pregătirile pentru o invazie totală a Ucrainei, dar nu este clar dacă Moscova a decis să facă un astfel de pas, au declarat oficialii americani, citând evaluări ale serviciilor de informații.

Rusia a adunat 110.000 de militari de-a lungul graniței cu vecinul său pro-occidental, dar serviciile de informații americane nu au stabilit dacă președintele Vladimir Putin a decis cu adevărat să invadeze, potrivit oficialilor,  care au informat în ultimele zile membrii Congresului și aliații europeni.

Oficialii i-au avertizat pe parlamentari că forța rusă adunată la frontieră crește într-un ritm care i-ar oferi lui Putin forța de care are nevoie pentru o invazie la scară largă aproximativ 150.000 de soldați  până la mijlocul lunii februarie. Ei au spus că Putin dorește toate opțiunile posibile la dispoziție: de la o campanie limitată în regiunea pro-rusă Donbas din Ucraina până la o invazie la scară largă.

Rusia neagă că intenționează să invadeze Ucraina.

Dacă Moscova optează pentru un atac la scară largă, forța de invadare ar putea lua capitala Kiev și ar putea să-l răstoarne pe președintele Volodimir Zelenski în termen de 48 de ore. Ei au estimat că un astfel de atac ar lăsa morți între 25.000 și 50.000 de civili, împreună cu 5.000 până la 25.000 de soldați ucraineni și 3.000 până la 10.000 de soldați ruși. De asemenea, ar putea declanșa o inundație de refugiați de una până la cinci milioane de persoane, în principal în Polonia, au adăugat oficialii americani.

Președintele Joe Biden a decis să trimită forțe americane în Polonia pentru a proteja membrii NATO, în timp ce diplomații lucrează cu furie pentru a încerca să convingă Rusia să-și retragă trupele de la granița cu Ucraina. Primul contingent de soldați americani a sosit sâmbătă, în Polonia, urmând ca în aceste zile să ajungă și în România. Generalul-maior al Armatei SUA Christopher Donahue- general comandant al Diviziei 82 Aeropurtate, și  Brig. Generalul Wojciech Marchwica, șeful statului major al comandamentului operațional al forțelor armate, au oferit o scurtă declarație presei din Polonia,  în urma primei sosiri a Parașutistilor din FortBragg, Carolina de Nord.

Contribuția noastră națională aici, în Polonia,  arată solidaritatea noastră cu toți aliații noștri de aici, în Europa și, evident, în această perioadă de incertitudine, știm că suntem  StrongerTogether.” a declarat generalul Christopher Donahue.

Rusia a anunțat și ceea ce numește manevre militare comune cu Belarus, unde a trimis mai multe batalioane în nordul Kievului și în regiunea Brest, nu departe de granița cu Polonia.

Serviciile de informații americane au ajuns la concluzia că ”Rusia continuă să adune o forță militară majoră la granița cu Ucraina”

În urmă cu două săptămâni, un total de 60 de batalioane ale armatei ruse au fost poziționate în nordul, estul și sudul Ucrainei, în special în peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o după o invazie din 2014. Dar vineri, erau ”80 de batalioane și alte 14 erau pe drum din altă parte din Rusia” , au spus oficialii americani.Ei au adăugat că aproximativ 1.500 de soldați ai forțelor speciale ruse, cunoscuți sub numele de Spetsnaz, au sosit de-a lungul graniței cu Ucraina în urmă cu o săptămână. O forță navală rusă importantă este, de asemenea, poziționată în Marea Neagră, echipată cu cinci nave amfibie care ar putea fi folosite pentru a debarca trupe pe coasta de sud a Ucrainei, au declarat oficialii americani. Ei au adăugat că alte șase ambarcațiuni amfibii au fost observate părăsind Marea Barents la nord de Rusia, navigând pe lângă Marea Britanie și prin strâmtoarea Gibraltar, aparent în drum spre Marea Neagră. În alte desfășurări, Rusia a poziționat avioane de luptă în apropierea Ucrainei, precum și bombardiere, baterii de rachete și baterii antiaeriene, au declarat oficialii americani.

Joi, Statele Unite au declarat că:  „dețin dovezi că Rusia pregătește un videoclip care prezintă un atac fals al Ucrainei, care ar servi drept pretext pentru un adevărat asalt rusesc asupra Ucrainei”.

Desfășurarea trupelor americane în România și alte țări din Europa demonstrează că Rusia are motive de îngrijorare, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, pentru postul de știri CNN.

„Statele Unite continuă de facto să intensifice tensiunile în Europa”, a declarat Peskov, care a adăugat că ”dislocarea de trupe americane în Europa este cea mai bună dovadă că noi, ca Rusia, avem motive obiective de îngrijorare”.

Și secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a subliniat că: ” NATO și Uniunea Europeană lucrează îndeaproape pentru a descuraja acțiunile agresive ale Rusiei în și în jurul Ucrainei și de a sprijini acest partener comun al celor două organizații în întărirea rezilienței sale cibernetice, energetice și a combaterii dezinformării.

NATO nu a avut o prezență militară pe flancul estic înainte de 2014, înainte de anexarea ilegală a Crimeei.  Rusia vrea să aibă Ucraina în sfera sa de influență. Care este rezultatul războiului continuu din Donbass și al anexării Crimeei și al amenințării de astăzi împotriva Ucraina? În urmă cu zece ani, doar 20 la sută dintre ucraineni doreau să se alăture NATO și UE, astăzi avem 60 de procente. Deci, într-un fel, sperăm că Rusia își va da seama că obține opusul intențiilor sale”.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share