Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Doctorițele de la Spitalul Pantelimon, acuzate de omor calificat, au fost eliberate din arestul preventiv, decizia este definitivă

Cele două doctorițe de la secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon din București, acuzate de procurori de omor calificat premeditat în cazul unui pacient, au scăpat de arestul preventiv, după ce judecătorii Curții de Apel București au decis, azi, 20 august, eliberarea lor de „îndată”.

UPDATE 19.00: Doctorițele Miron Maria si Păiuș Mirela au fost eliberate în această seară din arest.

”În baza art. 204 Cpp admite contestaţiile formulate de către inculpate împotriva încheierii Tribunalului Bucuresti din 8 august 2024. Desfiinţează încheierea atacată şi rejudecand în fond decide: în baza art. 227 alin. 1 Cpp respinge ca neîntemeiată propunerea de luare a măsurii arestării preventive. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatoarelor inculpate daca nu sunt reţinute în altă cauză. Definitivă”, se arată în minuta instanţei.

Din completul de judecată au făcut parte magistrații Adina Radu și Cristian Dumitru.

Cele două doctoriţe au fost arestate preventiv în 8 august, prin decizia Tribunalului Bucureşti.

Ştirea iniţială

Scandalul Pantelimon. Doctoriţele Maria Miron şi Mirela Păiuş de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon, arestate preventiv pentru omor calificat, au cerut în instanţă să fie eliberate.

Cele două au fost scoase în cătuşe de la Curtea de Apel Bucureşti. Magistraţii au rămas să se pronunţe cu privire la contestaţia lor.

Cele două doctoriţe de la Spitalul Sf. Pantelimon, arestate preventiv pentru omor calificat, vor să fie cercetate în libertate.

Cererea acestora este judecată azi la Curtea de Apel Bucureşti. Procurorii susţin că cele două doctoriţe ar fi provocat moartea unui pacient de la Terapie Intensivă după ce i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină care-l ţinea în viaţă.

Cele două doctorițe au contestat decizia Tribunalului București

La data de 8 august, Maria Miron, acuzată de omor calificat şi tentativă la omor calificat, şi Mirela Păiuş, acuzată de omor calificat, ambele cu premeditare, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.

Femeile au contestat decizia Tribunalului Bucureşti, urmând ca procesul să aibă loc marţi la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator, conform ProTV.

„Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.

Citește și:

Piperea: Cum se explică, totuși, acest paradox al diluării răspunderii în oceanul vinovăției, în cea mai “rațională” dintre lumi, în plină “ordine internațională bazată pe reguli”?

În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”, spun anchetatorii.

De asemenea, pe 4 aprilie 2024, la ora 13,17, cele două doctoriţe, ”profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15,00”.

Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unui denunţ formulat de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Sf. Pantelimon.

Aceasta le-a relatat procurorilor că, la data de 10 aprilie, a fost sunată de o asistentă medicală, care i-a mărturisit faptul că pe secţia ATI a spitalului, de joi (4 aprilie) până sâmbătă (6 aprilie), au murit în jur de 20 de pacienţi, întrucât medicii de gardă pe secţia ATI, respectiv Maria Miron şi Mirela Păiuş, au redus cantitatea de noradrenalină la unii pacienţi internaţi, de la 15 sau 20ml/h la 1ml/h sau chiar au înlocuit-o cu ser fiziologic.

Citește și:

Iubitul „doamnei cu coasa”, medic ATI la Spitalul Pantelimon a încercat să se sinucidă într-o toaletă publică

Medicii legiști, decizie finală: Pacientul de la Pantelimon a murit după scăderea dozei de noradrenalină. Probabilitate de peste 99%

CTP, despre medicii care vor să împiedice cercetările din spitalul Pantelimon: Atitudinea lor presupune că au cadavre prin dulapuri

Distribuie acest articol Oficial Media
Share